برگزاری نشست تحصصی استادان و قاریان قرآن

رئیس ارتباطات شورای عالی قرآن از برگزاری نشست علمی تخصصی قاریان با دو محور کلی خاستگاه اصطلاحات تجویدی و خشوع در تلاوت در اردیبهشت سال آینده خبرداد.

 

به گزارش خبرگزاری شبستان، محمدتقی میرزاجانی، رئیس ارتباطات شورای عالی قرآن با اعلام برگزاری نشست علمی تخصصی قاریان گفت: همسو با توجه تخصصی به ابعاد مختلف تلاوت قرآن به عنوان یکی از وظایف این شورا نشست علمی تخصصی با دو محور کلی طی دو روز برگزار شود.

وی ادامه داد: همزمان با این نشست که اردیبهشت سال آینده با حضور استادان و قاریان ممتاز از سراسر کشور برگزار می شود، دو موضوع «خاستگاه اصطلاحات تجویدی» و «خشوع در تلاوت»، با ارائه مقالات علمی توسط تعدادی از استادان برجسته قرائت بحث و بررسی و تبادل نظر گذاشته می شود.

میرزاجانی تصریح کرد: روز نخست این نشست با موضوع «خاستگاه اصطلاحات تجویدی» و روز دوم با محور «خشوع در تلاوت» برگزار می شود.

 

رئیس حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن با دعوت از جامعه قاریان کشور برای شرکت در فراخوان مقالات این نشست علمی تخصصی بیان کرد: استادان، قراء و صاحب نظران می توانند مقالات خود را در محورهای مذکور حداکثر تا 20 فروردین به شورای عالی قرآن برای داوری و ارزیابی ارسال کنند.

وی با بیان این مطلب که هر یک از محورهای این نشست را موضوعاتی نیز شامل می شود، ابراز کرد: آیا نشانه و پیشینه‌ای از صنایع تجویدی قبل از نزول قرآن کریم وجود دارد؟، نخستین اصطلاحات تجویدی که وضع شده‌اند مربوط به چه زمان و توسط چه شخصی بوده است؟ و آیا اصطلاحات تجویدی از ابتدای وضع آنها تاکنون، بدون آنکه دستخوش تغییر شوند به دست ما رسیده و اینک همچنان بر مدلول اصیل خود دلالت دارند؟ ذیل محور نخست جای می گیرند.


میرزاجانی افزود: خاستگاه اصطلاحات تجویدی را باید در کتب نحوی جستجو کرد یا در کتبی که مخصوصاً در این فن نگارش یافته‌اند؟، آیا می‌توان شواهدی مبنی بر اعمال تجوید مرسوم در تلاوت قرآن یا قرائت نماز نزد رسول اکرم و اهل بیت ایشان سلام الله علیهم اجمعین پیدا کرد؟، آیا در مکتوب قرآن از قدیم، دلالتی بر وجود رعایت تجوید وجود دارد؟ به عبارت دیگر قرائت مجوّد در صدر اسلام بر مکتوب آن اثر گذاشته یا خیر؟ و استعلاء وتفخیم در کتب مرجع تجوید نیز ذیل محور خاستگاه اصطلاحات تجویدی جای می گیرند.

وی درباره دیگر زیرمجموعه های محور نخست فراخوان مقاله این نشست علمی تخصصی اعلام کرد: مدّ در کتب مرجع تجویدی، احکام نون ساکنه و تنوین درکتب مرجع تجویدی، مخارج حروف در کتب مرجع تجوید، صفات ذاتی و عارضی در کتب مرجع تجویدی، تقلیل و اماله در کتب مرجع تجویدی، ادغام و اخفاء در کتب مرجع تجویدی، تسهیل همزه در کتب مرجع تجویدی و مباحث دیگر در کتب مرجع تجویدی زیرمجموعه این محور به شمار می روند.

 

میرزاجانی درباره محورهای تعیین شده در موضوع خشوع در تلاوت قرآن کریم عنوان کرد: کلام وحی و قول معصومین «علیهم‌السلام» درباره خشوع در تلاوت، مقایسه بین تلاوت جدید (رسانه‌ای) و تلاوت‌های قدیم به اصطلاح سنتی و بررسی شاخصه‌ها و لوازم هر کدام، بررسی چگونگی اجرای خشوع و خشیت در تلاوت‌های سنتی و غیر رسانه‌ای و بررسی چگونگی اجرای خشوع و خشیت در تلاوت‌های جدید (رسانه‌ای) در این گروه جای می گیرند.

به گزارش حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن، وی خاطرنشان کرد: بررسی و پاسخ به این سؤال که آیا اخبار وارده درباره تلاوت خاشعانه، تلاوت‌های امروزی را که با ویژگی‌های متفاوت نسبت به گذشته اجرا می‌شوند در برمی‌گیرد؟، بررسی اصل اقراء بر مردم و لوازم آن علی‌الخصوص در عصر حاضر و کنکاش در مجالس قرآنی و آسیب‌شناسی محافل انس با قرآن، بررسی جایگاه لحن و نغمه و صوت در خشوع، بررسی جایگاه حرکات و سکنات قاری به هنگام تلاوت و بررسی جایگاه شأن و شخصیت قاری در خشوع نیز محورهای فراخوان مقاله ذیل موضوع دوم هستند.

شایان ذکر است، علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر و جزئیات این نشست می توانند به پایگاه اطلاع رسانی شورای عالی قرآن به نشانی www.scquran.ir مراجعه کرده و یا با شماره تماس 88810401 021 تماس بگیرند.

پایان پیام/
 

کد خبر 114976

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha