درختان گردویی که صالحات و باقیات شدند

برخی از سود اقتصادی محصول کشاورزیشان می گذرند تا دست رنجشان را جاودانه کنند. خلیل زارعی از همین دست آدم هاست که درختان گردویش را وقف مسجد فاطمه معصومه (س) کرده است تا سهمی در گسترش فرهنگ نماز داشته باشد.

خبرگزاری شبستان: 20 سال پیش خلیل زارعی سنت 70 ساله وقف درخت گردو به مسجد حضرت فاطمه معصومه (س) را احیا کرد. وی سه اصله درخت 30 ساله گردو را در درجه اول وقف کودکان و نوجوانان نمازگزار و بعد سایر نمازگزارانی که در مسجد حضرت فاطمه معصومه (س) به اقامه نماز می‌پردازند، کرد تا به این وسیله سهمی در گسترش فرهنگ نمازخوانی داشته باشد.

 

وی می‌توانست درختان گردو را به عنوان ارث خانوادگی بگذارد اما وقف مسجد و نمازگزاران مسجد حضرت معصومه (س) کرد تا به عنوان صالحات باقیات برایش جاودانه بماند و فرهنگ وقف درختان را بار دیگر در این منطقه زنده نگاه دارد.

 

سه اصله درخت زارعی هر ساله بیش از 6 هزار گردو محصول می دهد که بخش اعظم آن بین نمازگزاران مسجد توزیع می‌شود، البته سال‌هایی که هم است که محصول درخت به برکت این اقدام خیر بیش از آنچه گفته شد به بار می نشیند که علاوه بر توزیع  محصول آن بین نمازگزاران، مازاد مصرف را به فروش می رسانند و درآمد حاصل از آن خرج فعالیت‌های عمرانی مسجد می‌شود.

 

در منطقه استهبان فارس از قدیم‌الایام سنت وقف درختان گردو برای مساجد، حسینیه‌ها و احیای فرهنگ‌های مذهبی مرسوم بوده است اما متأسفانه در حال حاضر بیشتر این درختان یا خشک شدند و از ریشه درآمدند یا به خاطر سود اقتصادی به کارخانه‌های چوب‌بری سرازیر شده‌اند اما به همت خلیل زارعی دوباره امیدی برای احیای این سنت حسنه پیدا شده است.

 

سنت احیای وقف اشجار درختان نوعی وقف صحیح است که اهل خیر در گذشته انجام می‌داده‌اند مانند وقف درخت توت، گردو و خرما بر نیازمندان محل که البته امروز چندان رایج نیست.

 

خلیل زارعی، واقف درخت‌های گردو سرشار از انرژی و معنویت در گفت‌وگو با خبرنگار شبستان می‌گوید: 20 سال پیش برای ترویج فرهنگ نماز و تشویق کودکان و نوجوانان به حضور و انس با مسجد و نماز جماعت درخت‌های گردو را وقف مسجد کردم. 

 

وی می‌افزاید: بعد از تقسیم و توزیع بین نمازگزاران در شب‌های جمعه به ویژه در شب یلدای هر سال، مازاد گردو به فروش می رسد و خرج مسجد می‌شود.

 

زارعی با اشاره به متن وقف‌نامه‌ای که در مسجد موجود است، بیان می‌کند: در این وقف نامه هم مکتوب شده است که «درختان گردوی قدیمی و بزرگ وقف مسجد حضرت فاطمه معصومه (س) شده است تا بعد از جمع‌آوری محصول گردو در شب‌های جمعه و یلدا برای تشویق کودکان و نمازگزاران بین آنان توزیع شود».

 

وی که رزمنده دفاع مقدس هم هست و یکی از فرزندانش هم در عملیات فتح‌المبین مجروح شده است هنوز هم آخر هفته ها همراه جوانان به کوه‌نوردی، پیاده‌روی و ورزش و شنا اهتمام دارد.

 

این واقف از خشک‌شدن درخت‌های گردو در این منطقه می‌گوید: این منطقه از خشکسالی رنج می برد از همین رو بسیاری از درختان منطقه از بین رفته اند و این سنت هم کم کم کمرنگ شده است.

 

رضا تقوی، رییس هیئت امنای مسجد فاطمه معصومه (س) نیز پیرامون رونق این سنت حسنه به خبرنگار می‌گوید: محصول درخت گردو پایان شهریور هر سال برداشت می‌شود و بعد از جمع‌آوری بسته‌بندی و همزمان با شب یلدا هر سال بین اهالی نمازگزاران و کودکان توزیع می‌شود.

 

وی می‌افزاید: مسجد فاطمه معصومه (س) در سال 47 مرمت و بازسازی شده و کتیبه‌ای در محراب مسجد فاطمه معصومه (س) نصب شده که نام حاج حسن صحراخیز به عنوان واقف مسجد روی آن نوشته شده است.

 

رییس هیئت امنای مسجد فاطمه معصومه (س) یادآور می‌شود: این مسجد 120 متر مربع است و دو شبستان مردانه و زنانه دارد. کتابخانه، اتاق کامپیوتر و کلاس‌های آموزشی نیز در یک سالن 60 متری چندمنظوره‌ای قرار دارد. سالن چندمنظوره‌ای نیز به عنوان کتابخانه، اتاق کامپیوتر و کلاس‌های آموزشی در مسجد فاطمه معصومه (س) قرار دارد.

 

شهر استهبان در مشرق ناحیه مرکزی استان فارس واقع شده است. دو هزار و 652 کیلومتر مربع وسعت دارد. ناحیه‌ای کوهستانی و دارای پوشش جنگلی و ارتفاع آن از سطح دریا هزار و 767 متر است. در این شهرستان 53 مسجد در منطقه استهبان وجود دارد که با اطراف آن شامل 93 مسجد می‌شود.

 

صنایع قالی‌بافی، کلاه‌بافی، نمد، ساختن ظروف سفالی، سرامیک، صابون‌پزی و ساخت کفه کفش‌های گیوه‌ای نیز در منطقه استهبان رواج دارد. سابقه تاریخی نام این شهر از لغت سته به معنای انگور و انگورستان گرفته شده آبادانی این شهر از سال 746 ه. ق پس از ویرانی به دست امیر مبارزالدین  آل مظفر است.

 

احیای سنت وقف درختان و بسیار وقف‌های دیگر از قدیم‌الایام معمول بوده است و مردم به طرق مختلف به حمایت از مساجد و مکان‌های مذهبی می‌پرداختند و در حال حاضر نیز مسئولان و خیرین باید به توسعه این قبیل فرهنگ‌ها پرداخته و مردم را در مناطق مختلف بر اساس نیازها و شرایط برای احیای سنت‌های حسنه کمک کنند.

پایان پیام/
 

کد خبر 116792

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha