حوزه علمیه یک نهاد علمی، اجتماعی و دینی است

حجت الاسلام نوایی با تأکید بر اینکه حوزه علمیه یک نهاد علمی، اجتماعی و دینی است و باید با همین نگاه وارد عرصه مسائل مبتلابه و اولویت‌دار جامعه شود، گفت:عرصه دیگری که حوزه‌های علمیه باید در آن ورود جدی کنند، عرصه تفکر سیاسی و اندیشه سیاسی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، حجت‌ الاسلام «علی‌اکبر نوایی» در جمع خبرنگاران گفت: قرارگاه سیاست و جامعه حوزه علمیه خراسان یک قرارگاه اساسی و راهبردی است که معطوف به اهداف حوزه علمیه طراحی شده و عمده کارش، در حوزه تبیین مسائل اجتماعی و سیاسی اسلام است.

 

مسئول قرارگاه سیاست و جامعه حوزه علمیه خراسان افزود: حوزه‌های علمیه باید در مورد مسائل اجتماعی و در بُعد نظری و علمی، تبیین‌کننده نظر اسلام باشند، واقعیت‌های اجتماعی اسلام را استخراج و منطبق با شرایط امروزین جامعه ارائه نمایند که در این راستا، اولاً، کارهای علمی باید مبتنی بر نیازهای اجتماعی و توجه به اصول بنیادین اسلامی باشد و ثانیاً، در مرحله عمل، حوزه‌های علمیه و روحانیون وارد مسائل اجتماعی شوند.

 

وی خاطرنشان کرد: پیشینه حوزه‌های علمیه و روش و سلوک عالمان و فقیهان وارسته در طول تاریخ فقاهت، نشان می‌دهد که این افراد رسماً میدان‌دار حرکت‌ها، خدمات و تلاش‌های اجتماعی و رسیدگی به حال مردم و ضعفا و رفع مشکلات اجتماعی بوده‌اند.

 

حجت الاسلام نوایی با تأکید بر اینکه حوزه علمیه یک نهاد علمی، اجتماعی و دینی است و باید با همین نگاه وارد عرصه مسائل مبتلابه و اولویت‌دار جامعه شود، گفت: عرصه دیگری که حوزه‌های علمیه باید در آن ورود جدی کنند، عرصه تفکر سیاسی، اندیشه سیاسی و بعد سیاست عملی و نظری اسلام است. به عبارت دیگر تلاش‌های قبلی باید ادامه یابد و طلاب حوزه‌های علمیه در راستای فهم تفکر سیاسی و اندیشه سیاسی اسلام باید تلاشی دوچندان داشته باشند.

 

مسئول قرارگاه سیاست و جامعه حوزه علمیه خراسان، انقلاب اسلامی را نمونه‌ای از تلاش عملی بایسته، ناظر و معطوف به مباحث سیاسی بنیادین اسلام معرفی و اظهار کرد: باید مسائلی همچون فقه سیاسی، فقه الحکومه، مسائل فقه تمدنی و سایر فقه‌های مضافی که در راستای تفکر سیاسی اسلام است، در حوزه‌های علمیه به صورت برنامه راهبردی و ثابت در بیاید.

 

وی با تصریح بر اینکه ورود حوزه علمیه و روحانیون در عرصه عمل سیاسی به معنای سیاست‌بازی و آنچه که با روح تفکر سیاسی اسلام مخالف است، نیست، ابراز کرد: منظور ما حرکت و فعالیت در راستای اندیشه‌های سیاسی، انقلابی، مسائلی چون رهبری و امامت، ولایت فقیه و اختیارات او، تقابل جهان اسلام و کفر، استکبارستیزی و امثالهم است.

 

حجت الاسلام نوایی اضافه کرد: این مهم، عرصه‌های تعاملاتی زیادی را شامل می‌شود، ازجمله پیوند حوزه با دانشگاه‌ها و مراکز علمی، نهادهای تبلیغاتی مانند سازمان و دفتر تبلیغات و سازمان‌های حکومتی. همچنین طلاب باید با تفکر سیاسی و اجتماعی اسلام آشنایی بیشتری پیدا کنند و ما در این زمینه تحولی را در حوزه علمیه شاهد باشیم و نتیجه این تعاملات و فعالیت‌های نظری و عملی، بهبود مدیریت اجتماعی و سیاسی کشور خواهد بود.

 

مسئول قرارگاه سیاست و جامعه حوزه علمیه خراسان در مورد برخی از فعالیت‌های قرارگاه سیاست و جامعه توضیح داد: ‌از جمله کارهایی که در این زمینه در حال انجام است که هم بُعد سیاسی و هم بُعد اجتماعی دارد، طرح گفتمان عدالت و عدالت‌پژوهی است همچنین در حوزه اقتصاد سیاسی، اقتصاد اجتماعی و طرح‌های مختلف دیگر در مورد نهادینه کردن تفکر سیاسی و اجتماعی اسلام در حال برنامه‌ریزی است.

 

وی افزود: بنا داریم حرکت‌هایی را در قالب شبکه‌های اجتماعی یا رسانه نیز داشته باشیم و این مسائل را با موسساتی که در زمینه تفکر سیاسی و اجتماعی اسلام فعالیت دارند، به بحث بگذاریم و به عبارت دیگر این مباحث را وارد حوزه علمیه کنیم.

 

حجت الاسلام نوایی ادامه داد:البته این کار شروع شده و ما جلساتی را در مدارس علمیه در همین مدت کوتاه برگزار کرده‌ایم که از آن جمله می‌توان به تفکر سیاسی در سیره حضرت زهرا(سلام‌الله علیها)، تفکر سیاسی در مسئله ولایت فقیه، گفتمان عدالت، نقش و رسالت حوزه در مراحل پنج‌گانه انقلاب اسلامی و نقش حوزه علمیه در آفرینش انقلاب اسلامی و انگیزه‌دهی به آن اشاره کرد.

 

کد خبر 1150695

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha