حجتالاسلام محمدعلی مقدادی، کارشناس ارشد بعثه مقام معظم رهبری در سازمان حج و زیارت در رابطه با مسایل اعتقادی و شبهاتی که در موسم عمره در عربستان سعودی زایران عمرهگذار با آن مواجه هستند، به خبرنگار شبستان گفت: وضعیت عربستان یک وضعیت خاص است، حکومت عربستان توسط وهابیت حمایت و اداره میشود و اعتقادات آنها به گونهای است که نه تنها شیعه بلکه اهل سنت و دیگر مذاهب نیز نسبت به موضعگیریها و عقاید آنها مشکل دارند.
وی از جمله مهمترین مسایل اعتقادی مطرح در موسم عمره را موضوع توسل و زیارت قبور عنوان کرد و گفت: موضوع توسل و زیارت قبور از جانب وهابیت حرام شمرده میشود بنابراین اجازه انجام این عمل را به زایران نمیدهند و این مسئله همواره از موضوعات تنشزا برای عمرهگزاران است. علاوه بر این موضوع ممانعت از ورود بانوان به بقیع و زیارت ائمه بقیع از بیرون قبرستان از دیگر معضلاتی است که وجود دارد.
حجتالاسلام مقدادی افزود: وهابیون برخی مواقع حتی از خواندن دعا و زیارت از روی مفاتیح یا کتب ادعیه نیز ممانعت میکنند و برای زایران مشکل میآفرینند. وهابیون تلاش میکنند تا نظرات خود را به همه مسلمانان تحمیل کنند اما تاکنون در این زمینه موفق نبودهاند.
مدیر مجله عربی تخصصی حج «میقات الحج» در تبیین و تشریح راهکارهای بعثه مقام معظم رهبری در سازمان حج و زیارت نسبت به این مسایل گفت: بعثه در این زمینه در دو بعد فعالیتها و اقداماتی داشته و دارد، اول اینکه کلیه روحانیون کاروانها نسبت به این مسایل توجیه شده و زایران را نیز راهنمایی و توجیه کرده برای حضور عمرهگذاران در اماکن زیارتی مدینه منوره و مکه مکرمه، کلیه موارد لازم را به زایران اطلاعرسانی میکنند.
حجتالاسلام مقدادی افزود: هر کاروان معمولا پیش از سفر جلسات توجیهی در قالب 2 جلسه خصوصی و یک جلسه عمومی در سطح استانهادارد که در جلسات عمومی استانها، علاوه بر اینکه برنامههای نمادین اعمال عمره انجام داده می شود و زایران از نزدیک اعمال را مشاهده میکنند، نکات ضروری و مواردی که زایران نباید آنها را انجام دهند مانند دخیل بستن، خاک برداشتن از بقیع و سایر موارد تذکر داده میشود.
این کارشناس ارشد بعثه مقام معظم رهبری در سازمان حج در رابطه با وظایف زایران و عمرهگذاران تأکید کرد: بخش مهمی از کسب آمادگیها و اطلاعات مورد نیاز بستگی به شخص زایر دارد که این ضرورت را درک کرده و در جهت آن تلاش کند. ما در یک تقسیمبندی، 2 دسته زایر داریم، دسته اول زایرانی که اهل مطالعه و تحقیق هستند که زمینههای لازم برای کسب اطلاعات برای آنها فراهم شده است. از جمله میتوان اثر ارزشمند و پرمحتوای «جدال احسن» از آیتالله سبحانی را نام برد که در آن کلیه شبهات و اشکالات مطرح شده از سوی وهابیت با پاسخهای عالی ذکر شده و اگر کسی اهل مطالعه باشد میتواند با مطالعه این آثار، آگاهیهای مورد نیاز را به دست آورد.
حجتالاسلام مقدادی دسته دوم زایران را گروهی دانست که یا سواد ندارند و یا زمان و وقت برای مطالعه را ندارند. وی گفت: این افراد بنا به ضرورت میبایست در جلسات توجیهی کاروانها شرکت کنند تا آگاهیهای لازم را کسب کنند و عدم شرکت آنها در جلسات دلیل کمکاری بعثه یا مدیر و روحانی کاروانها نیست در حالی که چه بسا همین افراد در عربستان و در اعمال دچار مشکلاتی شده و برخی امور نادرست از آنها سر میزند.
مدیر مجله عربی میقات الحج افزود: سفر عمره، سفر سیاحتی و توریستی نیست بلکه بیشتر حالت معنوی دارد. معنای عمره یعنی زیارت بیتالحرام با اعمال خاص خود. اقتضای چنین سفری با توجه به حضور 6 معصوم در مدینه و زیارت آنها، این است که فرد زایر پیشاپیش تحقیق و مطالعهای در این زمینه داشته باشد. علاوه بر اینکه روحانیون کاروانها نیز غیر از طرح جنبههای فقهی مسایل، به ابعاد و جنبههای دیگر نیز اشاره کرده و آگاهیهایی را به زایر میدهند، بنابراین زایران نیز باید سعی کنند که حداقل در جلسات حاضر بوده و شرکت کنند.
پایان پیام/
نظر شما