به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، مسعود ده نمکی در همایش نقد سینما که شب گذشته (4 اسفند) در مجتمع فرهنگی نور قم رگزار شد، با اشاره به استقبال خوب مردم قم از فیلم اخراجی ها گفت: باور اینکه مردم قم نیز به سان مردم مناطق بالای تهران از فیلم اخراجی ها استقبال کردند برای بسیاری سخت بود.
وی در تعریف فرهنگ اظهار داشت: فرهنگ مجموعه ای از رفتار ها و گویش ها و آداب و رسوم یک جامعه است که هرچه این عناصر بومی باشد، آن فرهنگ خالص تر خواهد بود. تهاجم فرهنگی نیز تغییر برآیند این عناصر است که در ضمن این تغییر، فرهنگ نیز تغییر می کند. نتیجه این تغییر فرهنگ، اضمحلال تمدن است.
ده نمکی ضمن اشاره به جایگاه صنعت سینمای ایران در جهان گفت: هم اکنون فقط تعداد معدودی از کشورها صاحب صنعت سینما هستند و ایران نیز جزو همین تعداد معدود کشورهاست که صاحب صنعت سینماست. این صنعت می تواند در خدمت انتقال فرهنگ یا مقابله با فرهنگ بکار گرفته شود.
وی تصریح کرد: مخاطبان ما در ایران در معرض بمباران های فیلم ها و برنامه ها در مدیوم های مختلف هستند و اگر زودتر کاری صورت نگیرد این فرهنگ روی همه رفتارها تاثیر می گذارد.
کارگردان فیلم اخراجی ها، سینما را دارای سه رکن صنعت، رسانه و هنر دانست و یادآور شد: فیلم هایی که با استقبال مردم روبرو می شوند ولی در جشنواره ها مورد تقدیر قرار نمی گیرند، بدین معنا نیست که مردم ما هنر را نمی شناسند و بالعکس اگر کارگردانی در جشنواره های خارجی جایزه می گیرد ولی فیلم او در داخل با استقبال روبرو نمی شود، پس مطمئنا فیلم او در یکی از این سه رکن ضعف دارد و نتوانسته با مردم ارتباط برقرار کند.
ده نمکی به برخورد و انتقاد تند برخی روشنفکران با فیلم اخراجی ها اشاره کرد و گفت: سینما تا قبل از این در انحصار گروهی خاص بود که نمی خواستند افراد مذهبی و ارزشی وارد این حوزه شوند. در حالیکه مدیوم سینما متعلق به افراد خاصی نیست و هر کسی در هر طبقه ای می تواند وارد این حوزه شود. بسیاری موفقیت اخراجی های 1 را یک اتفاق قلمداد می کردند و توصیه اکید داشتند که اخراجی های 2 ساخته نشود. در حالیکه این فیلم را بیش از 7 میلیون نفر دیدند. در مورد اخراجی های 3 نیز تمام تلاش خود را بکار گرفتند که اصلا این فیلم دیده نشود.
وی ادامه داد: هرچه سینماگر دارای روح متعالی باشد اثر او نیز واجد این صفت بوده و متعالی تر می شود. فیلم حدیث نفس کارگردان است. کسی که خود در زندگی دچار بحران است این بحران در فیلم او نیز مشاهده می شود و کسی که خود ساخته باشد اثری خلق می کند که آدم ساز باشد. لذا باید نیروهایی تربیت کرد که خود ساخته باشند نه خودباخته.
ده نمکی به کاهش مخاطبان سینما اشاره کرد و اظهار داشت: سینمای ما با بحران مخاطب روبروست و هر سال افت مخاطب پیدا می کند. آمارها نشان می دهد که در 20 سال اخیر نسبت به دهه اول، افت مخاطب زیادی داشته است. یکی از دلایل آن می تواند رقابت رسانه های دیگر با سینما باشند که دارند جای سینما را می گیرند. گرانی بلیط و کمبود سالن سینما و فضای نامناسب سینماهای موجود می تواند از دیگر دلایل افت مخاطب باشد.
پایان پیام/
نظر شما