به گزارش خبرگزاری شبستان، علی خضریان، نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس و سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی در توئیتی نوشت: پیرامون وضعیت نامناسب پزشک در کشور که شواهد آن را میتوان در سفرهای درمانی مردم اقصی نقاط کشور به شهرهای بزرگ و همچنین صفهای ایجاد شده پشت درب مطبها مشاهده کرد، یادداشتی را با عنوان «چرا مسیر توزیع عادلانه پزشک از افزایش ظرفیت پزشکی میگذرد» در روزنامه ایران منتشر کردم.
البته وزارت بهداشت از سال ۱۳۹۲ طبق قانون مکلف شد تا ۳۰درصد از ظرفیت پذیرش سالانه خود را به داوطلبان بومی هر منطقه اختصاص دهد تا برای مدت مشخصی در همان منطقه طبابت کنند؛ اما متاسفانه این قانون به طور کامل اجرایی نشد و در سال ۱۴۰۰ تنها ۶درصد از ظرفیت به داوطلبان بومی اختصاص یافت.
طبق سند راه درمان ایران نزدیک به ۶ پزشک عمومی به ازای هر ۱۰ هزار نفر در کشور فعال و مشغول طبابت هستند، این تعداد حتی اگر قانون دانشجویان بومی نیز کامل اجرایی میشد، باز هم تغییر محسوسی نمیکرد؛ زیرا کل میزان ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی رقم کمی است و پاسخگوی نیاز درمانی کشور نیست.
دسترسی عادلانه به پزشک وابسته به تعداد و نحوه توزیع پزشکان است که متاسفانه وزارت بهداشت در هردو مورد دچار ضعف است. اما کمبود نیروی انسانی باعث شده تا دانشگاههای علوم پزشکی در مناطق تحت مدیریت خود نیروی کافی نداشته باشند و در عمل این کمبود امکان توزیع درست را از آنان گرفته است.
ضمن اینکه طرح مهم و راهبردی پزشک خانواده که نزدیک به ۱۴ سال پیش جهت اجرا به وزارت بهداشت ابلاغ شد، همچنان از طرحهای ناکام نظام سلامت ایران است که هیچ یک از ۵ وزیر گذشته تا به امروز نتوانستهاند آن را اجرایی کنند، آن هم به یک دلیل و آن دلیل چیزی نیست جز کمبود پزشک!
براین اساس بسیاری از اصلاحات جدی در نظام سلامت کشور از توزیع عادلانه گرفته تا اجرای طرح پزشک خانواده وابسته به افزایش تعداد پزشکان است. موضوعی که در طی این سالها تدبیری برای آن سنجیده نشده است و وزارت بهداشت تنها با افزایش ظرفیتهای بسیار ناچیز صورت مسئله را پاک کرده است.
نظر شما