اندیشیدن درباره فلسفه و تاریخ حج یکی از عوامل بیداری اسلامی است

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، اندیشیدن درباره فلسفه و تاریخ حج را یکی از عوامل بیداری اسلامی برشمرد که در عین حال، ثواب اکمل از حج تمتع را نصیب زائران آن خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب سه شنبه شب (17خرداد ماه) گفت وگوی صمیمی با رادیو شبکه تهران داشت که مشروح این گفت وگو به شرح زیر آمده است:

 

چرا مدت حضور زائران سفر حج نسبت به دوره گذشته کمتر شده؟

 

طولانی و یا کوتاه شدن مدت سفر حج، خارج از اختیار سازمان حج و زیارت خارج است. عوامل مؤثری در این امر نقش آفرین هستند که ازجمله مهمترین آنها می توان به شرکت‌های هواپیمایی که متولی جابجایی حجاج هستند، اشاره کرد. به عنوان مثال در سالهای قبل، شرکتهای هواپیمایی داخلی به همراه شرکت هواپیمایی عربستان اقدام به جابجایی حجاج می کردند اما در سال 1398 مقرر شد این کار صرفاً توسط شرکت هواپیمایی ایران‌ایر صورت گیرد که همین امر، موجب طولانی‌تر شدن سفر حجاج شد. کمترین دوره سفر حج تمتع به کاروان‌های ایرانیان خارج کشور اختصاص دارد که به طور میانگین 18 روزه هست. البته باید در نظر داشته باشید که سفر حج تمتع به هر میزان طول بکشد، در کیفیت خدمات و الزاماتی که سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری برعهده دارند، تأثیر ندارد؛ به طوری که در تمامی کاروان ها مدیر، معاون، روحانی، معین و معینه کاروان در طول موسم حج تا هر زمانی که طول بکشد در خدمت ضیوف الرحمان هستند. خود بنده نیز همواره تا زمانی که آخرین زائر در سرزمین وحی حضور دارد، به عنوان نماینده مقام معظم رهبری در کنار آنان حضور داشته ام.

 

باتوجه به گرمای عربستان چه تدابیری برای این امر و خدمات پزشکی مربوطه دیده شده است؟

 

حجت‌الاسلام نواب: برگزاری سفر حج اعم از تمتع یا عمره در فصل گرمای سرزمین عربستان همواره تجربه شده بویژه در دهه 80 و اوایل دهه 90 این شرایط بود. امکانات کافی برای این امر تدارک دیده شده و حتی با حساسیت بمراتب بیشتری نسبت به داخل کشور اقدام می شود. البته بیشترین دغدغه مربوط به گرمای هوا به زمان حضور حجاج در منا و صحرای عرفات برمی گردد که البته برای پیشگیری از بروز مشکل، همواره در طول سفر توصیه‌های مؤکد بهداشتی به زائران گوشزد می‌شود. هیأت پزشکی اعزامی نیز تمامی داروهای مورد نیاز را تأمین و به عربستان انتقال می دهد.

 

آیا محدودیت سنی اعمال شده به خاطر گرمای عربستان اعمال شده؟

 

این محدودیتی که وزارت حج عربستان اعمال کرده به دلیل همه‌گیری بیماری کرونا بوده که البته کار هوشمندانه‌ای نبود و متأسفانه در این زمینه تصمیمی را بدون مشورت اخذ کردند. وزارت صحه عربستان می‌توانست استطاعت را شرط اعزام قرار دهد و به خاطر شرایط کرونا اعلام می‌کرد که افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند، امسال امکان تشرف به حج تمتع ندارند. 

 

 شرط سنی کمتر از ۶۵ سال دلیل بر سلامت زائران نیست؛ شاید آنهایی که کمتر از ۶۵ سال هم دارند، به بیماری زمینه‌ای همچون سرطان یا سکته مبتلا شده باشند. عکس آن نیز صادق است؛ زائری که 70 سال سن دارد اما  در سلامت کامل جسمی بسر می برد، چرا باید از این حق محروم بماند! بر همین اساس، شرط استطاعت‌ جسمانی شاید شرط عقلانی‌تری نسبت به محدودیت سنی بود که متأسفانه این تصمیم بدون مشورت با دیگر کشورها رأساً و بنا به نظر وزارت صحه عربستان اتخاذ شده است.

 

ایران کشوری است که به رغم تحریم‌های فلج کننده، مقابله با بیماری کرونا را بخوبی مدیریت کرده و شایسته بود از نظرات کارشناسی و تجارب ارزنده ما در این خصوص استفاده می شد. کما اینکه دوران دفاع مقدس نیز تنها دوره در تاریخ کشور بود که ایران در شرایطی که از حمایت های هیچ کشوری برخوردار نبود، بدون آنکه وجبی از خاک کشور را از دست بدهد، به دفاع از میهن اسلامی پرداخت.

 

مهمترین توصیه جنابعالی به زائران حج تمتع امسال چیست؟

 

زائران ارجمند فرصت حضور در سرزمین وحی را غنیمت شمرده و قدر لحظه لحظه آن را بدانند. آگاه باشند که در این سفر بجز مسجدالحرام و مسجدالنبی، به هر چیز دیگری که آنجا هست، در ایران نیز دسترسی دارند. توجه داشته باشند که در مسجدی نماز می خوانند که ثواب هر رکعت آن، یک میلیون برابر نمازهای عادی است و تنها دراین سفر می توانند به چنین فیضی دست یابند و از این فضا و حضور نهایت استفاده را ببرند.

 

اگر از من سوال کنند که در این سفر چه چیزی از طواف، ختم قرآن و نماز نیز بالاتر است، خواهم گفت که تفکر و اندیشه؛ تفکر کنیم که چرا زیارت قبر حضرت هاجر(س) همانند کعبه اهمیت دارد؛ تفکر کنیم که چرا مدفن حضرت اسماعیل چنین حرمت دارد؛ تفکر کنیم که در مدینه جناب حمزه چه کرده بود که پیامبر اکرم (ص) می‌فرماید «هرکس مدینه بیاید و قبر حمزه را زیارت نکند، به من جفا کرده است»؛ به این بیندیشیم مگر جناب حمزه چه کرده که پیامبری که به رحمت و مغفرت مشهور است، چنین بر حفظ جایگاه شامخ ایشان تأکید دارد.

 

در نهایت، همین تفکرهاست که موجب بیداری اسلامی می شود و ثواب اکمل از حج را نصیب زائر آن خواهد کرد.

کد خبر 1183548

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha