خبرگزاری شبستان_ ایلام: صنعت گردشگری در دنیای ارتباطی امروز یک حرکت جدید و از عناصر مهم و اثر گذار ارتباطی بین تمدن ها و نسل های یک جامعه تلقی می شود.
این صنعت، نقش بسیار قدرتمندی در روند توسعه کشورها بر عهده دارد و دارای ابعاد گسترده ای بوده که مهم ترین زمینه های مورد توجه ملل مختلف، ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این صنعت است.
یکی از گزینه های که در چمد سال اخیر مورد توجه گردشگران قرار گرفته، گردشگری جنگ است که خود یک شاخه جدید در صنعت گردشگری محسوب می شود و گردشگران و علاقه مندان به این بخش به مناطقی از جهان که جنگ های طولانی و چند ساله در آن انجام شده، روی آورده اند و توجه خاص به آن دارند.
جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه نظام جمهوری اسلامی ایران از جمله این جنگ هاست که حماسه ها، رشادت های فرزندان ملت در طول 8 سال در تاریخ ثبت شده و از همان ابتدای جنگ در پی رشادت ها و ایثارگری های رزمندگان اسلام در دفاع از این مرز و بوم، شاهد پیدایش فرهنگی جدید در کشور با عنوان فرهنگ ایثار و شهادت بوده ایم که امروز مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است.
شاید می توان گفت نسل سوم انقلاب و بعد از آن با چگونگی جنگ تحمیلی، رشادت ها، شهادت ها، از خود گذشتگی ها و اتفاقات این جنگ تحمیلی به عینه آشنایی ندارند و اگر هم آشنایی دارند در حد مطالب کتاب ها، جزوات، خبرها و گزارش های صدا و سیماست.
معرفی جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران از طریق برگزاری تورهای گردشگری، لمس کردن و در متن قرار گرفتن، یکی از راه های انتقال فرهنگ ایثار و شهادت به نسل های جوان و بعد از جنگ است و این امرپیش نمی آید مگر با فرهنگ سازی و نهادینه کردن گردشگری جنگ، چرا که خیلی از گردشگران و علاقه مندان دوست دارند که آنچه را می شنوند و یا می خوانند از نزدیک ببینند.
هرساله در روزهای پایانی سال، کاروان های راهیان نور به مناطق جنگی کشور سفر می کنند و ایلام سرزمین رشادت ها و خطرات هشت سال دفاع مقدس است که نمونه ای از مبارزه مردم کشور برای حفظ میهن بوده است.
خاطرات جنگ و دفاع مقدس با همه شیرینی و تلخی هایی که دارد، برای بعضی ها یادآور دلاورمردی های مردان و زنانی است که همیشه یاد و خاطره آن ها در اذهان باقی خواهد ماند.
وجود 420 کیلومتر مرز مشترک استان ایلام و شهرستان مهران با عراق و رشادتهای فراوان در طول هشت سال دفاع مقدس در دفاع از مرزهای کشور با کمترین امکانات، از افتخارات مردم ایلام است.
در هشت سال دفاع مقدس وجب به وجب خاک این دیار مقدس شاهد صحنه هایی از مردانگی و رشادت بوده که از خیلی چیزها زیباتر است و هر ساله در آستانه سال نو، کاروان های راهیان نور از اقصی نقاط کشور برای دیدن این رشادتها به استانهای جنگی مانند ایلام می آیند تا گوشه ای از رشادت کسانی را ببینند که با حداقل امکانات برای کشور افتخارآفرینی کردند.
استاندار ایلام، در این خصوص به خبرنگار شبستان در ایلام، می گوید: استان ایلام یکی از استان هایی است که به لحاظ فرهنگ، تاریخ و سنت های کهن از جایگاه مناسبی در کشور برخوردار است که با معرفی این توانمندی ها می توان استان را به تمام کشور شناساند.
مجتبی اعلایی، اظهار می کند: استان ایلام در دوران دفاع مقدس مهم ترین جبهه میانی و در کانون این واقعه قرار داشت، و به همین علت مسئولان با پایان یافتن جنگ تحمیلی در صدد برآمدند، با حفظ و نشان دادن یادمانهای این دوران، یاد و خاطره دفاع مقدس را زنده کنند.
وی تصریح می کند: مردم استان ایلام در زمان دفاع مقدس به عنوان مرزدارانی شجاع از کیان ایران اسلامی دفاع کردند، و در زمان دفاع مقدس دلاورمردی و ایثارگری را از خود نشان دادند ،که امروزه باید با ایجاد مناطق گردشگری جنگ آن شجاعتها را برای نسل جوان بازخوانی کنند.
اعلایی در ادامه می گوید: در حال حاضر چندین مناطق عملیاتی استان به عنوان منطقه گردشگری جنگ تعیین شده و هرساله هزاران نفر از اقصی نقاط کشور از مناطق عملیاتی این استان بازدید می کنند، و با فرهنگ ایثار و از خود گذشتگی آشنا می شوند.
استاندار ایلام، می افزاید: باید طوری برای حرکت فرهنگی بزرگ راهیان نور برنامهریزی کرد که مخاطب از دیدن نمایشگاه و موزه تانک و سنگر فراتر رود و به بصیرتش بیفزاید.
وی در پایان خاطرنشان می کند: در این حرکت عظیم فرهنگی که محصولش ترویج فرهنگ ایثارگری است همه باید تلاش کنند تا اردوها به کلاسهای بصیرتافزایی تبدیل شوند و به شبهاتی که دشمن در جنگ نرم مطرح میکند جواب داده شود.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان ایلام، با بیان اینکه استان ایلام دارای ظرفیت بسیار بالایی در حوزه گردشگری دفاع مقدس است، می گوید: استان ایلام به عنوان یکی از مقاصد گردشگری جنگ به ویژه کاروانهای راهیان نور میتواند یکی از انواع گردشگری را برای علاقهمندان برنامهریزی کند که از آن به عنوان گردشگری جنگ و دفاع مقدس یاد میکنند.
علی قاسمپور، می افزاید: گردشگری جنگ به عنوان یکی از پتانسیلهای توسعه در استان ایلام دارای جایگاه ویژهای است و شهرستان مهران با توجه به عملیات مختلف و یادمانهای دفاع مقدس یکی از مراکز پررونق گردشگری جنگ در کشور به شمار میآید.
وی خاطرنشان می کند: این استان در مجموع دارای 600 نقطه یادمانی مربوط به دوران دفاع مقدس است که همواره مورد توجه ویژه کاروانهای راهیان نور و گردشگران مذهبی قرار میگیرد.
سخنگوی ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی استان ایلام نیز در این خصوص می گوید: آمادهسازی محوطه یادمانهای دفاع مقدس ایلام در دستور کار کمیته امنیت انتظامی و راهیان نور ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی استان قرار دارد.
محمد نورالهی، با بیان این که جایگاههای سوخت سیار ویژه نوروز پیشبینی شده است، می افزاید: آمادهسازی ترمینالها و پایانهها برای استقبال و سرویسدهی به مسافران، امداد به خودروهای حادثه دیده و بهرهگیری از اتوبوسهای شهرداریها برای جایگزین خودروهای خراب در راه مانده و انتقال مسافران به مکانهای امن و نزدیکترین شهر از برنامههای پیشبینی شده برای نوروز 91 است.
وی با اشاره به شناسایی نقاط حادثهخیز و نصب تابلوهای هشداردهنده، خاطرنشان می کند: هماهنگیهای لازم برای رفع نواقص تابلوهای راهنمای مسیر و علائم راهنمایی و ترافیکی صورت گرفته است.
سخنگوی ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی استان ایلام، ادامه می دهد: کمیته امنیت انتظامی و راهیان نور ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی استان درصدد برپایی نمایشگاه دوران دفاع مقدس در یادمانها و همچنین محل بازدید کاروانهای راهیان نور ورودی به استان در شهرستانهای ایلام، مهران و دهلران است.
به گفته نورالهی برنامههایی همچون برپایی ایستگاههای صلواتی در مسیر کاروانهای راهیان نور، هماهنگی با دانشگاهها، مدارس و دیگر ادارات دارای خوابگاه برای اسکان کاروانهای راهیان نور و آمادهسازی سرویسهای بهداشتی در محل یادمانهای دوران دفاع مقدس برای نوروز 91 برنامهریزی شده است.
بهزاد علیزاده، فرماندار شهرستان دهلران، اظهار می کند: دهلران یکی از شهرستان هایی است که در طول 8 سال دفاع مقدس به طور مستقیم درگیر جنگ تحمیلی بوده و قدمگاه و محل عروج شهدای 8 سال دفاع مقدس است.
وی، می افزود: یکی از جاذبه های گردشگری شهرستان دهلران، وجود یادمان های شهدا در این شهرستان است که در طول سال به ویژه ایام نوروز، هموطنان را از اقصی نقاط کشور برای بازدید از مناطق عملیاتی به این شهرستان می کشاند.
فرماندار شهرستان دهلران، تصریح می کند: امروز هم تمهیدات لازم در این شهرستان در آستانه سفرهای نورزی در راستای استقبال از کاروان های راهیان نور اندیشیده شده و آماده پذیرایی از همه میهمان و کاروان های راهیان نور هستیم.
وی، می گوید: وجود یادمانهای دوران دفاع مقدس، اماکن مذهبی، بقاع متبرکه، آثار طبیعی و تاریخی دهلران، این شهرستان را به یکی از مناطق بکر برای گردشگران تبدیل کرده است.
علیزاده، یادآور می شود: با توجه به اینکه نسل جوان در دوران دفاع مقدس حضور نداشتند، حضور آنان در این مناطق، راه کاری مناسب برای مقابله با جنگ نرم و تهاجم فرهنگی دشمنان است.
وی، یکی از وظایفی بخش های فرهنگی را آشنا کردن جوانان با فرهنگ ایثار و شهادت می داند و خاطرنشان می کند: دشمن سعی می کند بین ارزش های نظام اسلامی و جوانان فاصله ایجاد کنند و این برنامه هاا می تواند راه کار خوبی برای مقابله با این توطئه ها و نشر ارزش های دفاع مقدس باشد.
فرماندار مهران با بیان اینکه تمام امکانات و تمهیدات لازم برای بازدید کاروانهای راهیاننور از مناطق مختلف شهرستان مهران فراهم شده است، می گوید: اکنون با تدابیر اندیشیده شده امکاناتی مانند مهمانسراها، امور خدماتی و رفاهی مورد نظر کاروانهای راهیاننور در حال آمادگی برای پذیرایی از گردشگران هستند.
ولی الله حیاتی، می افزاید: وجود نقطه ایثار، یادمان شهدای گمنام، تپه شنی، مناطق عملیاتی چنگوله، میمک و کله قندی، حال و هوای خاص معنوی به این دیار بخشیده است.
وی، تصریح می کند: وجود این آثار به یادگار مانده از 8 سال دفاع مقدس هر ساله سبب جذب کاروانهای زیارتی به سوی غربیترین استان کشور و منطقه مرزی مهران میشود.
فرماندار مهران، می گوید: در بحث فضاسازی سطح شهر در رابطه با راهیان نور به گونه ای اقدام شده که هر کسی وارد شهرستان مهران شود احساس می کند مهران بوی جبهه و شهادت می دهد بویژه در نقطه ایثار باید حال و هوای خاصی خواهد داشت.
حیاتی در پایان خاطرنشان می کند: با برنامه ریزی های صورت گرفته نماز جمعه اول سال 91 نیز به امامت حجه الاسلام الیاسی امام جمعه این شهرستان در نقطه ایثار برگزار می گردد.
به هر حال صنعت گردشگری به عنوان یکی از بزرگترین و متنوع ترین صنعت خدماتی در دنیا مطرح است و نمیتوان نقش آنرا در توسعه پایدار مناطق نادیده گرفت.
در این میان گردشگری جنگ به عنوان یکی از پتانسیلهای توسعه در استان ایلام دارای جایگاه ویژهای است که شهرستانهای ایلام، مهران و دهلران باتوجه به وجود عملیات های مختلف و یادمانهای دفاع مقدس در آن میتواند به عنوان یکی از مراکز بسیار پر رونق گردشگری جنگ در کشور مطرح شوند.
بیش از 20 سال از اتمام جنگ تحمیلی میگذرد اما نه تنها آثار آن را در شهر های ایلام، مهران و دهلران میتوان دید بلکه مناطق عملیاتی و یادمانهای شهدا هنوز نیز پابرجا بوده و یادآور رشادت و جنگاوری جوانان و فرماندهان این سرزمین کهن است.
یادمان های شرهانی، تپه شنی، قلاویزان، نقطه ایثار، قرارگاه امیرالمومنین(ع)، کله قندی، سنگر صدام و مناطق مرزی مهران و دهلران از جمله مناطقی عملیاتی این استان است که یادآور رشادت ها و دلاور مردی های شهیدان، جانبازان و ایثارگران برای دفاع از میهن اسلامی است.
این آثار در حال حاضر شاید تنها هدف سفر کاروان راهیان نور است، اما این ظرفیت را دارند تا مانند سایتهای باقیمانده از دوران جنگ جهانی دوم که گردشگران بسیاری را به خود جذب میکنند، مورد بازدید گردشگران مختلف نیز قرار بگیرند.
اهداف تعریف شده برای توسعه گردشگری جنگ را می توان آشنایی گردشگران داخلی و بینالمللی با ارزش های دوران دفاع مقدس، حفظ و احیای میراث معنوی، آشنایی نسل جوان کشور با دلاورمردی های رزمندگان و توسعه وضعیت اقتصادی مناطق آسیب دیده از دوران جنگ در کشور دانست.
از این رو مهم ترین معیار جهت تعیین محورهای برنامه ریزی در توسعه پایدار استان ایلام را وجود جاذبه ها، مناطق عملیاتی و آثار به جا مانده از دوران جنگ دانسته و بی توجهی به این امر را دور شدن از هدف اصلی طرح توسعه گردشگری جنگ در این استان قلمداد کرد.
از سویی دیگر، توسعه گردشگری جنگ در نواحی جنگ زده و مناطق عملیاتی استان ایلام مبتنی بر محرومیت زدایی، توسعه اقتصادی و اشتغالزایی در جهت آشناسازی گردشگران با استان دورافتاده، محروم و شناخته نشده ایلام مبتنی بر تلفیق جاذبههای گردشگری طبیعی، تاریخی فرهنگی استان با آثار و جاذبههای گردشگری جنگ هم راستا با تقویت پتانسیل ترانزیتی استان ایلام است.
پایان پیام/
نظر شما