خبرگزاری شبستان،گروه اندیشه، کتاب «فلسفه ایمونولوژی»، نوشته توماس پرادئو با ترجمه بابک بیکزاده، عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان و مجید خانزاده، پژوهشگر سازمان جهاد دانشگاهی تهران بهتازگی توسط انتشارات دانشگاه اصفهان منتشر و راهی بازار نشر شده است.
این کتاب در ۱۰۹ صفحه به قیمت ۳۱ هزار و ۵۰۰ تومان و در ۵ فصل با عنوانهای ایمنی، انسجام فردی؛ خود - غیرخود، خودایمنی، تحمل و همزیستی، سرطان عامل ازهمگسیختگی فردیت، نوروایمونولوژی؛ گفتوگوی صمیمانه بین سیستم ایمنی و سیستم عصبی منتشر و راهی بازار نشر شده است.
در فصل ۵ این کتاب درباره موضوعاتی چون از سایکونوروایمونولوژی و نوروایمونولوژی تا ویژگیهای امروزی گفتوگو بین سیستم عصبی …، تعاملات بین سیستم عصبی و سیستم ایمنی در شرایط سلامتی، تعاملات بین سیستم عصبی و سیستم ایمنی در زمینههای پاتولوژیک، بررسی پرسشهای مفهومی مختلفی که نوروایمونولوژی مطرح کرده است، تعامل؛ سیستم عصبی و سیستم ایمنی چگونه با یکدیگر تعامل میکنند؟، تشابه؛ آیا سیستم عصبی و سیستم ایمنی از نظر ساختاری و عملکردی مشابهاند؟، همپوشانی؛ سیستم عصبی و ایمنی تا چه حد همپوشانی دارند؟، منشأها؛ آیا سیستم عصبی و سیستم ایمنی از منشأ مشترک تکامل یافتهاند؟، کنترل؛ آیا سیستم عصبی سیستم ایمنی را کنترل میکند یا برعکس؟ بحث شده است.
در مقدمه اینکتاب میخوانیم:
«دانش ایمونولوژی یکی از شاخههای زیستشناسی و میکروبیولوژی است. این دانش امروزه به یکی از کلیدیترین ارکان علوم پزشکی و دامپزشکی تبدیل شده و نقشی حیاتی برای بشر دارد. مجموعه کتابهای «اصول و مبانی کمبریج»، پژوهشهای علمی و عملی اصیل، مختصر و معتبری را ارائه میدهد که توسط پژوهشگران برجسته سازماندهی شدهاند و به موضوعات کلیدی دررشتههای هنر و علوم میپردازد. فلسفه ایمونولوژی از معدود کتابهایی است که به ایمونولوژی از جنبه فلسفی نگاه میکند و میکوشد تا با بیانی ساده حقایق آن را گستردهتر از کتابهای درسی ایمونولوژی به تصویر بکشد.
نویسنده در ابتدا با شرح دیدگاه غالب به وظیفه سیستم ایمنی (ایجاد مصونیت در برابر عوامل بیماریزا) و چگونگی کارکرد آن براساس «شناخت خود از غیرخود» میپردازد سپس این دیدگاه غالب را از منظر فلسفی و زیستشناختی به چالش میکشد و با شرح مفهوم انسجام فردی، سرطان را عامل از همگسیختگی میداند.
نویسنده برخلاف دیدگاههای رایج که سیستم ایمنی را مسئول جلوگیری از شکلگیری سرطانها میدانند به نحوی شگفتآور، آن را عامل پیشرفت سرطان معرفی میکند.»
در بخش دیگری از این کتاب هم آمده است:
«ایمونولوژی نهتنها برای زیستشناسی و پزشکی جدید مبحثی محوری است، بلکه بینشهای فلسفی بدیعی را هم ارائه میدهد. ایمونولوژی به فهم فلسفه فردیت زیستی کمک زیادی میکند، برای مثال، بیان میکند که منظور از فردیت زیستی چیست، چه چیزی باعث میشود که فردْ منحصربهفرد باشد، مرزهای زیستی چگونه شکل میگیرند و چه چیز هویت افراد را در طول زمان تضمین میکند. همچنین، ایمونولوژی به برخی از چالشبرانگیزترین پرسشهای فلسفی پاسخ میدهد، از جمله تعریف زندگی چیست؟ سیستمهای بدن چگونه ترسیم میشوند؟ ذهن و بدن چگونه با هم در تعاملاند؟ توماس پرادئو در این کتاب، روشهایی را بررسی میکند که ایمونولوژی با آنها میتواند این مسائل و سایر موضوعات مهم فلسفی را روشن کند.»
نظر شما