خبرگزاری شبستان_ گروه سیاسی_ فرزانه تهجا: مراسم اربعین یکی از مهمترین مراسم های مسلمانان است که هر ساله با حضور خیل عظیم مشتاقان اباعبدالله (ع) از تمام کشورهای مسلمان و حتی غیر مسلمان برگزار می شود، اما با توجه به شیوع ویروس کرونا در سال ۹۹ این مراسم برگزار نشد و امسال پیش بینی هایی برای برگزاری این مراسم انجام شده که با توجه به واکسیناسیون سراسری در ایران امکان حضور زائران ایرانی ممکن است. وزارت جهادکشاورزی از جمله نهادها و سازمانهای فعال در مراسم اربعین است که هر ساله خدمات بسیاری به زائران ارایه می کند در همین رابطه گفتگویی با ابراهیم الهامی تبار مدیرکل دفتر حوزه نمایندگی ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی و رییس ستاد بازسازی عتبات عالیات وزارت جهاد کشاورزی به شرح زیر ارایه می شود.
فعالیت حوزه نمایندگی ولی فقیه در موضوع اربعین چگونه ارزیابی می کنید؟
حوزه نمایندگی ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی یکی از فعالیت هایی که در سنوات گذشته و امسال انجام می دهد موضوع اربعین و ستاد عتبات عالیات است.
سال گذشته چه اقداماتی در حوزه اربعین انجام شد و اخرین فعالیت این ستاد در چه سالی بود؟
اخرین فعالیت این ستاد در سال 98 بوده است و پس از ان در سال ۹۹ با شیوع کرونا برنامه های این ستاد متوقف شد ، وزرات کشاورزی با 80 هزار پرسنل و جمعیت از ستاد تا صف فعالیت می کنند و قشر عظیمی از این نیروها در موضوع اربعین فعالیت می کنند از دستگاهها زبان زد در این امر است.
چه تشکل هایی از جهاد کشاورزی در تشکیل ستاد اربعین فعالیت داشتند و چه نقشی را ایفا کردند؟
در سال ۹۸، ۴۰ ستاد اربعین در استانها تشکیل شد این ستادها در این سال به شکل پررنگ در کربلا نیز تشکیل شد. این ستادها توسط نهادهای مردمی و کانون ها از جمله کانون سنگرسازان بی سنگر، کانون جهادگران و تشکل های بخش کشاورزی تشکیل شد که با هدایت و رهبری مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در استانها فعالیت کردند که نقش هدایت، نظارت و پیشتیبانی داشتند.
در سال ۹۸ چند موکب در اربعین فعالیت داشتند و به طور مجزا در چه استانها و یا شهرهایی به زائران خدمات ارایه کردند؟
در سال ۹۸، 85 موکب داشتیم که 10 موکب در کربلا ، 2 موکب در نجف اشرف، 28 موکب در پایانه مهران ، کرمانشاه 18 موکب، همدان 7 موکب و در سایر استانها نیز 7 موکب دایر شد که تمام این موکب ها وظیفه داشتند در حوزه اسکان، پذیرایی و خدمات فرهنگی فعالیت کنند.
این تعدا موکب در داخل و خارج از کشور به چند نفر زائر خدمت رسانی کردند؟
در سال 98 قریب به 120 هزار نفر در روز اسکان برای خواب و استراحت با خدمات صبحانه ، نهار ، شام ارایه شد در داخل کشور نیز به 40 هزار نفر این خدمات ارایه شد. در حوزه توزیع غذا 500 هزار پرس غذا در کربلا، میان وعده 150 هزار میان وعده به زایران ارایه شد.
برای سال ۱۴۰۰ چه تصمیماتی در ستاد اربعین اتخاذ شده است؟
امسال با توجه به اعلام ستاد اربعین در خرداد ماه مبنی بر ارایه خدمات ستاد اربعین وزارت جهاد طبق سنوات قبل انجام شود، در حوزه ستاد احکام مسئولان ستاد در استانها در 32 استان و 40 سازمان در تهران، احکام انها به عنوان رییس ستاد ابلاغ شد و دبیرخانه اربعین سال 1400 تشکیل شد و 95 جلسه در این موضوع برگزار شد اخرین جلسه در روز گذشته با 8 استان که موکب دار ما در اربعین هستند برگزار شد و کارهای مقدماتی انجام شد.
در جلسه ای که با مسئولان ستاد اربعین برگزار شد اعلام شد که وزرات جهاد با تمام قوت فعالیت های خود را انجام دهد و به یاری خدا و نگاه امام حسین (ع) انشاء الله اربعین برگزار می شود و اگر به هر علتی این مراسم از سوی ایران برگزار نشد موکب های وزارت جهاد در کربلا دایر می شود و پذیرای زائران غیر ایرانی از جمله، عراق، پاکستان ، غنا و کشورهای شرکت کننده در این مراسم است.
با توجه به جلسات برگزار شد برگزاری مراسم اربعین تا چند درصد قطعی است و شرکت کنندگان با توجه به ویروس کرونا چه اقداماتی باید انجام دهند؟
اگر روادید برای زائران ایرانی صادر شد موکب های وزارات جهاد در مسیر زائران برپا می شوند بر این اساس به استانها دستور داده شد تا نذورات نقدی و غیرنقدی جمع آوری شود تا آمادگی کامل برای برگزاری این مراسم را داشته باشیم . تا روز گذشته امکان برگزاری این مراسم 50 درصد بود اما بر اساس اطلاعات جدید ، مراسم اربعین با حضور افرادی که واکسن زدند به صورت
قلیل برگزار می شود و اگر به هرعلتی هم برگزار نشد موکب های وزارت جهاد در کربلا برپا می شود و پذیرای سایر زائران غیر ایرانی هستیم به همین منظور برای جانمایی موکب ها در کربلا گروهی از همکاران این وزارت خانه از 9 تا 13 به کربلای معلا اعزام می شوند تا اقدامات اولیه موکب ها برپا شود.
در مورد موضوع پروتکل ها چه مواردی در برگزاری مراسم اربعین عنوان شده است ؟ وزارت جهاد برای مقابله با شیوع ویروس کرونا چه خدماتی ارایه می کند؟
وزارت جهاد آیین نامه ای برای زائران اربعین امسال تدوین کرده است و در آن به موضوعات و دستورالعمل های پروتکل های بهداشتی با ارایه بسته های بهداشتی، ماسک و فعالیت های فرهنگی مد نظر قرار گرفته است. در موکب های وزارت جهاد با ضدعفونی و جدول بندی کامل برای پذیرش زائران با تعداد مشخص ، رعایت فاصله بندی ، خدمات برای عاشقان امام حسین(ع) ارایه شود امسال با توجه به محدودیت ها غذا با دقت بیشتر بدون پسماند در ظروف یکبار مصرف در اختیار زائران قرار می گیرد.
با توجه به کمبود آب موضوع آب و لوله کشی با تعداد بیشتر شیر آب در مسیر بیشتر مورد توجه گرفته و مایع دستشویی برای زائران در نظر گرفته شده است و تاکید می کنیم تا موارد شستشو و نظافت به خوبی انجام شود در همین رابطه گروهی از مترجمین به 3 زبان انگلیسی، عربی و فارسی با پوستر پروتکل ها را در اختیار زائران قرار می دهند.
در صورت برگزاری مراسم اربعین ۱۴۰۰ ، چند موکب در اربعین از سوی وزارت جهاد فعالیت می کنند؟
برای اربعین 1400 وزارت جهاد کشاورزی قریب به 50 موکب در مسیر زائران امام حسین (ع) در مرز ایران برپا می کند، که 6 موکب نیز در کشور عراق 2 موکب در نجف ، 2 موکب در کربلا و 2 موکب دیگر در مسیر زائران از نجف تا کربلا برپا می شود که در مجموع 56 موکب داخلی و خارجی پذیرای زائران امام حسین (ع) است.
نظر شما