حسین حبیبی کوه شاهی، مدرس دانشگاه آزاد لاهیجان، در گفتگو با خبرنگار شبستان، با اشاره به ظرفیت های گردشگری ایران گفت: ایران به تصدیق سازمان یونسکو، از نظر وجود آثار تاریخی و فرهنگی در میان هشت کشور نخست جهان جای دارد و از منظر جاذبه های اکوتوریسمی و تنوع اقلیمی جزو پنج کشور برتر دنیاست.
وی، با اشاره به استفاده از فن آوری اطلاعات در بخش رونق گردشگری ساحلی، اظهار کرد: متأسفانه ایران با داشتن حدود سه هزار کیلومتر مرز آبی در سواحل دریای خزر، عمان و خلیج فارس، مالکیت جزایر مختلف، دارا بودن طیف وسیعی از چشم اندازهای طبیعی، تنوع آب و هوایی، چشمه های آب معدنی، تملک بزرگ ترین دریاچه جهان، سابقه تمدن چند هزار ساله، داشتن جاذبه های تاریخی به ثبت رسیده در کنوانسیون میراث جهانی و وجود اماکن مذهبی متعدد، تنها در کمتر از یک درصد از بازار گردشگری جهان سهیم است.
ایجاد بانک اطلاعاتی، اولین گام اساسی
وی، با بیان اینکه نخستین قدم در فناوری اطلاعات و ارتباطات، ایجاد بانک اطلاعاتی قوی و قابل استفاده است، افزود: این بانک متشکل از اهداف، محصولات و امکانات مناسب در این حوزه است که می تواند به صورت داده های صوتی، متنی و تصویری آن را مشاهده کرد.
کوه شاهی، با اشاره به نقش اینترنت در زمینه ارتباطات گردشگری، ادامه داد: اطلاع رسانی به گردشگران و آگاهی یافتن از وضعیت مقاصد گردشگری و وضعیت بازار گردشگری از دیگر مزایای این فن آوری است.
وی، گردشگری الکترونیکی را حاصل این هم تنیدگی و تغییرات حاصل از آن دانست و تصریح کرد: بر این مبنا گردشگری الکترونیکی را می توان در دو بعد به خصوص تکنولوژی های اطلاعات و ارتباطات، عرضه و تقاضای گردشگری معرفی کرد که در آن علاوه بر عرضه خدمات مورد نیاز گردشگران، زمینه های بازاریابی و دورنمایی گردشگری مقاصد فراهم است.
کوه شاهی ادامه داد: از این رو گردشگران برای آگاهی از مقاصد گردشگری و وضعیت آنها در بعد تقاضا از تکنولوژی های اطلاعاتی و ارتباطی استفاده نموده و در چارچوب انگیزه های خود به انتخاب مقاصد اقدام می کنند.
وی افزود: در این میان آژانس های مسافرتی با استفاده از اینترنت در عرصه طرح های تخصصی گردشگری و در چارچوب شناخت زمان تعطیلات به همراه پاسخگویی به نیازهای گردشگران مبادرت به بازاریابی گردشگری در مقاصد مختلف می کنند.
اوج اطلاعات گردشگری اسلامی در سفر نامه ها
مدرس دانشگاه آزاد، در این راستا، اظهار کرد: با دقت در سفرنامه هایى که به جاى مانده به این نتیجه مى رسیم که آنچه از قرن نهم تا قرن چهاردهم میلادی وجود دارد، سیاحت مسلمانان به کشورهاى خاورمیانه و خاور دور مانند ژاپن و آفریقا و اروپاست.
وی، با بیان اینکه جهانگردان مسلمان گزارش سفر خویش را در کتاب هاى جغرافیائى و یا در تحقیقات تاریخى و عقیدتى ارائه داده اند، تصریح کرد: در این دوران خبرى از رفت و آمد سیاحان اروپایى و مردمان غرب مسیحى نیست و گویا آنان هیچگونه علاقه اى به گردشگرى نداشته اند.
اما به طور کلی امروزه با استفاده از تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات و گسترش آن در زمینه عرضه و تقاضای گردشگری، گردشگران قبل از سفر به ارزیابی و بررسی وضعیت مقاصد می پردازند و تجربه ای مجازی را در چارچوب دورنمایی گردشگر در ذهن خود شکل می دهد.
بررسی جایگاه گردشگری ساحلی در ایران و جهان
کوه شاهی، گفت: گردشگری ساحلی از بزرگ ترین فعالیت های جهان است که با رشد شتابنده خود به فعالیتی چندمنظوره مبدل گشته است به طوریکه توسعه توریسم و تفریحات مربوطه از عوامل موثر در شکل دهی الگوی توسعه نواحی ساحلی بوده و تأمین کننده مزایای مستقیم و غیرمستقیم اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و محیطی بسیاری برای میزبان است.
وی، ادامه داد: اما از طرفی دیگر، چنین رویکردی موجب پدید آمدن نگرانی ها و بیم هایی از تهدید و تخریب هویت، محیط و میراث طبیعی، تاریخی و فرهنگی ساکنان محلی سواحل گشته به طوریکه مقابله با اثرات ناشی از رشد توریسم کنترل توریسم ساحلی از قدیمی ترین انواع گردشگری است.
مدرس دانشگاه، با بیان اینکه تفرجگاههای ساحلی به قرن 19 باز می گردد، تصریح کرد: در ابتدای امر این فضاها، مختص افرادی بود که تنها برای دیدار از سواحل دریا مراجعه می نمودند، اما در دهه های اخیر بازار گردشگری ساحلی اغلب ترکیبات متنوعی از انواع اقامت و استفاده گردشگران به ویژه در طول تابستان را تقاضا کرده و با رقابتی فزاینده خواستار سرمایه گذاری های عمده در زمینه زیرساخت ها و ایجاد تسهیلات و حفاظت منابع طبیعی اعم از دریا، سواحل، تالاب ها و سایر میراث طبیعی است.
وی، ادامه داد: با وجودی که کشورهای حاشیه خلیج فارس از امکانات طبیعی کافی برای رونق توریسم دریایی بهره ای نبرده اند، اما با ساخت جزایر مصنوعی و تسهیلات ساحلی متنوع اقدام به توسعه گردشگری دریایی و ساحلی خود کرده اند.
کوه شاهی، تصریح کرد: در این میان کشور ما با برخورداری از جاذبه های بالقوه خود در توریسم دریایی، هنوز در میان کشورهای فعال در زمینه توریسم دریایی جایگاهی ندارد و در صورت حرکتی سازمان یافته، ضمن سرمایه گذاری های کلان، مردم می توانند شاهد رونق گردشگری دریایی و توسعه اقتصادی منطقه خود باشند.
وی، با اشاره به اینکه صنعت توریسم و فناوری اطلاعات در ایران در حال پیشرفت است، اظهار کرد: باید با ارائه راهکارهای مناسب به تقویت این علوم در ایران پرداخته شود.
کوه شاهی، صنعت توریسم را تحت تاثیرات مستقیم این علوم دانست وافزود: در واقع می توان گفت که هر علمی در این دوران خواه و ناخواه با کامپیوتر و علوم انفورماتیک و به طور تخصصی اینترنت و فناوری اطلاعات در هم آمیخته و فناوری اطلاعات وسیله نشر و تعلیم و تحقیق و پیشرفت در علوم مختلف گردیده است.
وی، ادامه داد: به جرأت می توان گفت که صنعت گردشگری وابسته به فناوری اطلاعات و ارتباطات است و بدون فناوری اطلاعات این صنعت دچار مشکل بزرگ می شود.
پایان پیام/
نظر شما