جهاد تبیین در مدار قرآن کریم

جهاد تبیین در مدار قرآن کریم عنوان نوشتاری از دکتر رمضان علی‌تبار عضو هیأت علمی گروه منطق فهم دین پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، جهاد تبیین در مدار قرآن کریم عنوان نوشتاری از دکتر رمضان علی‌تبار عضو هیأت علمی گروه منطق فهم دین پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است که در ادامه می خوانید:

 

رهبر معظم انقلاب، به خاطر شرایط خاصّ کشور، بارها تبیین را از عموم مردم و بویژه از نخبگان و خواص، مطالبه کرده‌اند و تصریح فرموده‌اند با تبیین و به شکست‌رساندن نقشه‌ تحریف، ان‌شاءالله تحریم نیز شکست خواهد خورد. به اعتقاد ایشان، از مهم‌ترین رویکردها و شیوه‌های حرکت انقلاب اسلامی، تبیین است: «در مبارزات اسلامی، در همه حال تبیین خیلی اهمیت دارد.» (۱۴/۲/۱۳۸۷) «کار انقلاب از اساس با تبیین، روشنگری، بیان منطقی، مستدل و دور از جنجال بود…. جزو راهبردهای اساسی کار ما از اول، مسئله‌ی تبیین بوده است» (۱۳/۴/۱۳۹۰) و «بدون تبیین و تبیین بلیغ، قطعا هیچ فکری و هیچ اندیشه‌ی متقنی، توفیق رواج و اعتقاد عمومی را پیدا نخواهد کرد.» (۱۴/۴/۱۳۸۹)؛ لذا «خیلی از حقایق هست که باید تبیین بشود…. امروز همه‌‌ ما بایستی در میدان تبیین حرکت بکنیم» (۵/۷/۱۴۰۰). «اصل قطعی در این باب این است که بایستی از شیوه‌ی اخلاقی در این کار پیروی کرد.» (۵/۷/۱۴۰۰). جهاد تبیین به مثابه فرمان عمومی، الزامات و قواعد خاصی را اقتضا می‌کند که بیشتر آن از سنخ اخلاق بوده و ریشه در آموزه‌های قرآن کریم دارد از جمله اینکه:

با زبان نرم، روشن‌گری کنیم: «فَقُولَا لَهُ قَوْلًا لَیِّنًا لَعَلَّهُ یَتَذَکَّرُ أَوْ یَخْشَى» (طه/۴۴). قاعده مهم در اثربخشی تبیین ، بیان نرم است. به عبارت دیگر، تبیین و روشنگری باید با زبان نرم و بر مبناى محبّت باشد: «فَبِمَا رَحْمَهٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَلَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ» (آل‌عمران/۱۵۹).
با آگاهی و عقلانیت، روشنگری کنیم: «لا تَقْفُ ما لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ» (اسرا/۳۶)؛ لذا تبیین، باید براساس علم واطلاعات صحیح و منطق درست باشد.
در تبیین و روشنگری، منصف باشیم و عدالت را رعایت کنیم: «وَإِذَا قُلْتُمْ فَاعْدِلُوا» (انعام/۱۵۲).
تبیین باید مستند و متقن باشد: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِیدًا» (احزاب/۷۰) «قول سدید» سخنى است که در آن سستى، لغو، دروغ و نفاق نباشد. سخنى که همچون سدّى محکم، جلو شکّ و شبهه و فساد را بگیرد.
با زبان سادہ و روان، روشنگری کنیم: «فَقُلْ لَهُمْ قَوْلًا مَیْسُورًا» (اسرا/۲۸).
تبیین باید رسا و بلیغ باشد: «وَقُلْ لَهُمْ فِی أَنْفُسِهِمْ قَوْلًا بَلِیغًا» (نسا/۶۳). نسبت برخی افراد (به ویژه منافقین) باید با صراحت، آنان را نسبت به عواقب کار و سرنوشتشان هشدار داد.
با ادبیات زیبا و نیکو، تبیین کنیم: «قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْنًا» (بقره/۸۳)
در تبیین، بهترین کلمات را انتخاب کنیم: «یَقُولُ الَّتی هِیَ أحْسَن» (اسرا/۵۳)

کد خبر 1149675

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha