به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمانشاه، مهندس کیومرث کلانتری معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری کرمانشاه، امروز(30 بهمن) در نوزدهمین جلسه کار گروه دفاتر پیشخوان خدمات دولت که با حضور اعضای ذیربط در استانداری بر گزار شد، گفت: تا پایان سال جاری، 300 میز خدمت الکترونیکی در ادارات استان ایجاد خواهد شد.
وی اظهار داشت:مدیر موفق در چرخه مدیریت منابع انسانی،مدیری است که با حذف کارهای بیهوده، اصلاح فرآیندها و برون سپاری، مدیریت فعلی و بوروکراتیک سنتی حاکم بر دستگاه های اجرایی را تحول آفرین و به گردونه عصر نوین رها سازد.
کلانتری، با اشاره به کوچک کردن بار خدمات دولتی، بیان کرد: ایحاد دفاتر پیشخوان خدمات دولت خود نمونه ای کوچک از سبک کردن فعالیت های دولت در قالب دولت الکترونیک است که با توسعه کمی و کیفی این دفاتر در سطح شهر و روستا حجم عظیمی از جوانان جویای کار مشغول به اشتغال می شوند.
وی با اشاره به اینکه توسعه دولت الکترونیک از اولویت های تحول اداری استان است، خاطر نشان کرد: مدیران بایستی در فراخوان و جذب افرادی که تمایل به تاسیس این گونه دفاتر دارند با دقت بیشتر انتخاب افرادی را که ارزش ها و هنجارهای لازم را درارزیابی و نمایان ساختن خدمت حاکمیتی به مردم عزیزمان مد نظر دارند، سرلوحه کاری خود قرار دهند.
رئیس کار گروه دفاتر پیشخوان خدمات دولت در استان کرمانشاه، تصریح کرد: توجه به اصل افزایش رضایتمندی مردم از خدمات دولتی، وظیفه تک تک مدیران و خادمین به این نظام است.
وی ادامه داد: مسؤلین ذیربط بایستی ضمن ایجاد زیر ساخت های مخابراتی، تعداد دفاتر آی سی تی روستایی را نیز به نحو مطلوبی افزایش و و تعداد این دفاتر را از 206 دفتر به تعداد600دفتر تا پایان برنامه پنجم توسعه ارتقاء دهند.
مهندس کلانتری درادامه تعداد دفاتر پلیس +10 فعلی را پاسخگوی نیازهای مردم استان ندانست و از مسؤلین انتظامی خواست که توسعه کمی و کیفی ایجاد این گونه دفاتر در سطح استان را افزایش دهند.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری کرمانشاه، در پایان اعلام کرد: مدیران بایستی بخشی از سیاست ها و برنامه های کاری خود را در راستای تقویت بیش از پیش بخش خصوصی و همچنین تقویت دفاتر خدمات پیشخوان دولت و ارائه میز خدمت به مردم تدوین نمایند.
پایان پیام/
نظر شما