اندلس نگین خونین تاریخ تمدن و فلسفه اسلامى است

صلیبیها مذهبى نبودند و حتى در حمله به قسطنطنیه مسیحیان را قتل عام کردند و آنچنان مسلمین را از دم تیغ گذراندند که گوستاو لوبون فرانسوىِ مسیحى می گوید چنین جنایتى در دنیا بى‏نظیر است.

خبرگزاری شبستان:در گزارش قبل به نقش اندلس در انتقال فلسفه به اروپا اشاره شد . در این یادداشت به نحوه برخورد غرب با حلقه انتقال تمدن اسلامی به اروپا اشاره خواهد شد . چنانچه گذشت دو واقعه نظامى و جنگ بزرگ روى داد که سرنوشت‏ساز بود و وضع اروپاى مسیحى را به کلى دگرگونه ساخت و به رشد فرهنگ و علم و فلسفه آن شتاب بسیار بخشید: یکى جنگهاى صلیبى، و دیگرى فتح اندلس. این دو جنگ بهمان اندازه که براى مسلمانان زیانبار بود، براى اروپا سودمند افتاد و به روح و اندیشه و اقتصاد و فرهنگ آنان جان تازه بخشید.


آغازگر جنگهاى صلیبى روشن نیست: گفته مى‏شود که یک کشیش فرانسوى مردم را به فتح بیت المقدس ترغیب مى‏نموده « تاریخ قرون وسطى، آلبرماله، ص 248.»، و یا اینکه فقر و درماندگى خوانین و بارونهاى اروپایى و طمع مال و منال و امید یغماى کشورهاى دیگر آنان را به راه جنگ‏ انداخته، یا اینکه پاپ وقت (گرگوار هفتم) براى گسترش قلمرو جغرافیایى و سیاسى خود و تسلط بر مسیحیان شرقى بانى این جنگ شده است؛ « جنگهاى صلیبى، رنه گروسه، ص 22.» و گفته شده که منشأ اصلى آن ژربرت اوریاکى « تاریخ فلسفه قرون وسطى، بى‏ژوان.» دانشمند مسیحى بوده است که در زمان خود در مقام پاپى بوده و به نام پاپ سیلوستر دوم، ریاست مسیحیان را بر عهده داشته است.


ژربرت، دوران طلبگى خود را در اسپانیا گذرانده و به ریاضیات و منطق و اسطرلاب و نجوم و ادبیات عرب آشنایى کامل داشته و با حمایت آتون کتب عربى را براى دوستان خود در اروپا مى‏فرستاده و سبب تأسیس مدرسه شارتر گردیده و همین بینش و تجربه و اطلاعات سیاسى وى سبب شده که طرح جنگهاى صلیبى را در أوائل قرن 11 یا اواخر قرن 10 م بریزد و کلیسا را به فکر « همان» فتح مناطق اسلامى بیندازند.


در جنگهاى صلیبى که سپاه آن آمیخته‏اى بود از گروه خوانین و شوالیه‏هاى درمانده، دسته‏هاى بزرگ روستاییان و فقراى گرسنه، غارتگران حرفه‏اى و کشیشان و راهبان مسیحى و دهها هزار زن و بچه، هریک جداگانه آرزو و هدفى براى خود داشتند.
امرا و فرماندهان و پاپ، زمین و فتوحات و غارت خزاین امراى مسلمین را در سر مى‏پروراندند و عوام مردم بدنبال در آمد و چپاول و ثروت بودند، « آلبرماله مورخ فرانسوى مى‏نویسد: رفتن مردم به جنگ مسلمین مانند هجرت اروپاییان به آمریکا و برزیل و آرژانتین است تا ملک و ثروتى بدست آورند. (تاریخ قرون وسطى، ص 250) همچنین: «صلیبیون به هرجا که مى‏رسیدند آنجا را غارت مى‏کردند» (ص 252). «صلیبیها مذهبى نبودند و حتى در حمله به قسطنطنیه مسیحیان را قتل عام کردند» (ص 247).» و کشیشان مسیحى مأموریت داشتند تمام کتب علمى و فلسفى و حتى صرف و نحو عربى را که مى‏یابند به‏ اروپا بفرستند؛ و همین برنامه‏ریزى آگاهانه سبب گردید که هزاران جلد کتابهاى ارسطو و فلوطین و دانشمندان پیش از اسلام یونانى و اسکندرانى همراه کتب ابن سینا و فارابى و فلاسفه و منجمان و پزشکان و ریاضیدانان دیگر که برخى بخط خود مؤلفان بود به اروپا گسیل گردد. (المظاهر الإلهیة فی أسرار العلوم الکمالیة، مقدمه‏مصحح، ص: 253).
 

اندلس اسلامى را مسیحیها با آن وضع بسیار فجیع تصرف کردند و آنچنان مسلمین را قتل عام کردند و بر ولىّ‏النعم‏هاى خودشان- چون هرچه داشتند از مسلمین داشتند- جنایت کردند که گوستاو لوبون فرانسوىِ مسیحى به حسب منطقه (نمى‏دانم به حسب اعتقاد هم مسیحى بوده یا نه) مى‏گوید چنین جنایتى در دنیا بى‏نظیر است، یعنى جنایت مغول در مشرق‏زمین نسبت به جنایت مسیحیها در اندلس چیزى نیست؛ و واقعاً هم این‏جور است. با یک قساوتى قتل‏عام کردند که انسان حیرت مى‏کند که آیا بشر هم اینقدر قسىّ‏القلب مى‏شود؟ (مجموعه آثار استاد شهید مطهرى، ج‏25، ص: 268).
آنچنان اختناقى به وجود آوردند که اگر بو مى‏بردند که فردى مسلمان است‏( مجموعه آثار استاد شهید مطهرى، ج‏25، ص: 306).


یکى از مراکز تمدن اسلامى از آنها گرفته شد، این‏همه آدم کشته و سوزانیده شد، مسیحیها یکجا سه هزار نفر را سوزاندند و آتش زدند، از یک عده دویست هزار نفرى مسلمان که مى‏خواستند مهاجرت کنند و خود مسیحیها به آنها اجازه مهاجرت داده بودند صد هزار نفرشان را در بین راه کشتند. .... جنایتى به این عظمت رخ مى‏دهد و از آن طرف در تمام کتابهایى که از آن زمان تا امروز ایرانیها نوشته‏اند- چه عربى و چه فارسى- در هر قسمتى که کتاب نوشته‏اند، یک نفر اسم نبرده که چنین حادثه‏اى بر عالم اسلام وارد شد....( مجموعه آثار استاد شهید مطهرى، ج‏25، ص: 353).


در تاریخ اندلس اسلامى یعنى اسپانیاى فعلى مى‏خوانیم که نقشه‏اى که مسیحیان براى تصرّف اندلس و بیرون کشیدن آن از دست مسلمین کشیدند این بود که به صورت دوستى و خدمت، وسائل عیّاشى براى آنها فراهم کردند: باغها و بوستانها وقف ساختن شراب و نوشانیدن مسلمین شد. دختران زیبا و طنّاز در خیابانها به دلربایى و عاشق‏سازى پرداختند. سرگرمیهاى شهوانى از هر جهت فراهم شد و روح ایمان و جوانمردى مرد. پس از این جریان بود که توانستند مسلمانان را بى‏درنگ از دم تیغ بگذرانند.( مجموعه آثار استاد شهید مطهرى، ج‏3، ص: 404).

 

پینوشت :

1- المظاهر الإلهیة فی أسرار العلوم الکمالیة، مقدمه‏مصحح

2- مجموعه آثار استاد شهید مطهرى

 

پایان پیام /
 

کد خبر 117543

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha