به گزارش خبرگزاری شبستان؛ آیت الله حسن حسنزاده آملی در سال ۱۳۰۷شمسی متولد شد. او فیلسوف و عارف شیعه ایرانی است که آثار بسیاری در فلسفه، عرفان، ریاضی، نجوم، ادبیات فارسی و عربی دارد. همچنین برخی از مهمترین آثار فلسفی و عرفانی، چون اشارات، شفا و شرح فصوص الحکم را تصحیح کرده و بر آنها شرح و حاشیه نگاشته است.
همانطور که اشاره شد ایشان در اواخر سال ۱۳۰۷ش، در یکی از روستاهای لاریجان آمل در استان مازندران در ایران متولد شد. در ۶ سالگی خواندن و نوشتن را در مکتبخانه آموخت و در سال ۱۳۲۳ش دروس حوزوی را آغاز کرد. ادبیات عربی و درسهای مقدماتی را در آمل از محمد غروی، عزیزالله طبرسی، احمد اعتمادی، عبدالله اشراقی، ابوالقاسم رجائی، میرزا ابوالقاسم فرسی و دیگران آموخت. همزمان چند کتاب از درسهای مقدمات حوزوی را تدریس کرد.
آیت الله حسنزاده آملی در سال ۱۳۴۲ش از تهران به قم رفت و به مدت ۱۷ سال در دروس علامه طباطبایی، برادر علامه و سید محمدحسن الهی حاضر شد. در این مدت، بخشهایی از کتاب بحارالانوار محمدباقر مجلسی و تمهید القواعد را نزد علامه طباطبایی خواند. همچنین در دروس فلسفی و عرفانی سید محمدحسن الهی شرکت کرد. حسنزاده از این دوره به نیکی یاد کرده و بخشهایی از تأثیرپذیری اخلاقی را به این دوره نسبت داده است. استاد دیگر او سید مهدی قاضی طباطبایی، فرزند سید علی قاضی بود که در علوم غریبه و حکمت و عرفان، شهره بود.
بنابراین گزارش حجت الاسلام سید مرتضی مرتضوی،امام جماعت مسجداعظم قم، استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم،در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان،با اشاره به فقدان عالم بزرگ و ربانی حضرت آیت الله حسن زاده عاملی گفت: یکی از توفیقات و افتخارات اینجانب شاگردی در محضر استاد حسن زاده آملی است که چند سالی از دروس اخلاق و انس با قرآن ایشان بهره مند شدم.
وی افزود: آن چیزی که میتوان در طی این سالیان متمادی از شخصیت و روحیه آیت الله حسن زاده آملی اقتباس کرد زنده بودن و تجلی قرآن و روایات در وجودشان است.برهمین اساس مهمترین ادعاهایی که آیتالله حسنزاده آملی داشتند تفکیک ناپذیری میان قرآن، برهان و عرفان است.
حجت الاسلام مرتضوی عنوان کرد: کسانی که میان قرآن، برهان و عرفان فرق می گذارند به زعم آیت الله حسن زاده آملی نه حرف قرآن و نه حرف برهان و حکمت و نه سخن عرفان را نفهمیدند.در واقع علما و عرفا همان حرفی را میزنند که مفسرین قرآن میگویند و از طرفی نیز حکما و عارفان همان حرفی را میزنند که علمای تفسیر می گویند.
یکی از تاکیدات مهم آیت الله حسن زاده آملی به شاگردان و طلاب این بود که باید حرف بزرگان را فهمید و بعد به قضاوت پرداخت آنان که با فلسفه و عرفان مخالفت می کنند حرف علمای فلسفه و عرفان را نفهمیدند.بر همین اساس اعتقاد آیت الله حسن زاده آملی این بود که هیچ تفاوتی بین شریعت یا قران با برهان و عرفان وجود ندارد.
وی با اشاره به دیگر ویژگیهای شخصیتی آیت الله حسن زاده آملی گفت: این عالم وارسته شخصیتی اخلاقی، قرآنی و زیبا داشت به طوری که خاطر هم هست زمانی در شهر اصفهان قرار شد تا کتاب وافی را چاپ کنند از من خواسته شد تا نزد آیت الله حسن زاده آملی بروم و اگر نسخه خطی و قدیمی از این کتاب را داشتند برای چاپ جدید مرحمت کنند.
حجت الاسلام مرتضوی تصریح کرد: وقتی نزد آیت الله حسن زاده آملی رفتن ایشان در زیر زمین پارچه را آوردند و حدود ۱۰ نسخه خطی قدیمی از کتاب وافی را به من تحویل دادند و فرمودند هر وقت کارتان تمام شد این کتابها را بیاورید.شاید آن کتابها در حدود سی سال پیش میلیون ها تومان ارزش داشت اما ایشان با شخصیت اخلاقی و قرآنی که داشتند بدون هیچ چشم داشتی و اعتماد به طلاب این کتابها را در اختیار من قرار دادند و ما نیز آنها را پس از اتمام کار به ایشان تحویل دادیم.
نظر شما