«سهیلا دوست بامری» کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث و کارشناس سابق واحد بانوان نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه سیستان و بلوچستان در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مورد کار و فعالیت از منظر اسلام گفت: در سیره عملی اهل بیت(ع) به کار و فعالیت بهای زیادی داده شده به گونه ای که اگر زندگی حضرت علی (ع) را بررسی کنیم می بینیم حضرت علاوه بر امور مربوط به امامت که بر عهده ایشان بود به شدت به کار و فعالیت می پرداختند؛ نخلستان هایی که احیا می کردند در حال حاضر همچنان در مکه و مدینه باقی است، چاه های آبی که حفر کردند در مدینه و اطراف آن به بئر علی(چاه علی) معروف بود، این ها نشان دهنده اهمیت کار و فعالیت از دیدگاه اسلام است.
دوست بامری اظهار کرد: در بینش اسلامی، کار و تلاش از قداست و ارزش والایی برخوردار است به طوری که پیامبر اکرم(ص) کار و کوشش را همانند جهاد در راه خدا مقدس شمرده و کارگر را به مجاهد فی سبیل الله تشبیه می نماید و حضرت علی (ع) نیز با این سخن که: "هرکس کار کند، نیرویش افزون شود و هر کس در کار کردن کوتاهی کند سستی او افزایش می یابد." مردم را کار و تلاش تشویق می کند.
وی افزود: در نقطه ی مقابل، در آیات، روایات و سیره اهل بیت(ع) از بیکاری به شدت نهی شده؛ اهل بیت (ع) صراحتا در کلام خود از فرد و جوان بیکار بیزاری جسته و آنها را از خود نمی دانند؛ و در برخی روایات فرمودند فرد بیکار مورد غضب خداوند است؛ به طورکلی در اسلام بیکاری سبب دور شدن از رحمت خداوند و عامل بدبختی ذکر شده است.
این کارشناس قرآنی بیان کرد: در روایاتی نقل شده است که فردی نزد امام صادق (ع) رفته و عرض می کند دست سالمی ندارم که با آن کار کنم و سرمایه ای ندارم که با آن تجارت کنم، محروم و مستمند هستم، چه کنم؟ حضرت دیدند سر آن شخص سالم است، فرمودند با سرت باربری کن و خود را از مردم بی نیاز کن. حضرت به گدایی کردن آن فرد راضی نشدند تا عزت و شرف او حفظ شود.
وی ادامه داد: در قرآن کریم چندین واژه داریم که به معنای کار، تلاش و کوشش است که در آیات زیادی به کار رفته و هر واژه به تعداد خاصی در قرآن آمده برای مثال واژه ی "عمل" به معنای کار و کردار، ۳۶۶ بار به کار رفته، واژه های دیگری مانند جحد، سعی، شغل که بارها در قرآن ذکر شده است. برای نمونه در سوره نجم می فرماید: "و ان للانسان الا ماسعی" برای انسان جز سعی و کوشش نیست.
کارشناس سابق نهاد رهبری دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: در قرآن کریم شغل انبیا بیان شده؛ شغل حضرت نوح (ع) نجاری، شغل حضرت شعیب(ع) دامداری و کارگری و شغل حضرت موسی (ع) شبانی ذکر شده است.
وی افزود: در تاریخ آمده است که روزی به حضرت داود(ع) وحی می شود که تو بنده بسیارخوبی هستی اگر از بیت المال ارتزاق(کسب روزی) نمی کردی، در اینجا حضرت گریه کرده و می گوید چه کنم، در آن موقع خداوند زره سازی را به تعلیم داد تا از این مسیر کسب درآمدی داشته باشد.
دوست بامری اظهار کرد: از نظر اسلام کارهایی پسندیده و مورد رضای خداوند است که در آن اخلاص بوده و رنگ خدایی داشته باشد؛ در واقع این نیت های بزرگ است که کارهای کوچک را ارزشمند کرده و سبب رشد انسان می شود.
وی ادامه داد: در انجام کارها، نیت مهم است و در واقع نیت است که به عمل، روح می بخشد، اگر عمل با اخلاص و برای رضای خدا باشد خواه اعمال عبادی باشد، فعالیت های تجاری باشد و یا امور روزانه، باعث رشد انسان شده و او را به پیشرفت های معنوی می رساند.
این کارشناس قرآنی با اشاره به اینکه شهید باقری به رزمندگان می گفت: اگر کار برای خدا باشد خستگی ندارد، افزود: در حقیقت کسی که برای خدا کاری انجام می دهد نه تنها خسته نمی شود بلکه از تمام فرصت های خود استفاده می کند تا خدمتی به خلق بکند، گره از کار افتاده ای باز کند و یا معیشت خانواده خود را تامین کند.
دوست بامری تصریح کرد: قطعا اگر کار این ویژگی ها را داشته باشد اثربخشی آن نیز زیاد می شود و خداوند به آن کار برکت می دهد و باعث رشد خود فرد و جامعه می شود، در چنین جامعه ای هرکس وظیفه خود را انجام می دهد و نگاه نمی کند دیگران چه می گویند و مورد رضای دیگران هست یا خیر، بلکه تنها به دنبال رضای حق تعالی است لذا سعی می کند به بهترین وجه کار خود را به پایان برساند و تلاشش را مضاعف می کند.
نظر شما