شهید قنوتی؛ ابوذر سپیدان فارس

شهید قنوتی پیش از پیروزی انقلاب در منطقه سپیدان فارس در تبعید بود و حضورش منبع خیری برای مردم منطقه شد. یکی از مساجدی که به دست وی ساخته شد مسجد سپیدان فارس است اکثر مساجد این منطقه به همت وی ساخته یا مرمت شد.

خبرگزاری شبستان: مسجد مکان حضور اقشار اجتماعی در برهه های مختلف تاریخ انقلاب و جنگ است، مکانی که حضور و تربیت انسان های مبارز و مجاهد را در طول تاریخ اسلام برعهده داشته است و کارکرد و نقش مساجد را به روشنی مشخص می کند. پاک ترین، ناب ترین افراد از هر سنخ و گروهی در مسجد رشد کرده و در مساجد فعالیت کرده اند و زمینه اوج و پرواز شان نیز در همین مکان مقدس رقم خورده است.


به بهانه بیست و دوم اسفند، سالروز بزرگداشت شهدا و سالروز صدور فرمان امام خمینی (ره) مبنی بر تاسیس بنیاد شهید انقلاب اسلامی در سال 58 گذری بر زندگی حجت الاسلام شهید محمدحسن شریف قنوتی، اولین شهید روحانی و مبارز نستوه انقلاب و جنگ داریم که در ذیل می خوانیم.


وی متولد 13 تیر 1313 در روستای اروند کنار آبادان بود. به دلیل هوش سرشارش در دوران کودکی بدون گذراندن کلاس اول در کلاس دوم دبستان مشغول به تحصیل شد.


شهید محمد حسن شریف قنوتی به ساخت مسجد اهمیت بسیاری می داد و شعارش مسجدسازی بود. از کشیدن نقشه و طرح تا بیل زدن و ملات ساختن و حتی در حمل آجر برای ساخت مسجد کمک می کرد.


وی در زمان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در منطقه سپیدان فارس در تبعید بود و حضورش منبع خیری برای مردم این منطقه شد. یکی از مساجدی که به دست وی ساخته شد مسجد سپیدان فارس است که به پایگاه انقلاب و جنگ تبدیل شد. اکثر مساجد سپیدان فارس به همت وی ساخته و یا مرمت و بازسازی شده است. کنار هر مسجدی کتابخانه ای نیز راه اندازی می کرد. طراحی های به جا مانده وی از مساجد امروز به صورت نرم افزار گردآوری شده است.


شهید حجت‌الاسلام محمدحسن شریف‌قنوتی نخستین روحانی مجروح و اسیر جبهه‌های حق علیه باطل، نخستین روحانی شهید جنگ ایران و عراق و نخستین نماینده امام خمینی(ره) که در جنگ به شهادت رسید. دشمن که از همان ابتدا در پی دستگیری و شهادت شهید شریف قنوتی بود، 24 مهرماه سال 1359 پیکر مجروح او را اسیر کرد و با سر نیزه کلاشینکف، به شقیقه او ضربه زد و وی را به شهادت رساند.


وی نماینده امام در سال های 43 و بعد از آن در آبادان بود، وجوهات جمع آوری می کرد و امام در یکی از نامه هایش برای ایشان نوشته بود «مسالت دارم از آن جهت که مستجاب دعوة هستید حقیر را از دعای خیر فراموش نکنید» که این دسته نوشته مزین به مهر روح الله موسوی خمینی در مهر سال 43 موجود است.


من که روی منبر چیزی نگفتم!
از فعالیت های دوران مبارزاتی وی در دوران انقلاب می توان به همراهی با شهید نواب صفوی اشاره کرد که در این باره شهید قنوتی گفته است تنها گروهی هستند که برای خدا جهاد می کنند نواب صفوی پیرو آیت الله خمینی هستند.


وی شاگرد امام خمینی (ره) و زیر نظر آیت الله گلپایگانی نیز درس خارج از فقه خوانده بود. زمان شاه وقتی ممنوع المنبر می شد مقاله می نوشت می ایستاد و می نشست کنار منبر و به حالت طنز می فرمود: من که روی منبر چیزی نگفتم!


برای انجام کارهای عام المنفعه و خیر در مساجد و مکان های مختلف فعالیت می کرد، از برپایی جلسات دعا قرآن تا دادن حقوق ماهیانه فقرا، رسیدگی به خانواده های شهدای انقلاب و زندانیان سیاسی تشکیل صندوق قرض الحسنه بی بهره را می توان از جمله فعالیت هایش برشمرد. راه اندازی 150 کارگاه قالی بافی برای دختران بیکار و فقرا، ساخت حمام و برپایی کلاس های سوادآموزی و حتی زبان انگلیسی.


مرجع تقلید آیت الله بهاءالدین محلاتی گفته بود در زمان ما یک ابوذر است که آن هم نصیب سپیدان فارس شده است شهید قنوتی را می گفتند.


وی از سال 32 تا 37 مقالات هفتگی در نشریه ندای حق چاپ می کرد و کتاب هم می نوشت، کتاب هایی همچون کشکول، اهداف امام حسین (ع)، تاریخ جنایت در اروپا، مباحث تفسیر قرآن و نهج البلاغه و دیوان اشعار از جمله کتاب ها و آثار شهید قنوتی است.


شهید قنوتی در زمان انقلاب بارها اعلامیه و اسلحه جابجا می کرد و هر بار ترفندی می زد و گرفتار نمی شد، یک بار در بین راه نظامیان ارتش می خواستند ماشین را بازرسی کردند شیخ شریف سریع روی کارتن اعلامیه و با خنده به آن نظامی گفت نگاه کن ما توی این دنیا و ماشین یک صندلی هم نداریم.


نشستیم روی کارتن و مامور نظامی را دست به سر کرده برای عشایر نوار سخنرانی می برد به او پیشنهاد دادند برای مبارزه آنان را به اسلحه و مهمات تجهیز کند می گفت: این اعلامیه ها و رساله ها از هزار بمب و اسلحه خطرناک تر و موثرتر است زبان مان ما امروز اسلحه است.


زکاوتی بی مثال
روزی یکی از سرمایه داران شهر یک کارتن کفش داده بود به شهید قنوتی. کارتن را باز کردیم داخلش یک مرغ پخته بود. شیخ گفت: کارتن را پس بده و بگو این کفش اندازه ما نیست.


شیخ فرج ا... خان کلانتر مردی جسور درمنطقه سپیدان فارس بود شیخ به او گفته بود هر چه اموال داری ارث است و تنها می توان مقداری از آنرا برای خود برداری با صدای خشن گفت مگر من مرده ام که برایم تعیین تکلیف می کنی؟ شیخ گفت: منظورم این بود برای روز قیامتی که هیچ کس به داد دیگری نمی رسد از قبل چیزی فرستاده باشی فرج ا... خان متاثر شد و خانه اش را به شیخ بخشید.


شهید قنوتی نیمی از خانه را حوزه علمیه کردند و نیمی را مهدیه و فرمود: اینجا خانه ظلم بود خانه مهدی اش مهدیه منبع خیر شد از آموزش گرفته تا در سالهای جنگ مقری برای اعزام نیروهای.

 

بر ما عیان آن عید مطلق که جز از غیبت درآید پرچم حق
9 شناسنامه و 9 فامیلی مختلف برای فرار از دست ساواک برای خودش درست کرده بود و هر بار یکی را نشان می داد آخر هر جا می رفت دستگیر می شد قم، تهران، اصفهان، مشهد همه جا پرونده داشت.


شهید قنوتی عیدی جالبی هم می داد یک پنج ریالی و یک کارت بود که رویش شعری از خودش را نوشته بود بر ما عیان آن عید مطلق که جز از غیبت درآید پرچم حق.

 

غبطه پدر بر پسر
محمود قنوتی، پدر شهید از وی تعبیر به چریک پیر آبادان می شد. وی می گفت: خدمت حضرت امام رفتیم وقتی امام متوجه من شدند، پدر شهید هستم فرمود عجب پسری داشتی آقای قنوتی شیخ محمود گفت: شریف پسر خودم است ولی او را نمی شناسم من غبطه می خورم چرا من جای شریف نباشم.


هم اتاقی بیمارستان شهید شیخ شریف این قدر با او مانوس شده بود که می گفت خدایا قنوتی خوب نشود و نرود زیرا اگر او برود من از نظر فکری تنها می شوم.


نخستین روحانی مجروح و اسیر جنگ تحمیلی، نخستین روحانی شهید دفاع مقدس، نخستین نماینده امام خمینی(ره) که در جنگ به شهادت رسید، نخستین فرمانده شهید جنگ های چریکی و پارتیزانی، تشکیل دهنده گروه های مسلح به امر امام خمینی ـ رحمة الله علیه ـ در سال 1342، نخستین برگزار کننده تظاهرات در شهرستان بروجرد تا جایی که به عنوان رهبر انقلاب بروجرد معرفی شد، نخستین تشکیل دهنده ستاد پشتیبانی از جبهه های جنگ و حمایت از جنگ زدگان در بروجرد، نخستین ارسال کننده محموله های تدارکاتی از بروجرد به مناطق جنگی به ویژه خرمشهر، نخستین گروه اعزامی از بروجرد به خرمشهر جهت دفاع ازشهر و نخستین گروه مدافع در خرمشهر به نام «لشکر الله اکبر» که همراه برادران ارتشی و سپاهی به مدت 35 روز مقاومت کردند.

 

سخن آخر از زبان روحانی شهید شریف قنوتی:
بالای هر نیکی، نیکی است تا آن‏گاه که مرد در راه خدا کشته شود. پس چون در راه خدا کشته شد، بالاتر از آن نیکی و ارزشی وجود ندارد.
امروز، روز امتحان است. برای خدا کار کنید و خود را به سختی بیندازید و جسمتان را پرورش ندهید که این جسم، فانی است و به زیر خاک می‏ رود. شهادت، سعادتی است که نصیب هر کس نمی‏شود و خون پاک و مطهر می‏خواهد.
شهید قنوتی به دلیل شناخت و سابقه مبارزاتیش و جاودانگی اش در دل مردم سه مزار دارد. یکی سنگی در گلزار شهدای سپیدان فارس به صورت نمادین دیگری در بروجرد و میعادگاه آسمانی اش در زمین خاکی در آبادان است.
پایان پیام/
 

کد خبر 115790

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha