به گزارش خبرگزاری شبستان در کردستان، فریدون عبدالملکی سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با نگرشی مقایسهای نسبت به دوران قبل از انقلاب، دستاوردها و خدمات نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه بهداشت و درمان، آموزش، پژوهش، تحقیقات را اعلام کرد.
وی با اشاره به اینکه یکی از مؤلفههای بقای یک جامعه، مقوله سلامت است، اظهار کرد: در این حوزه مهمترین امر پیشگیری و رعایت بهداشت است و اگر با نگاه دیگری به این مقوله بنگریم این تصور در ذهن ایجاد میشود که سلامت یک امر کیفی است.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه بعد از گذشت چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی تحولی عظیم در حوزه بهداشت و درمان استان ایجاد شده است، اظهار کرد: اکنون امکانات و شاخصهای موجود در حوزه سلامت با دوران قبل از انقلاب قابل مقایسه نیست.
عبدالملکی خاطرنشان کرد: کردستان از جمله استانهایی است که قبل از انقلاب از لحاظ بهداشت، درمان، تجهیزات پزشکی و بیمارستانی در رده بسیار پایینی قرار داشت و از هیچگونه امکانات تشخیصی با تکنولوژی بالا برخوردار نبود ولی اکنون به برکت انقلاب اسلامی امکانات مختلفی از جمله ام آر آی، سی تی اسکن، آزمایشگاههای متعدد و مجهز به امکانات روز در کردستان وجود دارد و شهرها و روستاهای استان در حوزه بهداشت و درمان در وضعیت مطلوبی قرار دارند.
ارتقاء شاخصهای حوزه بهداشت
وی با بیان اینکه تعداد خانههای بهداشت قبل از انقلاب ۲۲ باب و تعداد مراکز بهداشتی و درمانی ۵۰ مرکز بوده است افزود: اما در حال حاضر ۶۳۰ باب خانه بهداشت، ۱۵۲ مرکز خدمات جامع روستایی و ۱۱۹ پایگاه بهداشتی شهری در استان وجود دارد.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه واکسیناسیون یکی از مهمترین خدمات بهداشتی است، اضافه کرد: قبل از انقلاب شاخص پوشش واکسیناسیون در استان کمتر از ۴۰ درصد بود، اما امروز این شاخص به ۱۰۰ درصد رسیده است.
کاهش مرگ و میر نوزادان
عبدالملکی در ادامه تصریح کرد: افزایش تعداد بیمارستانها و مراکز درمانی، توسعه بهداشتی، افزایش امید به زندگی و کاهش مرگ و میر کودکان زیر یک سال، کاهش مرگ و میر مادران، رشد تعداد پزشکان و متخصصان حوزه سلامت، رشد دانشگاههای علوم پزشکی، ارتقاء تجهیزات پزشکی و درمانی بخشی از دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه سلامت محسوب میشود.
شاخص امید به زندگی
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کردستان شاخص امید به زندگی قبل از انقلاب را ۵۴ سال برشمرد و گفت: پس از انقلاب با تجهیز مراکز بهداشتی و درمانی و افزایش امکانات و تجهیزات پزشکی و بیمارستانی امید به زندگی در میان مردان به ۷۶ سال و در میان زنان به ۷۴ سال رسیده است.
افزایش تعداد بیمارستانها و مراکز درمانی
وی با ذکر اینکه قبل از پیروزی انقلاب تنها هفت بیمارستان آن هم با تجهیزات بسیار کم با ۲۵۵ تخت بیمارستانی در استان وجود داشت اما اکنون این تعداد به ۱۶ بیمارستان با ۲ هزا و ۵۷۲ تخت فعال رسیده است.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه، در دوران قبل از انقلاب هیچگونه امکانات درمانی تخصصی در بیمارستانهای استان وجود نداشت، اما امروز بیمارستانهای ما مجهز به امکانات مختلف از جمله آنژیوگرافی، رادیوتراپی، ام آر آی، سی تی اسکن، دستگاه شتاب دهنده خطی و ... است.
رشد تعداد پزشکان و متخصصان حوزه سلامت
عبدالملکی با بیان اینکه درصد بالایی از پزشکان استان خارجی بودند و تعداد پزشکان استان قبل از انقلاب با وضعیت کنونی قابل قیاس نیست، ادامه داد: امروز به برکت نظام جمهوری اسلامی ۵۰۰ پزشک متخصص، ۷۱ نفر فوق تخصص و فلوشیپ، یک هزار نفر پزشک عمومی و دندانپزشک و ۳۳ نفر دندانپزشک متخصص در استان مشغول خدمت هستند.
ارتقاء تجهیزات پزشکی و درمانی
وی با اشاره به تجهیزات درمانی و پزشکی استان در حال حاضر و مقایسه آن با دوران قبل از انقلاب گفت: در سطح بیمارستانهای استان ۱۸ دستگاه سیتیاسکن، ۸ دستگاه ام آر آی، ۲ دستگاه شتاب دهنده خطی، ۱۳۰ دستگاه دیالیز و ۲۷۰ دستگاه ونتیلاتور فعال خدمت ارائه میدهد و طبق نظام سطحبندی دسترسی برای همه ایجاد شده است.
عبدالملکی ضمن اشاره به خدمات قابل تحسین فوریتهای پزشکی و پرسنل اورژانس ۱۱۵ در استان، افزود: تعداد ۶۰ پایگاه فوریتهای اورژانس، بیش از ۱۰۰ دستگاه آمبولانس، یک دستگاه اتوبوس آمبولانس و یک فروند هلیکوپتر در نقاط مختلف خصوصاً حادثهخیز استان موارد اورژانسی را پوشش میدهند.
رفع کمبود دارو و تجهیزات داروخانه دغدغه نظام سلامت
وی با بیان اینکه طی دو سال اخیر با توجه به تحریمها و شرایط خاص کشور تهیه دارو بغرنج و متناسب با شرایط اقتصادی جامعه و تورم اعداد آن جابجا شده و مشکلاتی برای ما به وجود اورده است، ادامه داد: اما خوشبختانه ۹۰ درصد داروها داخل کشور تولید میشود و امیدواریم تمهیداتی در سطح وزارتخانه و سازمان غذا و دارو در راستای بهبود وضعیت موجود در ایت حوزه اندیشیده شود.
میزان رشد خدمات آموزشی بعد از انقلاب
وی ضمن بیان اینکه قبل از انقلاب مراکز آموزشی و دانشگاهی برای امر مقدس آموزش در استان وجود نداشت، اضافه کرد: هم اکنون پنج دانشکده پرستاری و مامایی، پزشکی، بهداشت و پیراپزشکی در سطح استان وجود دارد در حالی که قبل از انقلاب حتی یک دانشکده در این استان نبود.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه در حال حاضر ۲۹۶ عضو هیأت علمی آموزشی و پژوهشی در این دانشگاه تدریس میکنند، افزود: اکنون ۳ هزار و ۱۸۰ دانشجو در رشتهها و مقاطع مختلف تحصیل میکنند که از این تعداد ۷۱ نفر آن دانشجوی خارجی هستند.
درخشش حوزه پژوهشی
عبدالملکی به دستاوردهای دانشگاه بعد از پیروزی انقلاب در حوزه پژوهشی گریزی زد و گفت: در این حوزه ۵ هزار مقاله پژوهشی از سوی این دانشگاه ثبت شده است.
افتخارات و رتبههای کسبشده
وی به جایگاه دانشگاه علوم پزشکی کردستان در رتبهبندی دانشگاههای جهان در نظام رتبهبندی تایمز ۲۰۲۱ اشاره کرد و گفت: این دانشگاه رتبه جهانی ۳۰۵، رتبه اول در کشور و رتبه ۴۵ در آسیا را در نظام رتبهبندی تایمز ۲۰۲۱ کسب کرده است.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کشور در ادامه کسب رتبه اول در جشنواره رازی و جایگاه نخست ارزشیابی فعالیتهای پژوهشی سال ۹۸ دانشگاههای تیپ ۳ و رتبه ۱۷ در کل دانشگاههای علوم پزشکی کشور را از دیگر افتخارات این مجموعه عنوان کرد.
آخرین وضعیت استان از لحاظ کووید ۱۹ و پوشش واکسیناسیون
عبدالملکی به آخرین وضعیت استان از لحاظ اپیدمی کرونا گریزی زد و گفت: در حال حاضر ۲ شهر استان در وضعیت قرمز از لحاظ کرونا قرار دارد، لذا با توجه به سرعت بالای سرایت پذیری سویه جدید کرونا (اُمیکرون) با شتاب قابل توجه و روند صعودی تعداد مبتلایان و بستریها مواجه هستیم.
وی ضمن دعوت از مردم برای دریافت و تکمیل سه دُز واکسن کرونا، بر پوشش همگانی واکسیناسیون، رعایت پروتکلهای بهداشتی، خودداری از تجمعهای غیر ضروری و دورهمیها تأکید کرد.
نظر شما