به گزارش خبرنگار شبستان از سنندج، در حال حاضر مسجد جامع سنندج به عنوان مأمنی برای مسلمانان از مذاهب مختلف اسلامی بوده ونمونه بارزی از تقریب بین مذاهب مختلف اسلامی به شمار می آید.
استان کردستان از لحاظ تعداد مساجد به جمعیت در سطح جهان رتبه نخست را داراست چرا که طبق میانگین جهانی به ازای هر یک هزار مسلمان در کشورهای اسلامی یک مسجد وجود دارد و این در حالی است که در استان کردستان به ازای هر 500 نفر یک مسجد وجود داشته و این مهم با توجه به اینکه همه مساجد کردستان با مشارکت های مردمی ساخته شده دارای اهمیت و توجه وافری است.
مساجد کردستان به صورت دائمی از نماز صبح تا نماز عشا پذیرای محبان و نمازگزاران بوده و در ساعات روز همواره درب این مساجد به روی مسلمانان باز است و با حضور در هر کدام از مساجد کردستان می توان به عینه صفوف به هم پیوسته مسلمانان شیعه و سنی را در کنار همدیگر مشاهده کرد.
در این میان نماز جمعه سنندج به عنوان نماد تدین و دینداری کردهای مسلمان مطرح بوده و در روزهای جمعه همه مسلمانان از مذاهب شیعه و سنی در این نماز حضور به هم می رسانند و همواره جاری کردن نام خلفای راشدین، امام حسن و امام حسین(ع) شباب اهل جنه، حضرت حمزه سیدالشهدا و حضرت ابوالفضل عباس(ع) و اهل بیت و صحابه پیامبر به عنوان واجبات در خطبههای نماز جمعه محسوب میشود و نماز جمعه کردهای شافعی مذهب همواره دربرگیرنده تقریب و تقویت اتحاد و انسجام بین مذاهب مختلف اسلامی است.
مسجد دارالاحسان یا مسجد جامع سنندج که در خیابان امام خمینی (ره) این شهر واقع شده، از ابنیه های مهم هنر دوران قاجار و محلی برای رشد و تربیت اساتید و علمای دینی کردستان بوده است.
این مسجد که دارای دو هزار و 362 مترمربع مساحت و یک هزار و 862 مترمربع زیربناست، در دوران امانالله خان اردلان ساخته شده است بنا بر اشعار موجود در این مسجد که بوسیله میرزا صادق اصفهانی متخلص به ناطق و میرزا فتح الله خرم سنندجی متخلص به خرم سروده شد، ساخت مسجد در سال های 1227 تا 1228 ه .ق انجام گرفته است.
شبستان مسجد دارای 35 گنبد است که بر روی 24 ستوان سنگی (چهار ردیف ششتایی) قرار گرفتهاند و ستونهای شبستان با شکل مارپیچی مجاری شده اند و به این لحاظ می توان آنرا با مسجد وکیل شیراز و ستون های حمام تاریخی روستای قصلان در شهرستان قروه قابل مقایسه دانست.
مسجد مزبور همچنین دارای طاق ها، طاق نماها و رواق هایی است که دارای تزیینات کاشیکاری و آجرکاری و کتیبه های متعدد است و دو گلدسته بلند و زیبا در بالای دو پایه کناری ایوان شرقی قرار گرفته که زیبایی و عظمت ومسجد را دو چندان کرده و از این جهت می توان ایوان شرقی و گلدسته ها را با مسجد جامع عتیق قزوین مقایسه نمود.
مسجد دارالاحسان سنندج در گذشته دارالعلم و مرکزی برای اشاعه مذهب شافعی بوده و علمای زیادی در آن پرورش یافته و به درجات عالی علمی رسیدهاند و علاوه بر خدمت به مردم مسلمان ایران در دیگر کشورهای منطقه نیز مشغول به ترویج شرایع دین مبین اسلام و سفیران و طلایه داران علوم دینی ایران اسلامی در سراسر جهان بوده اند.
در اصل صحن فعلی مسجد حیاط مدرسه بوده و حجره های اطراف آن به تعداد دوازده حجره نیز به عنوان محل تدریس و سکونت طلاب و اساتید مورد استفاده بوده است. این مسئله حاکی از این است که مسجد دارالاحسان در ادوار گذشته محل فراگیری علوم اسلامی بوده و یکی از مقاصد بانی آن رقابت با مدارس علوم اسلامی کردستان عراق و بر اساس مدارک موجود تا پایان قاجاریه از مهم ترین مدارس علوم دینی اهل تسنن کشور محسوب می شده است.
همچنین در قسمت های مختلف مسجد از جمله شبستان و ایوان ها آیاتی از قرآن با خطی شبیه خط کوفی بر روی کاشی نوشته شده که بطور تخمین دو ثلث قرآن را تشکیل می دهد. در حال حاضر در کنار این مسجد منحصر به فرد بنای جدیدی به همت مردم خیر و نیکوکار کردستانی ساخته شده است که در کنار مسجد قدیمی چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند و در جذب جوانان و نوجوانان متدین این منطقه و اشاعه آموزه های دینی و قرآنی در این شهر نقش بسزایی را ایفا می کند.
پایان پیام/
نظر شما