خبرگزاری شبستان – خراسان جنوبی؛ مرزها همواره فرصتی بزرگ برای افزایش مراوادت اقتصادی و پویایی تجارت برای هر کشوری هستند. داد و ستد کالا از مرزهای زمینی و دریایی می تواند اقتصاد یک کشور را متحول کند و با خود اشتغال و رونق تولید را به همراه داشته باشد.
جمهوری اسلامی ایران با کشورهای ترکیه، ارمنستان، آذربایجان، ترکمنستان، افغانستان، عراق و پاکستان گذرگاه مرزی مشترک دارد که بیشترین حجم تجارت ایران با کشورهای همسایه عراق و افغانستان است. طبع مصرفی ایران و افغانستان به دلیل فرهنگ و دین مشترک بسیار به هم مشابه است و لذا افغانستان یک شریک تجاری خوب برای ایران به حساب میآید.
مصالح ساختمانی و صناع غذایی بیشترین حجم صادرات ایران به افغانستان را تشکیل میدهد. خراسان جنوبی یکی از کشورهای هم مرز با افغانستان است که با وجود چهار گذرگاه مرزی گلورده در شهرستان درمیان، دوکوهانه در نهبندان، یزدان در زیرکوه و ماهیرود در سربیشه، تنها بازارچه ماهیرود به طور رسمی فعالیت دارد و حجم صادرات کالا از آن قابل قبول است.
یکی از اهداف دولت سیزدهم توجه به کشورهای همسایه و افزایش مراودات اقتصادی و تجاری با آنها است، موضوعی که در دولت قبل خیلی به آن توجه نشد، هرچند که در خراسان جنوبی مسئولان سابق تلاش هایی را برای بازگشایی همه بازارچه های مرزی استان داشتند اما به دلیل برخی مشکلات از جمله مشکلات داخلی کشور افغانستان خیلی موفق نبودند و همچنان بازارچه ماهیرود تنها معبر رسمی کشور باقی ماند.
استاندار خراسان جنوبی در دولت سیزدهم حالا تلاش دارد تا با برگزاری نشستهای مشترک با مسئولان ولایت فراه افغانستان که هم مرز با خراسان جنوبی است، راهی برای بازگشایی همه بازارچه های مرزی استان پیدا کنند و برخی مشکلات بازارچه ماهیرود هم برطرف شود.
قناعت طی سفری یک روزه به مرز ماهیرود، در نشستی مشترک با ملامحمدروحانی، والی ولایت فراه افغانستان خواستار بازگشایی هر چهار بازارچه مرزی خراسان جنوبی شد و گفت: هدف و آرزوی ایران، صلح، امنیت و آرامش در کشور همسایه و مسلمان افغانستان است.
تمایل برای برقراری روابط بیشتر با جمهوری اسلامی ایران
نماینده والی ولایت فراه افغانستان در این نشست مشترک ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این جلسه به بیان مشکلات چندین ساله کشور افغانستان اشاره کرد و گفت: افغانستان بیش از 20 سال است که درگیر ناامنی و مشکلاتی مانند فتنه و فساد بوده است و در این مدت بیش از 46 کشور به خاک افغانستان تعرض کردند و حالا این کشور به امنیت و آرامش نسبی رسیده است و ما روابط با همسایه ها به ویژه جمهوری اسلامی ایران را می خواهیم.
«جهادیار» از آمادگی افغانستان برای برقراری روابط تجاری، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی با جمهوری اسلامی ایران خبر داد و افزود: افغانستان در زمینه اقتصادی و تجاری نیازمند همکاری با همسایگان به ویژه جمهوری اسلامی ایران است و ما روابط خوب تجاری و اقتصادی و اجتماعی با ایران را می خواهیم.
وی این را هم گفت که افغانستان آمادگی کامل برای برگزاری نشست های بعدی در تهران یا استان فراه افغانستان برای همکاری و برقراری روابط بهتر و بیشتر را دارد.
بازگشایی همه بازارچه ها را میخواهیم
«جواد قناعت» استاندار خراسان جنوبی هم در این نشست مشترک با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در چارچوب ارزش های نظام و حفظ منافع ملی، آماده همکاری و گسترش روابط اقتصادی، تجاری و فرهنگی با تمامی کشورهایی که به اصول و ارزش های انسانی و احترام متقابل پایبند هستند، می باشد، گفت: خراسان جنوبی آماده توسعه همکاری های اقتصادی، تجاری و فرهنگی با کشورهای دوست و همسایه به ویژه افغانستان است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر 50 درصد صادرات ایران به افغانستان از طریق مرز ماهیرود صورت می گیرد که نشان دهنده موقعیت ویژه مرز ماهیرود در مبادلات تجاری با افغانستان است، افزود: مهمترین درخواست ایران در این نشست از مسئولان ولایت فراه افغانستان، علاوه بر ماهیرود، بازگشایی دو بازارچه دوکوهانه و گلورده که با ولایت فراه هم مرز هستند، است.
مقام عالی دولت در خراسان جنوبی علاوه بر این موضوع همچنین خواستار ایجاد دفتر صدور روادید در مرز ماهیرود و مرز ولایت فراه افغانستان به منظور تسهیل و تسریع در صدور ویزا و همچنین راه اندازی کنسولگری دو طرف در بیرجند و فراه شد و گفت: خراسان جنوبی نیز در زمینه انتقال و تامین برق مورد نیاز ولایت فراه آماده همکاری است.
توافق و امضای تفاهم نامه به جلسات بعد موکول شد
قناعت همچنین آمادگی خراسان جنوبی جهت انتقال دانش فنی و مهندسی در زمینه های ساختمان سازی، کشاورزی، معدن، فناوری اطلاعات، دامپزشکی و فنی و حرفه ای به ولایت فراه افغانستان را اعلام کرد و گفت: خراسان جنوبی در زمینه پزشکی و توریستم درمانی و دانشگاهی ظرفیت های خیلی خوبی دارد که آمادگی برای پذیرش دانشجو و گردشگر از افغانستان به خراسان جنوبی وجود دارد.
استاندار در این نشست تاکید کرد که از طرف استانداری خراسان جنوبی، معاونت هماهنگی امور اقتصادی مسئول پیگیری مصوبات نشست ها خواهد بود و از طرف افغانستان نیز یک نفر به عنوان مسئول معرفی شود که جلسات ماهانه و یا هر دو هفته یکبار را برای بررسی و پیگیری مصوبات این نشست ها را داشته باشد.
دو طرف در پایان این نشست با تاکید بر تمایل برای همکاری بیشتر در زمینه های تجاری و اقتصادی، اعلام کردند که در نشست های آینده برخی از موضوعات مورد تاکید دو طرف را بعد از مشورت های لازم، به تفاهم نامه برای اجرایی تبدیل خواهد کرد.
نظر شما