منشور اخلاقی و ستاد کمیته اخلاقی. این اولین کلماتی است که با شنیدن نام حجت الاسلام علیپور به ذهن فوتبالدوستان خطور می کند.به گزارش خبرگزاری شبستان کسی که در زمان ریاست محمد دادکان وارد فدراسیون فوتبال شد حالا نقش مهمی در تصمیمات اخلاقی فدراسیون دارد.از او در مورد منشور اخلاقی در لیگهای معتبر دنیا و تبعات آن در ایران پرسیدیم که علپیور به همه آنها پاسخ داد.متن گفت و گوی خبرگزاری شبستان با حجت الاسلام علیپور را در زیر می خوانید.
همه دوست دارند بدانند چه چیزی باعث شد تا مسئله ای مثل منشور اخلاقی درست شود؟
بحث منشور اخلاقی از سال 1382، یعنی سالی که محمد دادکان وارد فدراسیون شد، کلید زده شد. در آن سالها دو جریان، مزاحم کار سالمسازی بودند. یکی جریان رسانههای زرد بود و دیگر همان جریان ناشی از اتاق فکر و عقبه پشت پرده جریان رسانهای ؛ برخی ها بودند که از طریق این رسانه ها حمایت می شدند و کاملا مشخص بود که پشت این حمایت ها برنامه ای است. همان سال ها هم بود که پول به شکل بی رویه وارد فوتبال شد.
فکر نمی کنید منشور اخلاقی باشگاه ها را در ارائه آئین نامه محدود می کند؟
منشور اخلاقی وقتی در مرحله پیشنویس بود رایزنیهای مختلفی با ارگانهای حقوقی صورت گرفت. پس از نوشته شدن آن، این طرح را با باشگاهها در میان گذاشتیم که در نظر سنجی اولیه 12 باشگاه موافق، پنج باشگاه ممتنع و یک باشگاه مخالف اجرای آن بودند.پس از آن منشور را برای ویرایش دوم مورد بررسی قرار دادیم و بار دیگر از باشگاهها نظر سنجی کردیم. در مرحله دوم 17 باشگاه موافق و یک باشگاه مخالف اجرای منشور بودند. پس از نظر سنجی از باشگاهها منشور در هیات رییسه فدراسیون فوتبال تصویب شد و سپس در جلسه دوباره با مدیران باشگاهها در همین خصوص بحثهایی شد و همه باشگاهها موافق اجرای آن بودند.
این سوال مطرح می شود که آیا اساسا غیر از ایران دیگر کشورها هم منشور اخلاقی در فوتبال خود دارند؟
مسلم است که چنین قانونی در همه فدراسیون ها هست. فیفا کمیته ای به نام اخلاق دارد که در این کمیته مسائل اخلاق ورزشی در زمین مسابقه اهمیت دارد. همچنین فیفا این اختیار را به فدراسیون ها داده تا با توجه به فرهنگی که دارند به تدوین آئین نامه اخلاقی بپردازند. در کشورهای صاحب فوتبال اروپایی هم این منشور وجود دارد اما هر یک از این آئین نامه های اخلاقی با توجه به فرهنگ آن کشور فرق دارد.
به نظر شما یک بازیکن باید چه مدل مویی داشته باشد تا مورد تایید باشد؟
پاسخ سوال شما کاملاً مشخص است. ما برآورد سطح فرهنگ جامعه و مخاطبان از یک مدل مو را ملاک ارزیابی قرار میدهیم. مدلهای مرسوم یک جامعه ایرانی-اسلامی برای همه مشخص و معلوم است.حالا اگر یک بازیکن فوتبال، موی سرش را طوری آرایش کند که برای بسیاری مورد سوال باشد، معلوم میشود که خارج از عرف جامعه رفتار کرده است.البته یک موضوع دیگر هم هست که در ایران خیلی جدی گرفته نشده و من اصرار دارم که رعایت بشود، حق باشگاه در تعیین مدل ظاهری ورزشکاران است.باشگاه هزینه کرده و بازیکن را خریده و میتواند برای تبلیغات خودش حتی نوع پوشش آنها را مشخص کند.
شما تصور می کنید فوتبال ایران ناپاکی دارد؟
فوتبال هم مثل همه جاهای دیگر است . هم آدم خوب داریم و هم آدم بد. باید دید در هر کار چه چیزهایی باعث ناپاکی می شود و چه چیزهایی باعث توسعه پاکی ها می شود. فوتبال ایران هم متشکل از آدم های خوب و بد است. من فکر می کنم آدم های خوب آن بیشتر از بدها هستند اما تاثیرگذاری بدها چند سالی است که بیشتر شده است.
شما از روحانیون جنگ بودهاید. چطور با فوتبال کنار آمدید؟
ما قبل از جنگ هم فوتبالی بودیم. ما یک تیم فوتبال داشتیم که حالا فقط دو نفرمان زنده ماندهایم. بقیه همه شهید شدهاند. سال 1375 مسئول وقت ورزش گفته بود ما نمیتوانیم برای بچه حزباللهیها سوت بزنیم که وارد ورزش شوند. مقام معظم رهبری فرمودند عناصر حزباللهی و جبهه رفته و مومن باید در عرصه ورزش مثل عرصه جنگ و دفاع مقدس وارد شوند. بعد از آن باختی که فوتبال ما به عراق داد، ما یک کارگروه قوی تشکیل دادیم و وارد فوتبال شدیم و الان هم الحمدلله مکتب ما دارد کل فوتبال را میگیرد.
نقطه ضعف کمیته اخلاقی ما چیست؟
تنها مشکل این بوده که ما باید آن را جدیتر میگرفتیم.
بعد از حضور در برنامه 90 که مربوط به دلالی بود علیه شما و عزیز محمدی موضع گیری هایی شده است؟
تصور می کنم فهرست 43 نفره ای که پرونده شان در دست بررسی است و پرونده آنها به مراجع ذیصلاح ارایه شده فعالیت هایی را آغاز کرده اند. اگر در سه ماه گذشته جریانی رسانه ای را دنبال کنید متوجه می شوید که هجمه ای علیه سازمان لیگ و شخص عزیز محمدی و من آغاز شده است.
همان باند مافیایی که چند سال پیش آن را مطرح کردیم و اکنون نیز به شکل جدی روی آن حرف مان هستیم فعال تر شده اند به ویژه اینکه انتخابات فدراسیون فوتبال هم در پیش است.این افراد می خواهند به شخصی چون عزیز محمدی که فردی ارزشی و ولایتمدار و از عناصر حزب الهی و جبهه رفته است و با تمام وجودش پای اعتقاداتش می ایستد حمله کنند و او را کنار بزنند.
از 43 پرونده ای که در اختیار نهادهای امنیتی قرار گرفته است چند پرونده مربوط به افراد مشهور و سرشناس بود؟
حدود یک چهارم این پرونده ها یعنی در حدود 12، 13 نفر از افراد سرشناس در این پرونده ها نامشان به چشم می خورد.
انتهای پیام/
نظر شما