به گزارش خبرنگار شبستان، همایش سراسری ناشران کشور با مسئولان فیپای سازمان اسناد و کتابخانه ملی حضور جمعی از ناشران کشور و اسحاق صلاحی صبح امروز یکشنبه 30 بهمن در سازمان اسناد کتابخانه ملی برگزار شد.
در ابتدای این همایش رضا خانی پور، مدیرکل پردازش و ساماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به اهداف این همایش گفت: این همایش با هدف گسترش کتابخانه دیجیتال، فیپای الکترونیکی و مشکلات و راهکارها برگزار می شود.
وی افزود: ما و ناشران در کنار هم هستیم یکی تولید علم و دانش می کند یکی رصد می کند و پرورش می دهد و با مخاطب محوری به کاربران نهایی می رسد، این در کنار هم بودن نیازمند این است که جلسات مستمری را سالانه با یکدیگر داشته باشیم و نیازهای مخاطبین را رصد کنیم و در مساله اقتصاد نشر تعاملی که سازمان اسناد و کتابخانه ملی دارد را جدی بگیریم، نیاز است با یکدیگر همفکری و هم اندیشی جدیدی انجام دهیم، چرا که امکانات و ظرفیت های کشور زیاد است اما به فعلیت درآوردن آن بسیار سخت است.
وی با بیان اینکه سطح ناشران کشور از ملی باید به فراملی برسد، اظهار داشت: باید گفت در برخی از عرصه های نشر وضعیت مطلوب نیست اما باید به عالی برسد و این نیازمند تعامل بین طرفین است.
خانی سپس با اشاره به سابقه فیپا در دنیا و ایران و سپس مساله گرفتن فیپا از سوی ناشران گفت: خیلی از ناشران گرفتن فیپا را کنار گذاشتند، ولی هستند کسانی که ثابت قدم ماندند و همراهی می کنند.
به گفته خانی استاندارد شدن، ذخیره، فهرست نویسی و صرفه جویی در زمان و امکانات و سرعت اطلاعات را بالا بردن همه با فیپا امکانپذیر است.
مدیرکل پردازش و ساماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآور شد: طبق آمار و ارقام منتشر شده در سال 2004 بعد از کتابخانه ملی کنگره امریکا و کتابخانه بریتش ایران در صدور فیپا مقام سوم را دارد.
وی با اشاره به مشکلات صدور فیپا در کشور از سوی کتابخانه ملی گفت: در دوماه از سال یکی در بهمن و اسفند به خاطر برگزاری نمایشگاه و رساندن کتاب به نمایشگاه حجم ورود به کتابخانه ملی زیاد می شود، ولی نیرو و امکانات همان تعداد است و یک موقع نیز مرداد و شهریور به خاطر سال تحصیلی ناشران کتاب زیادی می فرستند که برقرار کردن این توازن سخت است.
نقص اطلاعات، فوریت ها، سامانه الکترونیکی کشور، عدم اطلاع رسانی از دیگر مشکلات صدور فیپا در کشور بود که خانی به آنها اشاره کرد.
خانی با ابراز نگرانی از جعل فیپا توسط برخی افراد و موسسات ناشناس در برخی شهرهای کشور تصریح کرد: در برخی مناطق کشور فیپاهایی به صورت جعلی و با قیمتهای 10 تا 20 هزار تومان صادر میشود و جای بسی تأسف است که برخی از ناشران به این مراکز مراجعه میکنند و فیپا می گیرند.
در ادامه این همایش قربانی معاون اداره کل پردازش وسازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی با ارایه تعریفی از فیپا گفت: از جمله مزایای فیپا هماهنگی فهرست نویسی و سازماندهی کتاب تسهیل امر فهرست نویسی توسط کتابداران، جلوگیری از کار تکراری اطمینان از بحث صحت و درستی است.
وی یادآور شد: کتابخانه ملی ایران در صدور فیپای الکترونیکی در دنیا پیشتاز است این سامانه از سال 86 برای ناشران راه اندازی شد و از سال 90 کل صدور فیپا در کتابخانه ملی به صورت الکترونیکی است.
به گفته معاون اداره کل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد کتابخانه ملی طبق آمار مرجع نشر 8 هزار و 769 ناشر مرجع نشر در سراسر کشور دارد که از این تعداد 6 هزار و 483 ناشر در سامانه الکترونیکی فیپا عضو شده اند و از این تعداد 1 هزار و 131 ناشر حقیقی، 5 هزار و 352 ناشر هم حقوقی هستند.
وی همچنین گفت: بر اساس نتایج یک نظرسنجی میزان رضایت از فیپای الکترونیکی کتابخانه ملی 93 درصد بوده است.
در ادامه این همایش ناشران به طرح سوالاتی پرداختند و رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی به پرسشهای آنها پاسخ داد.
پایان پیام/
نظر شما