به گزارش خبرنگارخبرگزاری شبستان از سمنان؛«بهرامعلی ظاهری» با بیان اینکه زایمان«ایران» به عنوان یک دستاورد مهم برای محیط زیست کشورمان است گفت: متاسفانه با وجود این دستاورد مهم برخی به اصطلاح کارشناس تلاش کردند که به تخریب این دستاورد مهم علمی بپردازند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان با اشاره به گفته «پیتر کالدوِل» دامپزشک معتمد مراکز حفاظت و تکثیر یوزپلنگ آفریقایی از کشور آفریقای جنوبی در معاینه یوزپلنگ تازهزایمان کرده ایران مبنی برمطلوب بودن وضعیت جسمی «ایران» حالت طبیعی این پوز گفت: بنا به نظر کارشناسان این ماده یوز هیچ مشکلی برای بارداری های بعدی ندارد.
وی به نظر کارشناسان خارجی در این ارتباط اشاره و تصریح کرد: قرار است بعد از یک دوره استراحت سه ماهه، این ماده یوز دو دوره سیکل فهله طبیعی خود را بگذراند و بعد آماده آمیزش مجدد شود.
ظاهری با بیان اینکه ماده یوزها در طبیعت تا ۱۲ سالگی امکان زایایی دارند افزود: ماده یوز ایران هیچ مشکلی برای زایمان های بعدی ندارد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان بیان کرد: یوزپلنگ «ایران» سال ۱۳۹۸ حین قاچاق کشف به زادگاهش در پارک ملی توران آورده شد، اما اکنون با کمک متخصصان داخلی و دانشبومی موفق به زادآوری شد و اکنون برای اولین بار سند راهبردی یوزپلنگ تدوین شده و در دست تکمیل است و زایش در اسارت نیز براساس سند و برنامهریزیها با درنظر گرفتن تمام فرضیهها انجام شد.
وی درادامه به برخی اتفاقات در ماجرای زایمان ماده یوز موسوم به «ایران» اشاره داشت وافزود: توسط مانیتورینگ مداوم و پایش شبانهروزی ماده یوز، ما ۲۴ ساعت قبل از زایمان با عدم غذاخوری ماده یوز روبرو شدیم لذا همکاران ما به بررسی همه مخاطرات احتمالی پرداختند.
ظاهری با بیان اینکه «ایران» در آن مقطع به مدت دو روز از خوردن غذا امتناع می کرد و بسیار پرخاشگر شده بود اضافه کرد: به دلیل شرایط خاص ما در آن مقطع به جز پزشک معتمد، یوزبانها و کارشناسان می بایست از ورود دیگر افراد جلوگیری می کردیم.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان به تلاش همکاران خود برای انجام زایمان طبیعی یوز ماده اشاره داشت وافزود: بعد از اعلام شرایط اضطرار توسط تیم متخصصان ناچار به سزارین شدیم و تولد توله ها انجام شد.
وی اظهار داشت: سزارین یوزپلنگ طی بررسی کارشناسی با دستور و هماهنگی معاون طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست انجام شد و غروب ۱۱ اردیبهشت سزارین با تجهیزات آماده طبق سند تدوین شده انجام شد، اما بعد از ۲ روز زایش یک توله به دلیل نارسایی تلف شد.
ظاهری با اشاره به تاکید متخصصان افریقایی در خصوص اعتماد به ماده یوز و معرفی توله ها به مادر انجام شود گفت: معرفی توله ها در همان روز اول صورت گرفت و توله ها نیز مورد پذیرش مادر قرار گرفت اما متاسفانه توله ها مورد شیردهی مادر قرار نگرفت و همین سبب بروز مشکلات بعدی شد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان تصریح کرد: متخصصان آفریقایی تاکید بر شیوه دستی برای شیردهی یوزپلنگها داشتند، اما نسخه آنها برای یوزپلنگ های در اسارت است و یوزپلنگهای ایرانی زادگاهشان در اسارت نبوده است و همان شب تولد تولهها آغوز برای تغذیه دوشیده شد، مادر پذیرای شیردهی نبود.
وی درخصوص شیرخشک های داده شده به توله یوزها گفت: اصولا چیزی به نام شیرخشک یوزپلنگ در دنیا وجود ندارد وشیرخشک های مورد استفاده شیرخشک هایی است که برای همه گربه سانها مورد استفاده قرار می گیرند لذا آنچه برخی رسانه های خارجی و کارشناسان آنها به آن پرداختند بیشتر با هدف تخریب بوده است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان با رد نقش محیط در تلف شدن تولهها خاطرنشان کرد: یوزپلنگ ها در محیط طبیعی اقدام به زادآوری می کنند و اصولا هیچ نیازی به ایجاد یک محیط خاص و یا اتاق ایزوله وجود نداشت.
وی با بیان اینکه کارشناسان احتمال سخت زایی را صفر درصد اعلام کرده بودند عنوان کرد: با وجود اینکه کارشناسان پیش بینی کرده بودند به احتمال ۱۰۰درصد زایمان طبیعی خواهد بود اما ما همه تمهیدات لازم را نیز برای سزارین اندیشیده بودیم.
ظاهری با تأکید بر اینکه همه افراد تیم به صورت شبانه روزی و بدون چشمداشت مالی در طول طرح تلاش کردندادامه داد: این رویداد یک رویداد مهم زیست محیطی و یک دستاورد علمی بود که توسط کارشناسان بومی به دست آمد اما متاسفانه برخی به تخریب آن پرداختند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان با بیان اینکه اگر اختلال ژنتیک در تولهها اثبات شود باید یوزنر برای زادآوری یوزپلنگ «ایران» تغییر کند، بیان کرد: متخصصان بومی شاید تجربه کم در زادآوری گربهسانان گوشتخوار داشته باشند، اما سلامت یوز مادر با عمل سزارین نشان میدهد علم و فن لازم را داریم.
ظاهری با اشاره به تشخیص اشتباه در تعیین جنسیت تولهها یوزهای به دنیا آمده گفت: در گربهسانان تشخیص گونه نر و ماده در ابتدا سخت است و تسریع در بیان سبب ایجاد این اشتباه شد.
وی با اشاره به اینکه ماده یوزها در تداوم نسل یوزپلنگ از اهمیت به سزایی برخوردارند اظهارداشت: در حال حاضر جدا از ایران که همچنان امکان بارداری دارد، دو ماده یوز در محیط طبیعی توران به صورت شناسنامه دار وجود دارد که براساس آخرین تصویربرداری ها از این دو ماده یوز که پارسال صورت گرفته هر کدام در آخرین بارداری خود سه توله یوز داشتند.
ظاهری در ادامه درخصوص گورخر ایرانی نیز گفت: گورخر ایرانی از سال ۱۳۶۳ به بعد دیگر در پارک ملی کویر گرمسار مشاهده نشد، اما اکنون با کمک متخصصان بومی در پارک ملی کویر ۲ گله گورخر ایرانی شامل ۱۴ راس آزادانه زیست میکنند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان بیان کرد: اکنون با تولد کره بومزاد، جمعیت گورخرهای آسیایی در پارک ملی کویر گرمسار به ۱۵ راس رسید.
محیطزیست طبیعی استان سمنان به دلیلهای مختلف مانند تنوع اقلیمی، تنوع زیستی، و موقعیت جغرافیایی رتبه بالای کشوری را به خود اختصاص داده است.
تنوع اقلیمی موجب تنوع اکوسیستم و تنوع گونه ها شده است که منطقه حفاظت شده پرور و جنگل رودبارک نمونهای از منطقه دشتی و کویری، دشتی و کوهستانی است.
استان سمنان با ۹.۷ میلیون هکتار وسعت دارای ۲ ذخیره گاه زیستکره ثبت یونسکو است.
پارک ملی توران از لحاظ وسعت اولین ذخیره گاه زیست کره کشور و دومین در جهان است که توانسته شرایط مهیا برای زادآوری یوزپلنگ آسیایی داشته باشد.
سه پارک ملی صیدوا، توران و پارک ملی کویر، سه منطقه حفاظت شده و چهار منطقه شکار ممنوع در استان سمنان وجود دارد.
بزرگترین پارک ملی خشکی کشور پارک ملی کویر مرکزی در استان سمنان است که قابلیت تنوع زیستی، و مناظر زیستگاهی است.
نظر شما