خبرگزاری شبستان: اسلام دین رأفت، عطوفت و مهرورزی است و یکی از رسومی که در عیدنوروز مورد تایید اسلام است، بعد عاطفی و رفع کدورتها به بهانه فرارسیدن سال نو است.نمادهای مهرورزی صله رحم و سرکشی از خویشاوندان است که معصومین(ع) همواره بر این مسئله تاکید و عواقب ترک آن را متذکر شدهاند.
خویشاوندانی که ارتباط خونى با هم دارند مثل شاخ و برگهاى یک درخت و گلهاى یک بوستان هستند. پس ارتباطشان هم طبیعى است و قطعرابطه میان اقوام عارضهاى ثانوى و یک بیمارى اجتماعى و آفت خانوادگى به حساب مىآید و اگر بىدلیل باشد، زشت و نارواست. اگر دلیلى هم داشته باشد، قابل رفع و شایسته تجدید رابطه است.
حضرت على(علیه السلام) مىفرماید: پیوند با خویشاوندان (صلهرحم) محبت مىآورد.
روشن است که قطع این رابطه هم، سردى و کدورت و جدایى دلها را در پى دارد. در احادیث، از صلهرحم به عنوان «محبوبکننده انسان میان بستگان» یاد شده است.سفارش اکید دین، بر این است که حتى با آنان که با شما بریده و قطع رابطه کردهاند صله رحم و تجدید رابطه کنید که این نوعى ایثار و گذشت فوقالعاده مىطلبد.
مقصود از صله رحم که اسلام فرموده آن است که انسان از حال خویشان مطلع باشد و اگر مشکلى دارند در حد توان حل کند و لازمه این کار این نیست که حتما به خانه افراد بروند، بلکه اگر به وسیله تلفن و نامه و امثال آن هم از حال آنها با خبر شوند کافى است، لذا در حدیثى نقل شده که «صلوا ارحامکم ولو بالسلام» صله رحم کنید و لو با یک سلام کردن تنها باشد.
بنابراین باید سعى کرد از حال هم مطلع و صله رحم را و لو در همین حدى که گفته شد حتما انجام دهند و در صورت امکان به مناسبت های مختلف هدیه ای هر چند از نظر مالی کم ارزش تهیه نموده و هنگام دید و بازدید تقدیم نمود تا از طریق آن جلب محبت انجام گیرد.
صله رحم و سیره اهل بیت(ع)
امام صادق (ع) فرمودند: خدای تبارک و تعالى بر شما واجب کرده دوستى و پیروى ما را، و لازم کرده بر شما فرمانبرى از ما را، آگاه باشید هر که از ما است، باید از ما پیروی کند، بدانید که سیره و رفتار ما پارسائى و کوشش است، اداى امانت به خوب و بد، صله رحم، مهماننوازى و گذشت از کسی که به شما بد کرده است، و هر کس پیرو ما نباشد از ما محسوب نمی شود و سپس فرمود: سفیه نباشید، که امامان شما کار سفیهانه نمی کنند.
صله رحم و خوشنودی امام صادق(ع)
داوود بن کثیر رقى گفت: خدمت حضرت صادق علیه السّلام نشسته بودم، قبل از اینکه من سخنى بگویم، ایشان فرمودند: ای داود روز پنجشنبه اعمال شما را بر من عرضه داشتند، در بین آنچه از اعمال تو عرضه شد، مشاهده کردم صله رحمى که در مورد پسر عمویت کرده بودى مرا خوشحال کرد. داوود گفت، پسر عموئى داشتم که دشمن اهلبیت(ع) و خیلى خبیث بود، شنیدم وضع مالى او خوب نیست، قبل از رفتن به مکه مقدارى پول برایش حواله دادم وقتى به مدینه رسیدم حضرت صادق علیه السّلام جریان را به من فرمود.
صله رحم و ممانعت شیطان
حضرت صادق علیه السّلام فرمود: هنگامى که کسى از شما تصمیم به انجام عمل خیر یا صله رحم را گرفت باید متوجه باشد که در سمت راستش شیطانى و در سمت چپش شیطان دیگرى هست بنا بر این پیش از آنکه آن دو شیطان شما را از این کار منصرف سازند فورا آن را انجام دهند.
صله رحم و خوش خلقی
امام ششم (ع)فرمود: صله رحم همان خوشخلقى، بخشش و خوشدلى است، و روزى را افزایش می دهد و مرگ را عقب می اندازد.
صله رحم ولو با جرعه ای آب
رسول خدا (ص) فرمود: صله رحم کنید گر چه به یک شربت آب باشد و بهتر از آن خوددارى از آزار دیگران است.
صله رحم و عمر طولانی
امام صادق (ع) می فرمایند: ما، غیر از صله رحم، چیزى نمى شناسیم که بر عمر بیفزاید، تا آن جا که گاهى عمر کسى سه سال است، و وقتى که اهل صله رحم مى شود، خداوند هم سى سال بر عمرش مى افزاید و آن را سى و سه سال مى کند و گاهى عمر کسى سى و سه سال است و قطع رحم مى کند و خداوند هم سى سال از عمر او مى کاهد و عمرش را به سه سال، کاهش مى دهد.
و در جای دیگر می فرمایند: گناهی که نعمت ها را تغییر مى دهد، تجاوز به حقوق دیگران است. گناهى که پشیمانى مى آورد، قتل است. گناهى که گرفتارى ایجاد مى کند، ظلم است. گناهى که آبرو مى بَرد، شرابخوارى است. گناهى که جلوى روزى را مى گیرد، زناست. گناهى که مرگ را شتاب مى بخشد، قطع رابطه با خویشان است. گناهى که مانع استجابت دعا مى شود و زندگى را تیره و تار مى کند، نافرمانى از پدر مادر است.
فزونی مال در گرو صله رحم
امام باقر (ع) می فرمایند: ارتباط خویشاوندی اعمال را پاک میکند، داراییها را فزونی میبخشد، گرفتاری را دور می سازد و حساب روز قیامت را آسان می نماید و مرگ را به تاخیر میاندازد.
صله رحم مایه سلامتی
امام جواد(ع) می فرمایند:
مُلاقاة الاِخوان نُشرَةٌ وَ تَلقِیحٌ لِلعَقلِ وَ اِن کان نَزرا قَلیلاً
دیدار برادران مایه سلامتی و رشد عقل است اگرچه بسیار اندک باشد.
پایان پیام/
نظر شما