خبرگزاری شبستان// خراسان جنوبی
امروزه حفظ و صیانت از منابع آب و بهرهبرداری بهینه اقتصادی و عادلانه از آب به عنوان یک مسئله جهانی مطرح است به همین جهت در قرن 21 از آب به عنوان یک چالش فراگیر بشری یاد میشود.
در دین مقدس اسلام نیز آب دارای حریم مقدسی است تا جایی که هرگونه آلوده کردن آن امری ناشایست به حساب می آید.
این مایع استراتژیک در بعضی مواقع منشأ بسیاری از تحولات سیاسی در مناطق مختلف شده و درجه اهمیت آن به قدری است که در برهه کنونی مدیریت آن به صنعتی خاص تبدیل و دولت ها را ناگزیر به برنامه ریزی مدون کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت در این زمینه کرده است.
مدیریت منابع آب به عنوان اصلیترین منبع حیات در کویر "خشک و بیابانی" خراسان جنوبی که وسیله کشت و کار، کشاورزی، آبادانی و بوجود آمدن آبادیها محسوب میشود از دیرباز مورد توجه بوده است.
برداشت بیش از حد از آبهای زیرزمینی و سرانجام هجوم جبهههای آب شور به شیرین، احداث سدهای مخزنی را در اولویت کارهای عمرانی قرار میدهد. صنعت سدسازی با شیوههای مدرن به ویژه سدهای با مقیاس بزرگ در حدود سه دهه قبل در ایران آغاز شده است.
سد "رزه"؛ بزرگترین سازه آبی خراسان جنوبی
سد مخزنی "رزه" در اسدیه به عنوان بزرگترین سازه آبی خراسان جنوبی آبان ماه 90 در سفر چهارم رئیس جمهور و هیات دولت به این استان افتتاح شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی به خبرنگار شبستان گفت: این سد مخزنی برای حفظ آب در استان، ذخیرهسازی و تنظیم حدود 6.3 میلیون مترمکعب رواناب در فاصله 135 کیلومتری جنوب شرقی بیرجند بر روی رودخانه فخرود ساخته شده است.
غلامرضا غلامرضایی ادامه داد: مساحت حوضه آبریز این سد سه هزار و 250 کیلومتر مربع و آورد سالیانه آن حدود 12.4 میلیون مترمکعب و حجم بتن ریزی آن 81 هزار مترمکعب است.
وی افزود: این سد از نوع بتنی وزنی با ارتفاع 49.6 متر و 39.5 متر از پی و بستر رودخانه است و طول و عرض تاج به ترتیب 126 و پنج متر و حجم مخزن آن 24.16 میلیون مترمکعب است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی در خصوص شبکه آبیاری و زهکشی پایاب سد اسدیه، خاطرنشان کرد: این شبکه در 135 کیلومتری شرق بیرجند و در فاصله حدود 23 کیلومتری پایاب سد و با هدف توسعه بیش از 600 هکتار از اراضی پایاب به منظور توسعه کشاورزی و دامپروری منطقه احداث شده است.
وی افزود: بر اساس حجم آب تنظیمی سد و بر اساس الگوی کشت، نیاز آبی کل شبکه 5.7 میلیون مترمکعب در سال است و آب مورد نیاز این اراضی از طریق خط انتقال به طول 23 کیلومتر و به ظرفیت 589 لیتر بر ثانیه به اراضی منتقل می شود.
غلامرضایی عنوان کرد: به موازات خط انتقال 23 کیلومتر جاده دسترسی، 51 باب حوضچه فشارشکن، آبگیری، شیرهوا و رسوب با تمامی ملزومات احداث شده است.
وی تصریح کرد: هزینه ای بالغ بر 200 میلیارد ریال برای بهرهبرداری از این طرح اختصاص یافته است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه مدت اجرای این پروژه هفت سال بوده است، ادامه داد: در زمان ساخت این پروژه 50 نفر ایجاد شغل شده بود که در زمان بهرهبرداری برای 10 نفر شغل پایدار ایجاد شده است.
وی یادآور شد: در بازدید کمیسیون تحویل موقت متشکل از نمایندگانی از معاونتهای طرح و توسعه، حفاظت و بهره برداری، برنامه ریزی و بهبود مدیریت، ذیحسابی طرح های عمرانی و دفتر حراست شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی، نمایندگان مشاور (شرکت مهندسی مشاور آب پوی)، پیمانکار سازه سد (شرکت مسکن و عمران قدس رضوی) و پیمانکار تخصصی هیدرومکانیکال و الکتریکال (شرکت مهسار ابنیه) از سد مخزنی اسدیه، این پروژه در اوایل اسفندماه سال قبل تحویل موقت شد.
پایان پیام/
نظر شما