به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از «مرکز فرهنگ و ارتباطات اسلامی» ، نشست علمی پژوهشی «شیوه تحقیق و تقریب در تفسیر و پژوهشهای قرآنی» با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در الجزایر و دانشگاه امام صادق (ع)در فضای مجازی برگزار شد .
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ،در این نشست پرفسور نورالدین ابولحیه مفسر بزرگ قرآن از الجزایر و رؤسای برخی دانشکدهها و اعضای هیأت علمی دانشگاه امام صادق (ع) شرکت کرده و شیوه تفسیری ابولحیه را نقد و بررسی کردند .
نورالدین ابولحیه استاد شیعه شناس دانشگاه باتنه الجزایر در تفسیری که در دست تألیف دارد و تاکنون 6 جلد آن را منتشر ساخته است . کتاب آسمانی قرآن کریم را به شیوهای موضوعی و در قالب رمان بلند به تفسیر نشسته و نام مجموعه تفسیری خود را «سلسله التنزیل و التأویل» نهاده است . این مجموعه در 32 عنوان طراحی شده و به احتمال تعداد مجلدات آن به 40 جلد برسد .
در ابتدای این نشست ابولحیه شیوه تفسیری خود را تشریح کرد و سپس اساتید و دانشجویان دانشگاه امام صادق (ع) ونیز رایزن فرهنگی ایران در الجزایر ، طی سخنانی به نقد و بررسی آن پرداخته و پرسشهای خود را مطرح ساختند .
توضیحات پرفسور ابولحیه :
ابولحیه در سخنان خود شیوه پژوهشی خود در تفسیر قرآن را در سه عنوان زیر تشریح کرد :
1- اهداف تفسیری در تدوین سلسله التنزیل و التأویل .
او در این مجموعه تلاش میکند تا بین ظاهر الفاظ قرآن و تفسیر و تأویل آن هماهنگی ایجاد کند و در این راه تفاسیر مختلف بیان شده در مقصود قرآنی را که از سوی مفسران مذاهب اسلامی بیان شده عرضه کرده به میزان اشتراک نظر و توافق بین آنها میپردازد .
استاد دانشگاه باتنه تفسیر قرآن را 3 نوع بیان میکند . تفسیر روایی، تفسیر تدبری و تفسیر واقعی و عملی . او در شرح معنای تفسیر تدبری میگوید :تفسیر تدبری در دو جنبه مطرح است :الف : جستجو و پژوهش در معنای آیه قرآنی و اشکال مختلف و متعدد آن .ب : نزدیک سازی مفهوم قرآنی به فهم عامه مردم، پژوهشگران و متخصصان و بهره گیری از شیوههای مختلف برای دستیابی به این مقصود و از جمله شیوههای مطرح شده نمونههای زیر را ذکر میکند :
1- دسته بندی آیات بر اساس موضوعات و نگارش هر موضوعی در پژوهش مستقل .
2- ارائه نمونه ، الگو و مثال برای هر مفهوم تا درک معانی عقلی و انتزاعی برای افراد عادی آسان شود .
3- تعامل با آیات در قالب داستان و مناظره بین اشخاص مختلف به منظور عمق بخشیدن به اندیشه ها و پاسخگویی به شبهات .
4- آسان سازی درک مفاهیم، با بکارگیری ساده ترین شیوهها در شرح و تفسیر قرآن، به دور از اصطلاحات پیچیده علمی .
5- فراگیری و همه جانبه نگری و طرح تمامی نظرات و ادله مطرح شده جهت رسیدن به فهمی درست و همه جانبه از متن قرآنی .
استاد ابولحیه در بخش دیگر سخنان خود، مجموعه «التنزیل و التأویل» را به دو قسم تقسیم کرد :الف : مقدمات که شامل 12 عنوان کتاب و پژوهش میشود و در طی آن مباحث کلی مربوط به شناخت قرآن و ویژگیهای آن مطرح میشود .ب : مفاهیم و پژوهشهای موضوعی قرآن مجید که در آن به مفاهیم اساسی اعتقادی، اخلاقی، فقهی و اجتماعی مطرح شده در قرآن میپردازد و آیات وارد شده پیرامون آن موضوع را در ارتباط با یکدیگر بررسی مینماید .
مداخلات اساتید و دانشجویان :در پایان سخنان آقای دکتر ابولحیه ، رایزن فرهنگی ،اساتید و دانشجویان دانشگاه امام صادق (ع) نظرات و نقدهای خویش در شیوه تفسیری پرفسور ابولحیه را مطرح ساخته و استاد پژوهشگر الجزایری تلاش نمود در مورد آن ابهام زدایی نماید .
گفتنی است طبق برنامهریزی و هماهنگی بین رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و دانشگاه امام صادق (ع) جلسات علمی پژوهشی بررسی شیوههای تفسیری قرآن مجید به صورت منظم و در فواصل مشخص ادامه خواهد یافت .
نظر شما