زندگی خالق ترانه ماندگار ایران جوان مستند رادیویی شد

برنامه‌ «چراغداران» دوشنبه ۱۲ اردیبهشت ،ویژه مستند‌زندگی بیژن ترقی ترانه سرای کشورمان از رادیو فرهنگ پخش می شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، در برنامه «چراغداران» بهروز رضوی بخش هایی از زندگی بیژن ترقی  از ترانه سرایان نامی معاصر ایران است که توانست با خلق آثار ماندگار، در دنیای ترانه پردازی سنتی در ردیف نوآوران قرار گیرد را روایت می‌كند.

 

بیژن ترقی در دوازدهم اسفند ماه سال ۱۳۰۸ در تهران، در خانواده‌ای اهل کتاب زاده شد. پدر بِزرگش حاج باقر کتابفروش از اولین ناشران زمان ناصرالدین شاه بود که در کتاب و نسخه شناسی فردی خبره بود، پدرش محمد علی ترقی نیز به راه پدر رفت و از جمله ناشران شناخته شده زمان خود بود که انتشارات خیام را بنا گذاشت که در زمان خود آثار فراوانی در حوزه فرهنگ و هنر را به بازار کتاب ایران عرضه کرد.

 

بیژن در چنین فضای فرهنگی رشد یافت و در سال ۱۳۱۸ درس و تحصیل را در مدرسه اقدسیه آغاز کرد.

 

از آنجا که خانه آنها محل رفت و آمد شاعران بنامی چون گلچین معانی، امیری فیروزکوهی، استاد شهریار و … بود، از سال ۱۳۲۰، وی هم به شعر و شاعری علاقه پیدا کرد.

 

در سال ۱۳۲۴ استاد امیری فیروزکوهی وی را تشویق می‌کند مطالعه نسخه خطی دیوان صائب تبریزی را آغاز کند.

 

بیژن در سال ۱۳۲۵ سرودن شعر در قالب‌غزل و مثنوی را آغاز کرد.

 

وی از سال‌های میانی دهه ۳۰ با جمعی از اهل موسیقی، از جمله مرحومان علی تجویدی، غلامحسین بنان، روح الله خالقی، پرویز یاحقی و … آشنا می‌شود و همین آشنایی اسبابی را فراهم می‌آورد تا وی برای آهنگ‌های این بزرگان ترانه بسراید.

 

بیژن در سال ۱۳۳۷ به درخواست علی تجویدی، در ساخت و پرداخت آتش کاروان با او همکاری کرد.

 

ترقی در سال ۱۳۵۰ نخستین مجموعه اشعار خود را با عنوان «سرود برگریزان» منتشر کرد و در همین سال‌ها پژوهش خود روی دیوان حزین لاهیجی راهم به بازار کتاب عرضه کرد.

 

بعدها وی مجموعه‌ای از شعرهای در برنامه‌ی "گل‌ها" را شامل مثنوی‌ها، رباعی‌ها، طنزها، اخوانیات، شعرهای نو و غزلیات و ترانه‌هایش را در کتاب «آتش کاروان»، منتشر کرد.

 

ترانه‌هایی چون آتش کاروان، برگ خزان، تا بهار دلنشین، گل اومد بهار اومد و… از جمله کارهای درخشان وی در این دوره به شمار می‌رود. خود وی در مصاحبه‌ای گفته است که صدها ترانه و تصنیف را در این دوره ساخته است.

 

ترقی در سال‌های پایانی عمر خود یکی از ترانه‌های ماندگارش  با نام‌« ایران جوان »را سرود که با رهبری پیمان سلطانی بر روی آهنگی از مسیولومر، نخستین سرود ملی ایران، اجرا شد.

 

ترقی چهارم اردیبهشت سال ۱۳۸۸ دار فانی را وداع گفت.

 

برنامه «چراغداران» را می توانید به تهیه كنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی، ساعت ۱۲:۴۵ روی موج‌اف ردیف۱۰۶ مگاهرتز از رادیو فرهنگ دریافت كنید.

کد خبر 1171890

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha