به گزارش خبرگزاری شبستان، براساس مقاله ارائه شده خانم ساره شیخی، پژوهشگر حوزه های علمیه خواهران که در پایگاه استنادی سیویلیکا نمایه شده است، «نقش عادات مؤکد در کلام اهل بیت علیهمالسلام بر سبک زندگی اسلامی» مورد بررسی قرار گرفته است.
وی در چکیده این مقاله آورده است: یکی از عوامل مؤثر در ایجاد سبک زندگی اسلامی، عادتها هستند. توجّه اسلام به عنوان کاملترین دین آسمانی به همۀ ابعاد زندگی بشر، موجب شد تا از بحث عادت در ساخت سبکزندگی، نیز غافل نباشد.
نوشتۀ حاضر با هدف تبیین عادات مؤکد در کلام اهلبیت (علیهم السلام) و نقش آن بر ایجاد سبک زندگی اسلامی با استفاده از منابع مکتوب، به روش نقلی- وحیانی با رویکرد توصیفی نوشته شده است. عادتها در دو حوزه اخلاق فردی و اخلاق اجتماعی سازماندهی شده است.
حسن نیّت، عادت دادن نفس به خیر و حلم و بردباری، عادت دادن قلب به رقّت و تفکر، چشم به گریه و زبان به استغفار در حوزه اخلاق فردی و عادت دادن نفس به تقیه، عادت به خوب سخن گفتن و خوب گوش کردن، بخشش و احسان، صله رحم، عیادت از مریض، بر عهده گرفتن تاوانها و قرضهای مردم، از عادات مؤکد در حوزه اخلاق اجتماعی هستند که در این مقاله به عنوان عادتهای پسندیده در روایات مورد بررسی قرار گرفتند.
این عادات بر مؤلفهها و شاخصههای سبک زندگی اسلامی در دو بعد فردی و اجتماعی مؤثر هستند. شاخصهای فردی سبک زندگی اسلامی شامل خدامحوری و تقواگرایی، تفکّر، راستگویی و صداقت، اهمیت دادن به سلامتی، صبر و خویشتنداری و شاخصهای اجتماعی شامل تلاش و کوشش، اعتدال و میانهروی (در رفتار، کردار و گفتار)، پایبندی به خانواده، صلهرحم و دوری از اسراف و تبذیر است.
سزاوار است انسان خود را به کارهای خیر عادت دهد ولی این عادت باید اختیاری باشد و قلب و عقل آن را مهار و مدیریت کند. با توجّه به روایات ائمه معصومین(علیهم السلام) اگر جامعه بشری بتواند سبک زندگی خود را بر عادات پسندیده اخلاقی منطبق کند، بسیاری از مشکلات کنونی که افراد جامعه با آن مواجه هستند مرتفع خواهد شد.
نظر شما