نهضت بیداری اسلامی فعلی حاصل تلاش های سیدجمال الدین حسینی است

رییس انجمن علمی ادیان و مذاهب حوزه علمیه قم گفت: موج بیداری اسلامی وقتی ریشه یابی می شود، به افکار و عقاید سید جمال الدین منتهی می شود و اساسا او فردی بود که به موضوع وحدت میان مذاهب و اسلام توجه داشت.


به گزارش خبرنگار شبستان، نشست تخصصی جنبش اتحاد و تقریب مذاهب اسلامی پس از سید جمال به مناسبت روز بزرگداشت مصلح بزرگ سید جمال الدین حسینی، صبح امروز، 17 اسفندماه، در محل سالن ماموستا شیخ الاسلام دانشگاه مذاهب برگزار شد.
در این نشست، محمدجواد صاحبی، رییس انجمن علمی ادیان و مذاهب حوزه علمیه قم، ضمن ارائه سخنرانی با بیان اینکه سیدجمال، مسئله اتحاد اسلامی را به عنوان یک فریضه تکلیف می کرد، اظهار کرد: سید جمال کارهای علمی و عملی فراوانی را جت تحقق مسئله مذکور انجام داد.
وی در ادامه گفت: امروز هرکجا نهضت بیداری در دنیای اسلام می بینیم، بلاتردید نشانه ای از فعالیت های ثمربخش سیدجمال است.
صاحبی در ادامه تصریح کرد: سیدجمال الدین حسینی، با سخنرانی ها و فعالیت های گسترده خود در مصر، جمعی را ایجاد کرد که نه تنها در مصر بلکه بر دنیا اثر گذاشت.
این استاد دانشگاه همچنین ضمن اشاره به نشریه (ضیاء الخافقین)، که در انگلستان توسط سید منتشر می شد، گفت: در تمامی مقالاتی که از سیدجمال در این نشریه و همچنین نشریه عروه الوثقی قابل مشاهده است، امید دادن به اتحاد مسلمین قابل لمس است.
این محقق در ادامه با اشاره به تاثیرپذیری بسیاری از رهبران و شخصیت های اسلامی از سیدجمال، به برخی آثار و فعالیت های اشخاصی چون عبده، سید عبدالرحمن کواکبی و رشیدرضا، اشاره کرد و گفت: در حقیقت این افراد هرکدام به نحوی تاثیرپذیری عمیقی از آثار و به ویژه طرز فکر سیدجمال الدین حسینی داشته اند.


وی ضمن اشاره به شخصیت عبدالرحمن کواکبی به اثر او با عنوان (ام القری)، اظهار کرد: واقعیت آن است که کواکبی در این کتاب حرف های مهمی را بیان کرده و نظریه ای ارائه داده است که جهان اسلام امپراطوری مستقل اسلامی را تشکیل داده و هر کدام از کشورهای اسلامی در زیرمجموعه این امپراطوری، بخشی از کار را با توجه به تخصص های خود بر عهده بگیرند مثلا کشور ایران بحث تولید علم را بر عهده گیرد و افغانستان نیز در حوزه های نظامی، که البته این نظریه در آن زمان وبا شرایطی ویژه ای که وجود داشت شاید خوب بود، اما امروز، با توجه به آنکه جغرافیای جهان اسلام تغییر کرده است، این نظریه عملی نیست اما قابل توجه است، چرا که در آن زمان چنین فکری ، نشان از عمق و ژرفای اندیشه کواکبی دارد که عجبی تحت تاثیر سیدجمال، بود.
صاحبی در ادامه با اشاره به جنبش های شکل گرفته در میان برخی کشورهای اسلامی، گفت: فرهنگ و اندیشه سید جمال تنها میان افرادی که در دوره او می زیسته اند رسوخ نکرد و امروز ما می بینیم که در مصر وقتی جمال عبدالناصر، بر نظامی مانند سوسیالیسم، تاکیید می کند، اخوان المسلمین روی مسئله اتحاد اسلامی تاکیید می کند.
وی در پایان گفت: موج بیداری اسلامی وقتی ریشه یابی می شود، به افکار و عقاید سید جمال الدین منتهی می شودو اساسا او فردی بود که به موضوع وحدت میان مذاهب و اسلام توجه داشت.

 

پایان پیام/

کد خبر 115536

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha