خبرگزاری شبستان// خراسان جنوبی
ابن حسام خوسفی سال 782 قمری در شهر امروزی خوسف به دنیا آمد. خوسف از بخشهای فعلی بیرجند و از قدیمیترین آبادیهای قهستان است.
محمد فرزندحسام الدین حسن، معروف به ابن حسام، شاعر، عارف، فقیه و اندیشمند قرن هشتم و نهم هجری است. آرامگاه ابن حسام خوسفی در سال 920 هجری قمری ساخته شد و در قرن 13 قمری مورد مرمت قرار گرفت.
ابن حسام در انواع شعر هنرنمائی و طبع آزمایی کرده است. وی با خلق مضامین و کلمات خوش آهنگ و نشاندن آنها در جای مناسب به توصیف آسمان و صور کواکب و صحنه های طلوع و غروب آفتاب و مناظر طبیعت به وجه اعجاب انگیزی پرداخته است.
دیوان شعر ابن حسام در مدح خاندان حضرت محمد(ص)
از ابن حسام سه اثر ارزشمند به نام "دیوان شعر، خاوران نامه، نثراللا لی" باقی مانده است. دیوان شعر ابن حسام در سال 1366 به کوشش احمد احمدی بیرجندی و محمد تقی سالک و با هزینه اداره کل حج اوقاف و امورخیریه استان خراسان چاپ و منتشر شد است. این دیوان شامل 10 هزار و 844 بیت شعر و در مدح خاندان حضرت محمد (ص) است.
خاوراننامه ابن حسام در وصف دلاوریهای حضرتعلی(ع)
خاوران نامه که به سبک شاهنامه سروده شده شامل 22 هزار و 500 بیت شعر است که در وصف دلاوریهای حضرت علی(ع) و یاران آن حضرت به رشته نظم درآمده است.
این منظومه متأسفانه تاکنون چاپ نشده است. چند نسخه خطی از این کتاب در موزه های بریتانیا و کتابخانه آستان قدس رضوی یافت می شود. خاوراننامه بر اساس گفته شاعر در سال 830 ( 805 شمسی ) به زیور نظم در آمده است:
بدین نامه آراستم خامه را
به پایان رساندم این نامه را
به پای آمد این نامة نامدار
برنامداران زمین یادگار
چو بر سال هشتصد بیفزود سی
شد این نامه تازیان پارسی
مرا این نامه را خاوران نامه نام
نهادم بدانگه که کردم تمام
نثر اللالی ابن حسام در ترجمان کلمات قصار مولیعلی(ع)
نثر اللالی منظومه ای است در قالب مثنوی در ترجمان کلمات قصارمولی علی (ع) که به احمد احمدی بیرجندی و محمد تقی سالک به مجموعه این ابیات تاکنون دسترسی حاصل نشده است.
برخی از نویسندگان عمر ابن عمران حسام را 92 سال ذکر کرده اند در این صورت سال وفات او را باید 875 هجری قمری دانست.
در کتاب بهارستان وفات ابن حسام 873 (847 شمسی) ذکر شده است. مقبره ابن حسام در زادگاهش، خوسف وبر روی تپه ای سنگی که مشرف به مزارع، باغستان ها و مرسوم به پایتخت است که محل زیارت علاقمندان به این زاهد با فضیلت است.
این بنای کوچک شامل اطاقکی است با فرم هشت ضلعی که نقشه فضای داخلی آن به صورت چلیپایی است. پوشش مقبره به صورت گنبدی طراحی شده که در مرکز آن یک کلاه فرنگی ساخته شده است.
در این قسمت نورگیرهایی تعبیه شده تا هم نور فضای داخلی آرامگاه را تأمین کند و هم باعث تهویه فضای داخل آرامگاه شود. این بنا ابتدا در دوره صفویه بنا شده و در دوره قاجار تغییراتی در آن داده شد.
این بنا دارای نقشه چلیپایی شکل و پوشش گنبدی است و در سه جهت، سه طاق نما با قوس جناقی دارد. همچنین در داخل آرامگاه کتیبهای کاشیکاری شده به رنگ سفید حاوی اشعار ابن حسام است که دور مقبره را فرا گرفتهاست.
برگزاری اختتامیه جشنواره ملی ابن حسام خوسفی در خراسان جنوبی
مهدی حبیبی، رئیس حوزه هنری خراسان جنوبی در خصوص برگزاری جشنواره ملی ابن حسام خوسفی گفت: این جشنواره در راستای ضرورت معرفی این شاعر اهل بیت(ع) به تمام کشور و برای شناساندن ظرفیت و توانمندی های استان به صورت ملی برگزار می شود.
وی با بیان اینکه این جشنواره در دو سال گذشته به صورت استانی برگزار شده است، خاطرنشان کرد: مراسم اختتامیه این جشنواره ساعت 18 امروز در سالن علامه فرزان باحضور شعرای برجسته سراسر کشور برگزار می شود.
پایان پیام/
نظر شما