به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، مقام معظم رهبری در تاریخ 19 مهرماه سال 91 در جریان سفر به استان خراسان شمالی و در دیدار با علما و روحانیون درباره کانون های مساجد تاکید کردند: «من سفارش میکنم که کانونهای فرهنگی - هنری مساجد را فراموش نکنید»؛ به مناسبت فرا رسیدن ایام این توصیه معظمله و به منظور بررسی ظرفیت هایی که می توانند این توصیه را عملیاتی کنند با «رضا معممی مقدم»، مدیرکل امور اجتماعی و مشارکت های مردمی سازمان اوقاف و امور خیریه گفتگویی ترتیب داده ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:
کانون های فرهنگی هنری به عنوان رکنی از ارکان مساجد چه دستاوردها و برکاتی به ویژه برای نسل نوجوان و جوان هستند؟
کانون های فرهنگی هنری که از رویش های انقلاب اسلامی هستند، در طول عمر بابرکت خود توفیقات خوبی داشته اند که جذب جوانان و کادرسازی و تربیت نیرو ازجمله آنها است؛ همچنین است روشنگری و بصیرت افزایی در بچه های مسجد برای دشمن شناسی و مقابله با ظلم که به ساخت تمدن نوین اسلامی کمک می کند.
علاوه بر فعالیت اثرگذار در حوزه فرهنگ و هنر، در ساحت اجتماعی نیز این کانون ها سبب امیدبخشی به محیط پیرامونی مساجد شده اند و فعالیت های بدون جهتگیری آنها در عرصه سیاسی نیز بسیار ارزشمند است. البته مجموعه های دارای تحرک و پویایی، ممکن است موردنقد هم قرار بگیرند که بعضا ممکن است منصفانه نباشد. اما اینکه کانون های فرهنگی هنری توانسته اند بیش از هر مجموعه دیگری نسل جوان را به مسجد متصل و جذب کرده و فرصت تمرین سبک زندگی اسلامی را به آنها بدهند، نشانی از ظرفیت بالای این رکن مسجدی دارد که سبب تقویت اعتقاد و باور نسل جوان می شود.
کانون های فرهنگی هنری چه ظرفیتی برای تحول و پویایی در فضای مسجد و انس نسل جوان با خانه های خدا دارند و توصیه رهبری معظم انقلاب درباره این کانون ها، چه واقعیتی را بیان می کند؟
وجود عناصر جوان به عنوان عنصر مهم و پیشران همسو با گام دوم انقلاب، متشکل بودن و بهرهمندی از ساختار تشکیلاتی، سازماندهی مطلوب در حوزه جوانان با محوریت کارهای فرهنگی دینی، فعالیت غیرجناحی علیرغم حضور موثر در عرصه سیاست با اعتقاد به اینکه سیاست ما عین دیانت ما است (کسی نمی تواند بگوید کانون ها و بچه های مسجد جناحی عمل می کنند) و تاییدات رهبری معظم انقلاب همگی مزیت های منحصربفردی است که کانون های فرهنگی هنری دارند که باید پاس داشته شود و به نحو احسن از این ظرفیت استفاده کنیم.
برای آنکه از ظرفیت کانون های مساجد بیشترین استفاده را داشته باشیم و در این بستر به رشد بچه های مسجد کمک کنیم چه باید کرد؟
اگر هر کانون مسجدی اولویت های جامعه را مدنظر و شناسنامه اجتماعی فرهنگی داشته باشد و آسیب های محیطی را بشناسد، می تواند برای رفع آنها برنامه ریزی کند چراکه اطلاعات و عملیات در کنار هم مهم هستند.
موفقیت یک کانون مسجدی به همراه کردن مشارکت دیگران و نیز پیشگیری و کاهش آسیب های اجتماعی همچون طلاق، کاهش آمار ازدواج و فرزندآوری و ... است. تجربه بیش از دو دهه کار تشکیلاتی در ارتباط با تشکل های دینی این را به من یادآوری می کند که اصل اساسی برای پیشرفت در این گونه فعالیت ها اخلاص و پرهیز از ناامیدی است. استقلال طلبی، پویایی و هویت خواهی جوانانه اگر در کانون ها تجمیع می شود زمینه الگوپذیری را فراهم می کند.
باید توجه داشت ظرفیت اجتماعی جوانان ذیل کانون های فرهنگی هنری بستری مناسب و ساختارمند برای فعالیت های سالم اجتماعی فراهم می کند. وقتی اینها را مرور می کنیم، درمی یابیم بستر برای کار فراهم است نیروی جوان، مکان مقدس، اندیشه های ولایی مبتنی بر گام دوم انقلاب، نوآوری و خلاقیت و به روز کردن فعالیت ها به کانون های مساجد فرصت و توان کار اثرگذار را می دهد. کانون های فرهنگی هنری باید بدانند نوآوری و خلاقیت برای اینکه فرزند زمان خویش باشیم، لازم است. اگر دغدغه ها همسو با دغدغه های رهبری میبود وضع فرهنگ باید بهتر از این میشد.
در سازمان اوقاف و امور خیریه چه ظرفیت هایی برای همکاری با کانون های مساجد به تناسب توصیه و تاکید مقام معظم رهبری وجود دارد؟
در سازمان اوقاف و امور خیریه به دلیل نقش آفرینی بیشتر در ساحت اجتماعی مراکز افق را راه اندازی کرده ایم و اعلام آمادگی دارم که می توانیم تفاهم همکاری را در رده رئیس سازمان یا معاون فرهنگی اجتماعی برای انتقال تجربیات کانون های فرهنگی هنری به امامزادگان داشته باشیم. همچنین می توان کانون های مساجد را در بقاع هم راه اندازی کرد اگر تغییر عنوان و ماموریت سخت باشد می توان جلسات همفکری برگزار و کار را دنبال کرد تا فصل جدیدی از تعاملات و انتقال تجربیات به وجود بیاید به ویژه آنکه بقاع متبرکه و آستان امامزادگان هم امام و ماموم و خدمات اجتماعی خوبی دارند.
نظر شما