به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان،«آنقدرآدم سازی و پرورش انسانهای والا و با ایمان مهم است که اگر یک روحانی همت خود را صرف کند و در طول زمان بتواند تعدادی انسان مناسب و استوار بسازد کار بزرگی را انجام داده است.»
پرورش و تربیت انسانها کار مقدسِ عظیمی است، تا آنجا که خداوند بزرگ وظیفۀ اصلی همه پیامبران علیهم السلام و ائمه معصومین علیهم السلام را تعلیم و راهنمایی انسانها میداند. اهمیت این مسئله زمانی روشنتر میشود که خداوند خود را نیز معلّم و ربّ انسانها معرفی میکند.
مقام ربوبیت بندگان ذاتاً متعلق به خداوند متعال بوده و تنها ربّ واقعی اوست. وظیفۀ پرورش انسانها توسط پیامبر صلی اله علیه و آله وسلم و ائمه معصومین علیهم السلام در طول مقام ربوبیت الهی است که از طرف خداوند بر عهده ایشان گذارده و تفویض شده است. چنانچه میبینیم این وظیفه بعد از ائمۀ معصومین علیهم السلام به عهده علمای امت اسلام گزارده شده و همواره بزرگان دینی ما از صدر اسلام تاکنون به این مهم توجه ویژه داشتند. نقل است از مرحوم آیتالله خوشوقت پرسیدند چرا کتاب نمینویسید و مکتوبات ندارید، ایشان اظهار میدارند: من آدم نویسی را مهمتر میدانم. نوشتن کتاب خوب است و برکت دارد اما خیلی از کتابها خوانده نمی شوند و خاک میخورند؛ در حالی که اگر آدمها تربیت شدند نه تنها خیانت نمیکنند بلکه خدمتهای فراوانی میکنند و استاد نیز در همۀ آنها شریک است. اینها همه نشان از اهمیت و جایگاه ویژۀ تربیت انسانها در چهارچوب نظام معرفتی اسلامی است.
از طرفی، باید توجه داشت که تعلیم و تربیت چنانچه در اسلام نیز به آن اشاره شده سن مشخصی ندارد و انسان در تمام طول زندگی میتواند همواره در حال تعلیم و تربیت باشد؛ لیکن میزان تأثیرپذیری در سنین مختلف متفاوت است و همۀ روانشناسان اسلامی و غیراسلامی بر این مهم تأکید دارند که در دوران کودکی و نوجوانی، روح و روان انسان، شکل اصلی خود را پیدا میکند و شخصیّت کودک و نوجوان در این دوران همانند موم نرم قابل شکل دادن است. لذا این قابلیت را در این برهه باید غنیمت شمرد تا بتوان انسانی در طراز اسلامی آن پرورش داد. از آنجا که وظیفۀ تربیت و تعلیم به عهدۀ عالمان دین میباشد شاید سخن گزافی نباشد اگر بگوییم بهترین و مقدسترین مکان برای تربیت کودک و نوجوان مسجد است. تجربۀ تاریخی صدر اسلام تاکنون نیز به همین مهم اشاره دارد که همواره از ابتدای بعثت پیامبر تاکنون انسانهای پاک، باتقوا و تأثیرگذار در دین و در جهت تعالی پرچم اسلام، در مسجد پرورش یافته و رشد نمودهاند. چه اینکه محل پرورش انسانها در زمان رسول خدا؟ص؟ مسجد بود و اساساً مسجد مبنای هر حرکت آموزشی و تربیتی بوده است. در انقلاب شکوهمند اسلامی ایران نیز، با اندک تأمل در سیرۀ بانیان و پیشتازان آن درمییابیم که همه پرورش یافتۀ مساجد بودند و شهدای گرانقدر انقلاب نیز از خانه خدا مسیر عروج به ملکوت را آغاز کردند.
مرکز رسیدگی به امور مساجد با عنایت به این موضوع پر اهمیت و البته با علم به تلاش همه جانبۀ نظام سلطه و دشمنان قسم خورده در به انحراف کشاندن نسل آیندۀ فرزندان انقلاب، سال 1393 را سال مسجد و کودک و نوجوان نامگذاری نموده و در تلاش است با مجموعهای از برنامهها و اقدامات فرهنگی، متولیان و اثرگذاران و دغدغهمندان حوزه تربیت را به اهمیت و حساسیت این موضوع رهنمون سازد. امید است مساجد، این خانههای امید همچون گذشته مهد تربیت و اعتلاء فرهیختگان و آیندهسازان فردای روشن ایران و جهان اسلام باشند و خادمان و خدمتگزاران مساجد بیش از پیش در این راه قدم بردارند.
نویسنده: محمد جواد ولی زاده
نظر شما