به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از سمنان؛ مساجد از صدر اسلام تاکنون نقش مؤثری در عرصههای مختلف زندگی مسلمانان و بهخصوص ملت ایران ایفا کردهاند.
بیست و یکم اوت هرسال روز جهانی مساجد نامگذاری شده است. در سال ۱۳۴۸ در چنین روزی مسجدالاقصی که قبله اول مسلمین جهان است توسط صهیونیستها به آتش کشیده شد.
کعبه نخستین خانه توحید و یکتاپرستی و اولین جایگاهی است که برای پرستش خدای یگانه ساختهشده است.
مسجد در اسلام، قلب تپنده حیات این دین حنیف و جایگاه پیوند آسمان و زمین است و انسان بهعنوان اشرف مخلوقات در آن رشد و تکامل مییابد.
مسجدالاقصی در اسلام، دومین مسجد به شمار میآید و ازنظر درجه اهمیت، پس از مسجدالحرام و مسجدالنبی قرار میگیرد. ازآنجاکه مسجدالاقصی قبله اول مسلمانان بوده، نزد آنان از جایگاهی والا برخوردار هست.
توجه به آبادانی معنوی و فیزیکی مساجد، تلاش برای بهبود محتوای فرهنگی مساجد و ایجاد هماهنگی بین متولیان امروزه از موارد مهم برای انسجامبخشی است که باید بیشازپیش موردتوجه قرار گیرد.
در این روزهای کرونایی بچههای کانون فرهنگی هنری مساجد استان سمنان بهفرمان رهبر انقلاب اسلامی لبیک گفته و در کنار ﺍﺭﺗﻘﺎﺀ ﺳﻄﺢ ﮐﯿﻔﯽ، بصیرتی و ﻣﻌﺮﻓﺘﯽ، فعالیتهای اجتماعی، تولید و توزیع ماسک و تهیه مواد غذایی و توزیع بستههای معیشتی و بهداشتی را در دستور کار قراردادند.
شیوع بیماری کرونا نشان داد بچههای مسجد دامنه فعالیتهای خود را فقط به فعالیتهای فرهنگی هنری محدود نکردهاند بلکه هر جا شرایط کشور اقتضاء کند و نیاز باشد، آنها با عزمی راسخ و برنامه مدون حضور خواهند داشت و برای رفع بحرانها اقدام و عمل میکنند.
مساجد بستر مناسبی برای تربیت جوانان متعهد و انقلابی است
عضو مجلس خبرگان رهبری؛ با اشاره به اهمیت «روز جهانی مساجد» گفت: مسجد قویترین و بنیادیترین نهاد عبادی سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و حتی نظامی مسلمانان است.
آیتالله «سید محمد شاهچراغی» با تأکید بااینکه مساجد نقش حیاتی و عمیقی در زندگی فردی و اجتماعی مردم داشته و دارند ادامه داد: مسجد با کارکردهای مختلف و تأثیرگذار در میان جوامع مختلف اسلامی بهعنوان قویترین و بنیادیترین نهاد عبادی سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و حتی نظامی مسلمانان مطرح و منشأ برکات فراوان و چشمگیری بوده است.
وی تصریح کرد: با توجه به شرایط حساس و پیچیده امروز، شبیخون و ناتوی فرهنگی استکبار جهانی و ضرورت توسعه و تعمیق نقش راهبردی مساجد، باید با برنامهریزی و ساماندهی مطلوب از این پایگاه معنوی و بیبدیل بهعنوان کانون توحید و تحرک، علم و آگاهی و وحدت و انسجام بهترین استفاده را به عمل آورد.
عضو مجلس خبرگان رهبری یکی از راهکارهای مقابله با دشمن در جنگ نرم فرهنگ را مسلح کردن جوانان به سلاح بصیرت و تقوا خواند و گفت: مساجد بستر مناسبی برای تربیت جوانان متعهد و انقلابی است.
وی با تأکید بر اینکه متولیان مساجد باید در کنار هم برای حضور بیشتر و فعالانه جوانان در مساجد برنامهریزی کنند افزود: ساخت و احیاء مساجد در اسلام این مراکز را کانون انتشار هدایتهای دینی، تعالی و تبیین معارف اسلامی و دینی کرده است.
آیتالله شاهچراغی تصریح کرد: مسئولان و ارکان مسجد در حوزههای فرهنگی و هنری نیز تعامل و همکاری را سرلوحه کار خود قرار دهند تا بتوان در برابر آسیبهای حوزه فرهنگی و اجتماعی مقاومت کرد.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه ایجاد مسجد بهعنوان نخستین اقدام و عمل پیامبر اکرم (ص) در مدینه، نشاندهنده حائز اهمیت بودن این پایگاه توحید در جامعه اسلامی است، اظهار داشت: باید مساجد برتر و دارای رتبه شناسایی و به مردم معرفی شوند و این معرفی و شناساندن توانمندیها سبب الگوبرداری سایر مساجد از مسجد الگو و برتر میشود.
وی بابیان اینکه الگوبرداری و تأثیرپذیری مساجد از مساجد نمونه و الگو سبب ارتقا و رشد کیفی سایر مساجد در جامعه میشود، خاطرنشان کرد: فعالیت پایگاههای مقاومت بسیج و کانونهای فرهنگی و هنری در مساجد یکی از راههای جذب جوانان به مسجد است.
آیتالله شاهچراغی با اشاره به اینکه مساجد بهعنوان قلب تپنده فرهنگی در هر شهر میباشند، افزود: مساجد بهعنوان قرارگاه و سنگرهای فرهنگی جوامع اسلامی محسوب میشوند.
مسجد پايگاه مهم عبادى و اجتماعى مسلمانان
مدیر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان سمنان نیز مسجد را پايگاه مهم عبادى و اجتماعى مسلمانان دانست و گفت: با بررسی آیات قرآن، درمییابیم که نگاه قرآن به مکان مقدسی چون مسجد، نگاهی ژرف و شکوهمند است؛ چراکه خداوند، مساجد را مکانهایی برای اوج گرفتن و رسیدن به قله قرب الهی میداند و به ره پویان وصال، مکانی همانند مسجد را معرفی میکند تا از آن بهعنوان مکان پرواز بهسوی دوست استفاده کنند.
حجتالاسلام «سید علی موسوی» با اشاره به آیه 18 سوره توبه« إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلَّا اللَّهَ ۖ فَعَسَىٰ أُولَٰئِكَ آن يَكُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِينَ» اظهار داشت: آبادی مسجد به دو صورت مادی و معنوی است.
وی بابیان اینکه آبادی مادی شامل ساختمان و متعلقات آن بوده که خیرین وهیات حیات امنا انجام میدهند افزود: آبادی معنوی نیز توسط ارکان مسجد انجام میشود.
حجتالاسلام موسوی سهم کانونهای مساجد را در آبادانی معنوی مسجد را بسیار چشمگیری دانست وبیان کرد: حضور مردم در مسجد و اقامه نماز در مساجد بهترین نوع آبادانی معنوی مسجد است.
مدیر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان سمنان به اقدامات و برنامههای کانونهای مساجد برای آبادانی معنوی مساجد اشاره کرد و افزود: فعالیتهای قرانی، فرهنگی، هنری، آموزشی، تربیتی و هزاران برنامه دیگر باهدف جذب کودکان و نوجوانان به مسجد در حال برگزاری است.
وی با تأکید بر اینکه همه اعضای کانونهای فهما باید خدا را شاکر باشند که افتخار خادمی بهترین مکان در کره زمین روزی آنها شده است ادامه داد: تجلیل و تقدیر و تشکر از آباد کنندگان مادی و معنوی مساجد، تجلیل از امام جماعت و پیشکسوتان مسجد، برگزاری مسابقات کتابخوانی و نقاشی و خاطرهنویسی کودکان و نوجوانان درزمینهٔ مسجد، ثبت خاطرات ریشسفیدان و پیشکسوتان در خصوص مساجد و اجرای طرح تلاوت نور و اهدای ثواب آن به کسانی که به هر نحوی در مسجد خدمت کردهاند از برنامههای کانونهای مساجد استان سمنان باشد.
حجتالاسلام موسوی با تأکید بر اینکه مساجد در تاریخ اسلام از صدر اسلام تاکنون در هدایت جامعه بهطرف معنویت تلاش کردهاند و هر اتفاقی در جوامع اسلامی نیز رخداده است این مساجد بودند که پیشتاز بوده اندا فزود: در کشور ما همسنگر دفاع مقدس و همسنگر مبارزه با جنگ اقتصادی و بیماری کرونا و عمل به مواسات و کمک مؤمنانه هستند.
ترویج گفتمان انقلاب را در مساجد
حجتالاسلام «عباس عبداللهی» نیز با اشاره به اهمیت روز جهانی مساجد گفت: ظرفیت مساجد بسیار ویژه است و این ویژگی نه برای امروز و نه برای دوران انقلاب است بلکه از صدر اسلام وجود مبارک پیامبر گرامی اسلام (ص) در بدو ورود به مدینه جزو اولین اقداماتشان تهیه زمین برای ساخت مسجد بود و پس از پایهگذاری پایههای مسجد این مکان تبدیل به محلی برای تمام مراجعات مردم شد و تنها محل اقامه نماز نبود و اگر قرار بود سپاه اسلام تجهیز شود و در مقابل دشمن دفاع کند و یا در کمک به محرومان مواساتی رخ دهد و دستگیری و یا قضاوتی شکل گیرد، کانون تمام تحولات در صدر اسلام مسجد بود.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان تصریح کرد: تمامی این نقشها در دوره پیامبر گرامی اسلام و ائمه اطهار (ص) در مسجد دیدهشده است و بهصورت ویژه در دوران مبارزات انقلابی در کشورمان شاهد این موضوع بودیم.
وی بابیان اینکه برای تبیین جايگاه و شاخصههای مسجد طراز اسلامي بايد بازگشتي به صدر اسلام داشت و بررسي کرد که در آن زمان هدف از تشکيل بناي «مسجد» چه بوده و نيات و خواستههاي پيامبر (ص) در مورد مسجد چيست اضافه کرد: مشخص کردن کارکرد مسجد در صدر اسلام ميتواند بهترين الگو در تهيه و تدوين مسجد جامع طراز اسلامي باشد و با الگوبرداری از مساجد صدر اسلام میتوان به مسجد طراز اسلامی در جامعه کنونی دستیافت.
حجتالاسلام عبداللهی با تأکید بر اینکه باید به سمتی حرکت کنیم که همه مساجد ما، پویا، عملیاتی و کاربردی شود، عنوان کرد: از صدر اسلام، مساجد با ظرفیتهای بینظیری که در بخشهای مختلف اجتماعی، فرهنگی، دینی و آموزشی دارند بهعنوان مهمترین رکن و جایگاه در جامعه مطرح بودند.
وی بیان کرد: از صدر اسلام تاکنون مسجد محوریترین مرکز اسلام بوده است و پیامبر گرامی اسلام (ص) بسیاری از کارهای فرهنگی، تربیتی، سیاسی، اجتماعی و تبلیغی خودشان را در مسجد انجام میدادند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان با اشاره به اینکه از ابتدای پیدایش اسلام، مسجد بهعنوان نمادی از یک تشکل اجتماعی فعال و پویا شناخته میشده است اظهار کرد: برای تحقق کارکرد مساجد در امور اجتماعی و رفع آسیبهای اجتماعی نیازمند مدیریت قوی متولیان و امام جماعت و مشارکت همهجانبه مسجدیها هستیم.
وی افزود: مساجد پایگاه اصلی فعالیتهای مسلمانان در تمامی دور آنها بودهاند و ما نباید از این ابعاد و کارکردها غافل بمانیم چراکه در آن صورت از توان بالای تبلیغی مساجد، بهره کافی را نخواهیم برد.
حجتالاسلام عبداللهی ابراز داشت: نقش و کارکرد مساجد از دیرباز نهفقط بهعنوان محل برپایی نماز یا اقامه جماعت، بلکه بهعنوان مرکز آموزشهای اسلامی و نشر فرهنگ و معارف عالیه اسلام و تشیع، بسیار بارز و روشن بوده است.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان مساجد را اصلیترین جایگاه تبلیغ و تبیین احکام اسلامی دانست و افزود: در دوران قبل و پس از انقلاب اسلامی، مساجد بهعنوان اصلیترین جایگاه تبلیغ و تبیین احکام اسلامی نقش بیبدیلی را در استمرار انقلاب از مقطع جنگ تحمیلی تا امروز ایفا کرده و در سایر حکومتهای اسلامی نیز این نقش قابلمشاهده است.
وی با تأکید بر اینکه مساجد باید محلی برای ارتقای فرهنگ اسلامی و نشر و ترویج آرمانهای امام راحل و منویات مقام معظم رهبری باشد ادامه داد: در دین مبین اسلام همه مسائل اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در مسجد مطرح و بررسی لازم انجام میشد و این نشان از جایگاه ویژه مسجد در دیدن اسلام است.
حجتالاسلام عبداللهی مسجد را مکان مدیریت اجتماعی خواند و افزود: در مسائل فرهنگ جدید سنتهای فرهنگی گذشته فراموش میشوند و باید به فرهنگی دینی و سنتی خود توجه داشته باشیم و برای ترویج فرهنگ دینی و اسلامی با محوریت مساجد اهتمام ویژهای داشته باشیم.
حجتالاسلام عبداللهی با تأکید بر همافزایی و همدلی تبلیغات اسلامی با کانون فرهنگی هنری مساجد در تحقق اهداف عالیه نظام بهویژه در موضوعات فرهنگی و دینی افزود: کانونهای مساجد و تبلیغات اسلامی میتوانند برای تحقق منویات رهبر انقلاب در ابعاد فرهنگی و دینی مانند دو بال عمل کرده و منویات رهبر انقلاب را تحقق بخشند و باید این دو نهاد با تعامل و همکاری در این راستا مستحکم قدم بردارند.
نظر شما