به گزارش خبرگزاری شبستان: این اثر با استناد به حدود 400 آیه از قرآن، در قالب تفسیری موضوعی، شاخههای گوناگون کثرتگرایی دینی را در چند محور بررسی کرده است.
اثر پیشرو، تک نگاشتهای موضوعی درباره پلورالیسم دینی از منظر قرآن کریم است که با هدف پاسخگویی به یکی از پرسشهای جهان معاصر از قرآن کریم سامان یافته و توسط مرکز فرهنگ و معارف قرآن وابسته به پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شده است.
بر اساس مطالب کتاب، «واژه پلورالیسم(pluralism) در زبان انگلیسی، ترکیبی است از واژه پلورال(plural) و پسوند ایسم یا ایزم(ism)، پلورالیسم را میتوان به «کثرتگرایی» یا «آیین کثرت» ترجمه کرد. پلورالیسم به معنای پذیرش کثرت و نفی و طرد انحصار، در حیطههای گوناگون فلسفه، سیاست، اجتماع، فرهنگ، دین و... مطرح است. آنچه در این کتاب، محور پژوهش قرار گرفته، «پلورالیسم دینی» است که از مباحث «فلسفه دین» و گاه برون دینی (پذیرش کثرت ادیان) و گاهی درون دینی (پذیرش کثرت مذاهب یک دین) محسوب میشود.
پلورالیسم برون دینی و نگاه پلورالیستیک به مقوله دین بدین معناست که همه یا مجموعهای از ادیان در عصر واحد از حقانیت و نجاتبخشی برخوردارند، بنابراین، هم اسلام حق است و هم یهودیت و مسیحیت و ... . پیروان ادیان گوناگون نیز میتوانند با یکدیگر همزیستی مسالمتآمیز داشته باشند.
گوهر ارزشمند دین، همواره در معرض آفاتی بوده که سلامت یا حتی اصل بقای آن را تهدید میکرده است. شناخت این آفات و آفتزدایی از اندیشه دینی نیز وظیفه دینمداران و عالمان دینی است.»
یکی از اندیشههای دینشناسانه و مکاتب فکریای که در سالهای اخیر در جهان اسلام و کشور ما مطرح شده، «پلورالیسم دینی» است که داعیه حقانیت و نجاتبخشی همه یا مجموعهای از ادیان را دارد و انحصار حقانیت و نجاتبخشی در دین واحد، حتی اسلام را نفی میکند. خاستگاه این اندیشه، مغرب زمین است و در دهههای اخیر به وسیله روشنفکران مسلمان به کشورهای اسلامی و از جمله ایران نیز راه یافته است.
با توجه به پیآمدهای زیانبار اعتقادی، اخلاقی و رفتاری این تفکر، رسالت دانشپژوهان مسلمان و به ویژه قرآنپژوهان است که مانند پیشسوتان بزرگ این عرصه نظیر؛ علامه طباطبایی و استاد مطهری، اندیشههای وارداتی و از جمله پلورالیسم دینی را به خوبی بشناسند و پاسخهایی مناسب و درخور به آنها بدهند.
این کتاب در بخشهای پنج گانه خودش به بررسی موضوعات گوناگون پرداخته است. در بخش یکم، از کلیات پلورالیسم دینی در قرآن طی سه فصل بحث شده است. در بخش دوم، 11 مستند کثرتگرایان مطرح شده و پاسخ یافتهاند. در بخش سوم، دیدگاه قرآن کریم درباره اثبات حصرگرایی و ابطال کثرتگرایی دینی در سه فصل بررسی شده است. در بخش چهارم، پلورالیسم نجات از دیدگاه قرآن بررسی شده و در بخش پنجم، پلورالیسم اجتماعی از منظر قرآن کریم در چهار فصل تبیین شدهاند.
چاپ سوم کتاب «پلورالیسم دینی از منظر قرآنکریم» با شمارگان 1000 نسخه، 420 صفحه و به بهای 83000 ریال راهی بازار نشر شد.
انتهای پیام/
نظر شما