به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «دکتر محمد محمودی» امروز یکشنبه 14 شهریور در نشست «بازنمایی هویت ملی در ادبیات داستانی دفاع مقدس» که در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد، گفت: هویت از موضوعات بسیار پیچیده علوم انسانی است که به سبب خصلت نسبی بودن اش تعاریف مختلفی بر می تابد و از ابعاد مختلف می توان به هویت پرداخت.
این نویسنده با بیان اینکه هویت متناظر به دو مفهوم تشابه و تمایز است، عنوان کرد: یعنی همسانی و تشابه فرد یا افراد یا تفاوت و افتراق آنها با دیگران است که هویت را می سازد. هویت را می توان در سطوح مختلف بررسی کرد. از پایین ترین سطح آن یعنی سطح فردی تا اجتماعی و بالاترین سطح آن یعنی ملی. هویت ملی در تقابل با دیگری یا بیگانه شکل می گیرد. یکی از مهمترین این رخدادها جنگ است. جنگ به عنوان رخداد ملی محل ظهور و بروز هویت ملی است. ورود به هویت ملی از منظر جنگ موضوعیت پیدا می کند. جنگ میدان آزمون هویت ملی است. در این رخداد هویت ملی مورد تعرض و تهدید قرار گرفته است.
وی با اشاره به ابعاد هویت ملی بیان کرد: هویت ملی در ابعاد اجتماعی، تاریخی، جغرافیایی، دینی، سیاسی، فرهنگی، زبان و ادبیات قابل مطرح است. اولین نقطه این تعارض بعد جغرافیایی است که در جنگ به آن تعرض شده است. ابعاد دیگر پس از این موضوع مورد بحث قرار می گیرند. زبان و ادبیات متاثر از تعرض و تصویر ناشی از جنگ محملی برای بازنمایی و توصیف آن رخداد است.
دکتر محمودی خاطرنشان کرد: ادبیات به خاطر نفوذ و تاثیرگذاری و خاصیت رسانه بودن در طول تاریخ همواره محمل پرداختن به رویدادهای مختلف بوده است. ادبیات معاصر ما متاثر از گفتمان دفاع مقدس است. آثار زیادی در این حوزه منتشر شده است که نسبت مستقیم با مقوله هویت ملی دارد.
این نویسنده با بیان اینکه در این نشست ها هویت ملی را از منظر آثاری که منتشر شده است بررسی می کنیم، افزود: این بررسی ها صرفا بررسی آثار منتشر شده نیست، هدف این نشست ها این است که برای تولیدات آینده این ژانر ادبی چه برنامه ریزی ای می شود کرد که مقوله هویت ملی نیز باشد.
نظر شما