به گزارش خبرنگار شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 21 اسفند نمایندگان کلیات طرح اجازه دریافت و پرداختهای دولت در ماههای فروردین و اردیبهشت سال 1391 را به تصویب رساندند.
مفتح، سخنگوی کمیسیون تلفیق در ابتدای بررسی کلیات این طرح در سخنانی گفت: امسال دومین سالی است که ما به دلیل تأخیر دولت در ارایه لایحه بودجه نتوانستهایم تا پایان سال لایحه بودجه را به تصویب برسانیم.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه در اول فروردین هر سال دولت برای اینکه بتواند هزینهها را پرداخت کند باید مصوبهای از مجلس داشته باشد لذا ما در کمیسیون برنامه و بودجه طرحی را همانند طرح سال قبل به تصویب رساندیم.
مفتح تصریح کرد: ما در این طرح اجازه انجام هزینهها و درآمدها را به دولت در دو ماهه اول سال 91 دادهایم البته با این حکم که دولت باید تا سقف 220 هزار میلیارد ریال دریافت و پرداخت داشته باشد و همچنین هزینههای جاریاش بیش از 10 درصد افزایش نیابد.
وی از نمایندگان خواست با کلیات این طرح موافقت کنند تا کمیسیون تلفیق امروز کارش را برای بررسی لایحه بودجه 91 آغاز کند که تا پایان اردیبهشت سال 91 لایحه بودجه از سوی دولت ابلاغ شود.
کمالیان، نماینده قوچان به عنوان اولین مخالف با کلیات این طرح اظهار کرد: هر چند دولت در تقدیم لایحه بودجه عنوان کرد که لایحه بودجه کاملا شفاف است ولی این انتظار از مجلس میرفت که راجع به این لایحه دو ماه وقت بگذارد و آن را بررسی کند.
وی بیان کرد: چرا باید شأن مجلس را به دلیل کمکاری دولت زیر سؤال ببریم و چرا باید مجلس کاری را که دولت انجام نداده است، انجام دهد.
کمالیان تصریح کرد: بهتر است این طرح را تصویب نکنیم و ببینیم عکسالعمل دولت چیست و چرا هنوز لایحه دو دوازدهمی به مجلس تقدیم نکرده است.
علیاصغر زارعی، نماینده تهران به عنوان اولین موافق با این طرح گفت: ما در سال گذشته در بحث تقدیم لایحه بودجه شاهد تأخیر دولت بودیم که دولت علت این تأخیر را عدم تصویب به موقع برنامه پنجم توسعه دانست اما امسال به دلیل تلاقی زمان ارایه لایحه بودجه با انتخابات شاهد این تأخیر هستیم.
وی اظهار کرد: تلاقی لایحه بودجه با زمان انتخابات این شرایط را برای مجلس فراهم نکرد تا بتواند بودجه را قبل از اتمام سال به پایان برساند.
وی با اشاره به سخنان کمالیان که گفت بهتر است ما این طرح را به تصویب نرسانیم تا ببینیم دولت میخواهد چکار کند، گفت: ما که نمیتوانیم سکوت کنیم و منتظر عکسالعمل دولت باشیم زیرا مخالفت با این طرح معطلکردن جامعه است.
زارعی از نمایندگان خواست با این طرح موافقت کنند تا مجلس تا پایان سال 90 تکلیف مالی دولت را در دو ماهه اول سال مشخص کند.
نورالله حیدری دستنایی، نماینده اردل و فارسان به عنوان دومین مخالف با این طرح گفت: مر قانون به ما اجازه نمیدهد در اینباره طرحی را ارایه کنیم بلکه نیازمند این هستیم که منتظر لایحهای از سوی دولت باشیم.
وی بیان کرد: مجلسی که خودش قانون وضع میکند به قانونگریزی دیگران خردهگیری میکند صلاح نیست خودش دچار همان قانونگریزی شود.
حیدری دستنایی یادآور شد: رییسجمهور در زمان تقدیم لایحه بودجه عنوان کرد که یکی از دلایل تأخیر دولت در ارایه لایحه بودجه 91 تصویب دیرهنگام بودجه سال 90 از سوی مجلس بوده است و در واقع با استناد به این سخنان رییسجمهور باید بگوییم این طرح باعث میشود که بودجه سال 92 نیز با تأخیر به مجلس ارایه و تصویب شود.
وی تأکید کرد: شاید این طرح در ظاهر مشکلی را از کشور در کوتاهمدت حل کند ولی بودجه 91 را از انسجام دور میکند.
همچنین، حسن شبانپور، نماینده مرودشت در موافقت با این طرح گفت: دولت باید سریعتر لایحه بودجه را به مجلس تقدیم میکرد ولی این کار را نکرد اما ما نیز نمیتوانیم دست روی دست بگذاریم و منتظر عکسالعمل دولت باشیم.
وی خطاب به نمایندگان گفت: حتی کسانی که رأی نیاوردهاند نیز تا شش خرداد در مقابل کشور مسئولیت داریم و باید تکلیف مالی دولت در دو ماه اول سال 91 را مشخص کنیم.
شبانپور تصریح کرد: اینکه دولت تأخیر داشته است قابل تأمل است ولی ما وظیفه داریم که به دولت در مورد هزینههای جاری و دریافتها و پرداختهایش بر اساس قانون برنامه پنجم اجازه دهیم که برای این موارد دچار مشکل نشود.
علیاصغر یوسفنژاد، نماینده ساری نیز در مخالفت با این طرح با اشاره به سخنان موافقان این طرح گفت: موافقان این طرح گناه را به گردن مجلس میاندازند و میگویند زمان بودجه با انتخابات قرین شده است در صورتی که این دو موضوع ربطی بهم نداشته است زیرا دولت باید در نیمه آذر لایحه بودجه را به مجلس ارایه میکرد.
وی تأکید کرد: حالا که دولت در نیمه آذر لایحه را تقدیم نکرد و تأخیر زیادی داشت چرا لایحه دودوازدهمی را به مجلس ارایه نکرد.
وی ارایه این طرح در مجلس را تأیید تخلفات دولت از سوی مجلس دانست و یادآور شد: ما هفت سال است که شاهد تخلفات دولت در ارایه لایحه بودجه هستیم و به جای اینکه در مقابل این تأخیر دولت از بعد نظارتی مجلس استفاده کنیم و دولت را زیر سؤال ببریم خود مجلس را زیر سؤال میبریم.
وی تأکید کرد: وقتی مجلس قانونی را تصویب میکند بر همه واجب است که آن را اجرایی کنند.
یوسفنژاد تأکید کرد: ما قانونگریزی دولت را با تصویب قانون دیگری اصلاح میکنیم.
نماینده ساری تصریح کرد: شتاب در بررسی لایحه بودجه مجلس و نمایندگان را از مباحث کارشناسی دور میکند.
وی تأکید کرد: ما در این طرح فقط اجازه دریافت و پرداخت دادهایم و تکلیفی را برای دولت مشخص نکردهایم و ممکن است دولت بخشهایی از این قانون را عمل نکند.
در ادامه بررسی کلیات این طرح، مصطفی کواکبیان، نماینده سمنان با استناد به اصل 52 قانون اساسی در اخطاری یادآور شد: این کار مجلس خلاف قانون است زیرا باید دولت لایحه دودوازدهم بیاورد و اگر در حال حاضر نیز این طرح تصویب شود شورای نگهبان آن را رد میکند.
وی بیان کرد: درست است شورای نگهبان سال گذشته طرح مجلس را مصوب کرد اما تحت فشار این کار را انجام داد چرا امسال باید مجددا شورا را تحت فشار قرار دهیم.
لاریجانی در پاسخ به این تذکر کواکبیان گفت: اگر لایحه دودوازدهم از سوی دولت ارایه شود باید طبق قانون برای بررسی به کمیسیونها برود که ما اصلا وقت این کار را نداریم.
وی تأکید کرد: اینکه دولت خلاف کرده است خودتان نیز در صحبتهایی به آن اشاره کردید اما در مورد اینکه این طرح خلاف قانون است باید بگویم اینگونه نیست زیرا ما تنخواهی را در اختیار دولت میگذاریم و نمیتوانیم بگوییم شورا متوجه این اشکال قانون اساسی نیست.
همچنین، حجتالاسلام محمدرضا میرتاجالدینی، معاون پارلمانی دولت در موافقت با این طرح با اشاره به حضور گسترده مردم در انتخابات و ضمن تبریک به نمایندگان راهیافته به مجلس نهم خطاب به نمایندگانی که به مجلس نهم راه نیافتهاند، گفت: دولت آمادگی این را دارد که در خدمت همه دوستانی که رأی نیاوردهاند در دولت باشد زیرا عرصه خدمتگزاری در کشور باز است و فقط محدود به مجلس نیست.
وی با بیان اینکه دولت با کلیات این طرح موافق است ولی در جزییات آن باید اصلاحاتی صورت گیرد، گفت: ما نباید تأخیری را به قانونگریزی تعبیر کنیم زیرا در ارایه لایحه بودجه ظرف زمان موضوع مهم و اساسی است که باید به آن توجه کنیم.
وی بیان کرد: ما از مدتها قبل پیگیری میکردیم که بودجه را نهایتا دیماه به مجلس برسانیم و خود رییسجمهور نیز در این زمینه نامه دادند، حتی معاونت برنامهریزی نیز با سرعت کارها را انجام میدادند ولی تدوین بودجه زمانبر است و نمیشود سرسری از آن گذشت.
میرتاجالدینی با بیان اینکه بیش از 80 درصد بودجهها چه در دولت نهم و دهم و در چه در دولتهای قبل در وقتش به مجلس ارایه نشده است، گفت: این بحث یعنی بحث تأخیر در ارایه لایحه بودجه فقط محدود به دولت دهم نیست، در دولتهای قبل نیز شاهد بودیم که در دیماه بودجه به مجلس ارایه شده است.
لاریجانی خطاب به میرتاجالدینی گفت: لایحه بودجه در بهمنماه هم نبوده است.
میرتاجالدینی یک بار دیگر یادآور شد: بله لایحه بودجه در دولتهای قبل در نیمه آذر ارایه نشده است بلکه در دیماه بوده است.
لاریجانی یک بار دیگر در پاسخ به میرتاجالدینی گفت: خب شما که در دیماه نیز ارایه ندادید.
میرتاجالدینی از رییس مجلس خواست کمیتهای را برای اینکه دیگر لایحه بودجه با تأخیر در مجلس ارایه نشود تشکیل دهد.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به جزییات این طرح گفت: اگر 22 هزار میلیارد تومان را به 23 هزار میلیارد تومان ارتقا دهیم و همچنین 10 درصد افزایش هزینههای جاری را با توجه به شرایط اقتصادی به 15 درصد افزایش دهیم بهتر است گرچه دولت خود در هزینههای جاری بسیار محتاط عمل میکند.
پایان پیام/
نظر شما