رمضان ماه خودسازی و مراقبت و دوری از آلودگی‌هاست

صدیق تقی زاده با اشاره به اینکه رمضان دارای آثار فردی و اجتماعی زیادی در پیشگیری از آسیب‌هاست گفت: رمضان ماه خودسازی و مراقبت از نفس و دوری از آلودگی‌هاست.

صدیقه صدیق تقی زاده در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با گرامیداشت ایام ماه مبارک رمضان اظهار داشت: رمضان، ماه ضیافت الهی و عبودیت و بندگی است، همان طور که بهار در انسان ایجاد نشاط می کند و سرآغاز رویش است، ماه رمضان نیز بهار عبادت به شمار می‌رود.
این استاد و پژوهشگر حوزه افزود: رمضان، موجب نشاط روحی و سرآغاز تحرک روحی و جسمی انسان‌هاست و انسان خود را در این ماه برای رسیدن بهاری تحول آفرین مهیا می‌کند، از ماه رمضان به عنوان ضیافت الهی و مهمانی خدا یاد می شود و برای اینکه در مهمانی بهره کافی برده شود، باید میزبان و مهمان آمادگی لازم را داشته باشند و بستری جهت این ضیافت بزرگ فراهم شود.


وی با بیان اینکه خداوندی میزبان ضیافت ماه رمضان است و رحمتی بی‌پایان، عمومی و عام دارد بیان کرد: میزبان که خداوند باشد همیشه آماده پذیرایی است و این ما هستیم که باید برای ورود به این ضیافت بزرگ آمادگی پیدا کنیم و روح و قلب خود را جلا دهیم و زنگارها را بزداییم و کینه ها و حسادت ها را را کنار بگذاریم تا امادگی لازم را برای این مهمانی به دست آوریم.
رئیس مدرسه حکمت و تاریخ پردیس خواهران جامعه المصطفی العالمیه عنوان کرد: کسی که می‌خواهد به مهمانی برود ابتدا باید خودش را شستشو دهد و لباس مناسب بپوشد و اماده ضیافت الهی شود، ما نیز برای ورود به رمضان و حضور در این مهمانی با لباسی پاک مهیا شویم و خود را از گناه و پلیدی دور کنیم.


رئیس مدرسه عالی حکمت و تاریخ مجتمع آموزشی بنت الهدی تصریح کرد: به خصوص در روزهای پایانی ماه شعبان و آغاز رمضان توصیه شده استغفار و توبه داشته باشیم و برای دریافت فیوضات ماه مبارک رمضان، خانه قلب را از همه رذائل خالی کنیم تا بتوانیم در ماه رمضان به آن چه لایق هستیم، دست یابیم.
صدیق تقی زاده گفت: رمضان ماه خودسازی و مراقبت از نفس و دوری از آلودگی‌هاست تا بتوانیم با ترک گناهان و اجتناب از معاصی جان خود را در معرض وزش نفحات رحمانی و عنایات سبحانی قرار دهیم و این نشان می دهد تنها نخوردن کافی نیست، بلکه باید بر ترک معاصی و گناهان اهتمام شود.


وی پیشه تقوای الهی را عاملی بازدارنده از گناهان و آسیب‌ها در جوامع برشمرد و افزود: امید است با خودسازی، گاهی مهم در رهایی از گناهان برداریم و در برهه‌ای که زمان و مکان آماده چنین ضیافتی است از این فرصت نهایت استفاده را ببریم.
رئیس مدرسه عالی حکمت و تاریخ مجتمع آموزشی بنت الهدی با اشاره به اینکه رمضان دارای آثار فردی و اجتماعی زیادی در پیشگیری از آسیب‌هاست بیان کرد: اسلام تنها دینی است که همه شریعت و آداب را مبتنی بر اجتماع قرار داده و در همه شئونات بشری، مساله اجتماع مورد تاکید است، برای نمونه نماز هر چند عبادتی فردی است، اما شارع نسبت به اجتماع آن و اقامه به صورت جماعت توصیه دارد.
وی عنوان کرد: خداوند در ماه رمضان برای جامعه مسلمین احکامی مقرر کرده است و همه باید دست از خوردن و آشامیدن بردارند و زندگی شان رنگ وبوی عبادت بگیرد، در این شرایط تحول اجتماعی نیز به چشم می خورد، مانند سایر عبادت هایی که در دین اسلام وجود دارد نیز ابعاد اجتماعی دارند.


صدیق تقی زاده تصریح کرد: روزه داری نیز به غیر از فواید فردی، ابعاد و آثار اجتماعی دارد و روزه گرفتن و مراقبت های فردی و تکلیفی که به واسطه واجب الهی ایجاد می شود به نوعی مراقبت اجتماعی نیز به همراه دارد.
وی خاطرنشان کرد: در روزه‌داری علاوه بر پرهیز از خوردن و آشامیدن، باید با رعایت نکاتی که مصلحت فردی و اجتماعی به همراه دارد به روزه داری بپرازیم، در این شرایط ابعاد اجتماعی روزه‌داری شامل پرهیز از جدال و ستیزه کردن و خشمگین شدن و ناسزا گفتن است و باید مراقبت لازم را در برخوردهای اجتماعی داشته باشیم.
این استاد و پژوهشگر اظهار داشت: به واسطه همین مراقبت‌هاست که در جامعه آسایش و تحول را خواهیم دید، انسان در برابر گفتار و رفتاری که روزه را باطل می کند،باید مراقبت های اجتماعی را تمرین کند و این تقوا باعث می شود تکامل و تعالی جامعه را به دنبال داشته باشد.


وی با اشاره به کاهش آمار چشمگیر جرائم در ماه مبارک رمضان گفت: روزه گرفتن تاب آوری را بالا می برد و به نوعی وفق دادن افراد با دشواری هاست، بسیاری از تعارضاتی که در دورن خانواده و حتی اجتماع پیش می‌آید به دلیل کم تحملی است، گذراندن شرایط سخت در زندگی موجب کمرنگ شدن این بی‌تحملی‌ها می‌شود.
صدیق تقی زاده افزود: روزه‌داری موجب می‌شود انسان برای مواجه شدن با رنج‌ها و ناراحتی‌ها آمادگی لازم را به دست بیاورد و بحران را پشت سر بگذارانند و با صبوری بتوانند مشکلات را رفع کنند، افراد سبک زندگی درست را با تمرین در ماه رمضان در پیش می گیرند و با همین مراقبت‌هاست که جامعه به تعالی می رسد، در این ماه پرفضیلت، مومنین باید زندگی اجتماعی را به گونه ای تمرین کنند که با خویشتن داری وخودمراقبتی به خالق هستی تقرب جویند و زمینه زندگی آرام تر را برای خود فراهم کنند.


وی بیان کرد: نکته دیگری که در توصیه های ماه رمضان مهم است همراهی با فقیران می‌باشد، در این راستا اصل عدالت اجتماعی در شریعت این است که به عدالت دست یابیم و انسان ها بتوانند از همه ثروت‌های اجتماعی برخوردار باشند و محرومان در رنج نباشند و همه در تحمل این دردها شریک شوند و با روحیه برادری و هم گرایی از مشکلات رهایی یابند.
رئیس مدرسه عالی حکمت و تاریخ مجتمع آموزشی بنت الهدی تصریح کرد: دستور دینی است که با روزه گرفتن حال افراد را درک کنیم و توصیه های دینی برای درک حال نیازمندان و پاداش اطعام فقیران و مواسات و محبت به فقرا نشان از این دارد که باید با دستگیری از نیازمندان و تداوم آن به عدالت اجتماعی دست یابیم.


وی اظهار داشت: همچنین رمضان فرصت خوبی برای ارتباط خانواده ها و پیوند با هم و الگو گرفتن از بزرگترها و والدین است؛ با برگزاری سفره های افطاری و بیدار شدن در هنگام سحر و افطار و حضور در کنار خانواده بیش از گذشته موجب افزایش تحکیم بین اعضا می‌شود.
صدیق تقی زاده گفت: بالاترین ویژگی این است که روزه داری، صبر و استقامت را بالا می برد و شکیبایی روحی را افزایش می دهد، شکیبایی عنصری مهم در زندگی است که آثار و برکات زیادی دارد و اگر تمرین شود می تواند از بسیاری از مسائل و مشکلات پیشگیری نماید.

 

 


 

کد خبر 1164406

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha