دادبه: «پروین» شاعر پرسش های بنیادین است

در بزرگداشت یکصد و پنجمین سالروز تولد پروین از اصغر دادبه، استاد زبان و ادب فارسی، سیروس شمیسا از چهره‌های ماندگار زبان و ادبیات فارسی، علی میرانصاری و علی دهباشی تجلیل به عمل آمد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت‌الاسلام و المسلمین محمدجواد ادبی، رئیس انجمن آثار و مفاخر ایرانی در مراسم بزرگداشت یکصد و پنجمین سالروز تولد پروین اعتصامی،اشعار پروین اعتصامی را اجتماعی، انتقادی و آسیب‌شناسانه دانست و گفت: پروین اعتصامی یقین هوشیارانه به نعمت بیداری داشت چرا که بیش از 35 سال عمر نکرد اما آثار جاودانه او به یادگار ماند.
 

حجت‌الاسلام و المسلمین محمدجواد ادبی بیان کرد: پروین اعتصامی شاعری بود که تلاش‌های بسیاری در عرصه شعر و ادبیات انجام داد. عمر وی بسیار کوتاه بود بیشتر از 35 سال نبود اما کیفیت عمر این شاعر بسیار بود و آنچه که از وی به یادگار مانده متفاوت است.


اصغر دادبه، مدیر گروه ادبیات دایره المعارف بزرگ اسلامی با بیان اینکه پروین همانند سقراط، فلسفه را از آسمان به زمین آورد، گفت: روزگاری که پروین اعتصامی در آن زندگی می‌کرد روزگار ایده‌آلی نبود.در اشعار پروین اعتصامی چند نکته وجود دارد که با بیان امروزی در نهایت حرف‌هایی را می‌زند که پیشینیان به آن پرداخته بوند و به نوعی پروین به مسئله سنتی عرفان که در اوج سکر می‌توان به شهود رسید، می‌پردازد.
 

وی با بیان اینکه نقدی که پروین از پادشاه زمان خود می‌کند بسیار جدی است، عنوان کرد: پروین در اشعار خود عوامل حکومت و حاکم زمان خود را نقد می‌کند.

 

بر اساس این گزارش، اسدالله معظمی گودرزی، دبیر بزرگداشت یکصد و پنجمین سالروز تولد پروین اعتصامی نیز در ادامه اظهار داشت: بنیانگذار برپایی این کنگره ملی انتشارات کلک سیمین است چرا که این انتشارات از گذشته دغدغه داشته تا فعالیت‌ها و نکوداشتی برای این شاعر زن معاصر ایرانی برپا کند.
 

به گفته معظمی گودرزی، بزرگداشت یکصد و پنجمین سالروز تولد پروین اعتصامی در حقیقت  بزرگداشت منزلت و خواستگاه زن ایرانی است و به بهانه‌ای این بزرگداشت را برپا شد تا مقام و منزلت زن با معرفی پروین اعتصامی به جامعه صورت گیرد.


در ادامه این مراسم همچنین علی دهباشی پژوهشگر عرصه ادبیات و سردبیر فصلنامه «بخارا» در سخنانی با عنوان «عصر و زمانه پروین» با تاکید بر اهمیت نقد ادبی در اجتناب از نگاه‌های آمیخته با افراط و تفریط در مورد شخصیت‌های ادبی و فرهنگی، پروین اعتصامی و جلال آل‌احمد را از جمله چهره‌های ادبی عنوان کرد که اینگونه به آنها نگاه شده است.

 

وی گفت: ما معمولاً با داده‌های اکنون خویش به این چهره‌ها و آثارشان نگاه می‌کنیم در حالی که داوریهایمان باید بر مبنای شرایط تاریخی که نویسنده در آن زیسته است، باشد.

 

دهباشی افزود: امروزه هر کسی می‌خواهد بگوید متجدد است و وارد عصر مدرنیته شده؛ حمله‌ای به آل‌احمد می‌کند و انگار تمامی مسائل و مشکلات - آن هم از دید آنها - از سوی جلال آل‌احمد ایجاد شده است.

 

مدیرمسئول نشریه بخارا با بیان اینکه «مصداق این واکنش را می‌توان در مورد برخی شخصیت‌های دیگر هم مشاهده کرد» گفت: آنچه از صادق هدایت ساخته شده، آنچنان آمیخته با تعصب است که فرصت حتی یک انتقاد کوچک را هم به او نمی‌دهد. هدایت نوسنده بسیار مهمی است اما او در برخی از زمینه‌های تاریخی، داوریهای تند و افراطی داشته است.

 

این پژوهشگر عرصه ادبیات ادامه داد: روزگاری فروغ فرخزاد را منکوب می‌کردند و در روزگاری دیگر او را به عرش اعلا می‌رساندند. اصولاً چهره‌های معاصر ادبی ما دستخوش داوریهای تعصب آلودند ولی باید آنها را در جایگاه خودشان بررسی کرد و نسبت به آنچه نوشته‌اند، کارنامه فکری و قلمی آنها را سنجید.

 

دهباشی از پروین اعتصامی به عنوان یکی از شخصیت‌هایی که در ایران به او ظلم شده است، نام برد و گفت: جایگاه ادبی و ارزش ادبی او هنوز مکشوف نشده است در صورتی که پروین یکی از شاعران بسیار برجسته و ماندگار در صحنه والای شعر معاصر ایران است.
 

حجت‌الاسلام و المسلمین محمدجواد ادبی، رئیس انجمن آثار و مفاخر ایران از اصغر دادبه، استاد زبان و ادب فارسی، سیروس شمیسا یکی از چهره‌های ماندگار زبان و ادبیات فارسی، علی میرانصاری و علی دهباشی تجلیل کرد.

 

گفتنی است،در این مراسم از  کتاب "خوشه پربار پروین ادب" نوشته عبدالعلی قاسمی که  با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی منتشر شده، رونمایی شد.

 

پایان پیام/

کد خبر 117235

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha