سید اسماعیل حسینی اجداد نیاکی، استادیار دانشگاه گیلان، در گفتگو با خبرنگار شبستان، با بیان اینکه تبیین احکام اسلام از چالش های اقتصادی، جلوگیری می کند، اظهار کرد: امام علی(ع) در ابتدای کار حکومت خود اصلاح وضعیت اقتصادی جامعه و جلوگیری از فساد مالی را در اولویت برنامه های کاری قرار داد.
وی، خاطرنشان کرد: امام شدیدا بر حرکات فرماندارانش به خصوص در بخش مالی و اقتصادی نظارت می نمود تا دچار انحراف نشوند.
اجدادنیاکی، با اشاره به نهج البلاغه، گفت: در نامه ای که امام به مصقله بن هبیر شیبانی فرماندار خود در خوزستان می نویسد و او را سخت مورد سرزنش قرار می دهد و می فرماید: "مطلبی در باره ات به من رسیده که اگر آن را انجام داده باشی خدای خود را به غضب آورد ه ای."
رسیدگی به امور رده های بالا، اولین گام
استادیار دانشگاه گیلان، گفت: مراقبت و شدت عمل نسبت به فساد مالی از سوی حضرت علی(ع) مبین این واقعیت است که برخورد با مفاسد اقتصادی باید در رأس برنامه های اصلاحی دولت اسلامی باشد.
وی، خاطرنشان کرد: در این فرایند باید اول از هرکسی خود زمامداران و دست اندرکاران رده بالا مورد رسیدگی قرار بگیرند، زیرا آنان بیشتر از دیگران در معرض چنین انحرافاتی قرار دارند.
مالیات مبتنی بر سازندگی، عامل رشد اقتصادی مضاعف
وی، یکی از مسائل مهم در اقتصاد را بحث مالیات، سیستم مالیاتی و نحوه در یافت آن برشمرد و گفت: در حکومت امام علی(ع) مالیات مبتنی بر سازندگی است، یعنی دولت پیش از آنکه به فکر وصول مالیات از مردم باشد، باید به فکر سازندگی و عمران باشد.
مهم ترین مفاسد اقتصادی از منظر دین
سید اکرم رخشنده نیا، استاد یار دانشگاه گیلان نیز مهم ترین مفاسد اقتصادی از نگاه قرآن را ثروت اندوزی، کم فروشی و گران فروشی، اختلاس، و ربا برشمرد و گفت: از نظر قرآن، هدف گردش اقتصادی سالم در همه جامعه است و هر گونه رفتاری برخلاف این اصل به عنوان فساد اقتصادی شناسایی و با آن مقابله می شود.
وی، ادامه داد: از این رو ثروت اندوزی یکی از موانع گردش سالم اقتصادی در جامعه می شود و حتی به عنوان مانعی جدی در مسیر رشد افراد قلمداد می شود.
رخشنده، با اشاره به برخی از آیات قرآنی در این خصوص افزود: این آیات بر لزوم مبارزه با ثروت اندوزی تاکید می کند و منظور از ثروت اندوزی به اندوختن ثروتی گفته می شود که مانع سلامت اقتصادی و گردش سالم آن در جامعه می شود.
وی، خاطرنشان کرد: حال اگر ثروت اندوزی به قصد افزایش ثروت عمومی جامعه و ثروت ملی صورت گیرد و رشد اقتصادی را فراهم آورد، عملی مثبت و در چارچوب عدالت اقتصادی سالم خواهد بود.
استادیار دانشگاه گیلان، با بیان اینکه خداوند از مومنان دانا و توانا خواسته است تا مدیریت اقتصادی جامعه و بیت المال را برعهده گیرند، ادامه داد: این افراد باید علاوه بر اینکه دانا به علم اقتصاد و توانا به مدیریت اقتصادی باشند در امانت داری و حفظ بیت المال نیز کوشا باشند.
شفاف سازی مالی، از اهم دستورات الهی
رحمت پور محمد، دیگر استادیار دانشگاه گیلان نیز، با بیان اینکه در جامعه اسلامی، مدیریت اقتصاد دولتی باید به گونه ای عمل کند که شائبه خیانت و اختلاس در رفتارشان دیده نشود و کسی ایشان را متهم به اختلاس و خیانت نکند، افزود: خداوند در قرآن، خواهان شفاف سازی در عملکرد اقتصادی حتی پیامبران معصوم خود است؛ چرا که اختلاس و خیانت در امانت اموال دولتی، آثار سوء و مخربی می کند.
ابزارهای دین در تحقق جهاد اقتصادی
وی، خاطرنشان کرد: در قرآن هر نظام و سیستمی برای رسیدن به اهداف اقتصادی مورد نظرش از ابزار ها و تمهیداتی سود می برد که بر اساس آنها سعی در زدودن فقر از جامعه ی تحت رهبری خویش می کند.
پور محمد، افزود: دین مبین اسلام برای داشتن جامعه ای نیرومند بر اساس اقتصادی سالم راهکارهای زیادی را برای مسؤلان حکومت و مردم پیش رو قرار داده است که از ایجاد اختلاف فاحش طبقاتی، رواج ظلم و بیدادگری، شیوع فساد، فحشا و ایجاد سلطه ی استعمار بکاهد.
وی، مهم ترین وظایف حکومت اسلامی ایجاد کار و شغل مناسب برای مردم به ویژه جوانان اعلام و تصریح کرد: تا از این طریق آنان را از افتادن در ورطه های هولناک مفاسد باز دارد زیرا هیچیک از امور جامعه بی ارتباط با مسائل پولی و اقتصادی نیست.
پایان پیام/
نظر شما