به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام مهراب صادق نیا، عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب در نشست "جایگاه حوزه ها و نهادهای دینی در ارتقای امنیت فضای مجازی" که امروز چهارشنبه (26بهمن) در پژوهشکده مطالعات دینی فرهنگ برگزر شد با بیان اینکه مسئولیت اصلی نهادهای دینی باید هنجار و نرم تعریف کنند، افزود: متاسفانه نهادهای دینی از فضای مجازی به صورت منفعلانه استفاده می کنند. درحالیکه باید نهادهای دینی، هنجار و نرم دین در فضای مجازی را بازتعریف کنند.
وی اولین کار برای ورود دین به عرصه فضای مجازی را تغییر پارادایم خود دانست و گفت: باید دین پارادایم خود را عوض کند و حضوری فعالتر و فراتر از یک کاربر عادی داشته باشد به جای اینکه حضوری منفعلانه در این فضا داشته باشد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: دین و نهادهای دینی باید در رابطه با فضای مجازی و چیستی آن اموری را بازتعریف کنند تا از آن اخلاق لازم برخوردار شوند.
حجت الاسلام صادق نیا با اشاره به راهکارهای افزایش امنیت فضای مجازی از طریق نهادهای دینی اظهار داشت: فضای مجازی وضیعت تازه ای را به وجود آورده و مفاهیم را دوباره تعریف می کند، دین به عنوان اینکه در فضای واقعی خوب و بد را تعریف می کند، باید اخلاق ناظر بر این وضعیت جدید را ارائه دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب، افزود: چون در فضای مجازی مفاهیم تغییر کرده، دین باید متناسب با این فضای جدید مفاهیم جدید را باز تعریف کند و مصادیق امانتداری، صداقت، راستی و غیره را متناسب با این فضا باز تعریف کند.
وی ادامه داد: دین در فضای مجازی باید تلاش کند انگیزه زیست اخلاقی را افزایش دهد. بدین معنا که ما در فضای واقعی گاهی اخلاقی زندگی نمی کنیم ؛ دلیل آن مشکل معرفتی نیست بلکه انگیزه ای است. لذا در فضای مجازی دین می تواند با افزایش انگیزه زیست اخلاقی به این فضا امنیت بخشد.
حجت الاسلام صادق نیا درادامه تصریح کرد: در دنیای مجازی به علت مجازی بودن و وجود سنت های متعدد، خلاقیت فرهنگی به شدت بالا می رود. از سوی دیگر دو اتفاق ممکن است، رخ دهد که برای نهادهای دینی مناسب نیست.
وی ادامه داد: یکی از این موارد کاهش مدیریت فرهنگی است. چون در این فضا نمی توان مخاطبان خود را همچون فضای واقعی مدیریت کرد، مشکل دیگر که در سطح کنشگران دینی بروز می یابد، کاهش آرامش روانی است. زیرا زمانی که تنوع به شدت بالا رود، گزینه های انتخابی هم افزایش می یابد اما در پی آن آرامش روانی کاهش می یابد.
وی گفت: در دنیای مجازی، ادبیاتی می تواند برنده باشد که از حالت قطعیت و ثبات برخوردار باشد. دراین فضا دین و نهادهای دینی می توانند با اتخاذ ادبیاتی که باعث شود مدیریت و آرامش انسان افزایش یابد امنیت کاربران را افزایش دهند.
عضو هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب تصریح کرد: دین باید ادبیاتی اتخاذ کند که این حالت را پدید آورد و عدم امکان شکل گیری هویت دینی را سامان دهد. اگر دین بخواهد زبان قطعی خود را کنار گذارد مانند دیگر نهادهای فرهنگی می شود. در حالی که داشتن زبان قطعیت از شاخصه ها و امتیازات نهادهای دینی است.
وی اظهار داشت: با تعدد سایت های اینترنتی وجه کاربری ما افزایش می یابد. در حالی که وجه رسالتی که دین و نهادهای دینی در راهبری دارند، امکان تحقق نمی یابند.
وی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان در خصوص علت پرداخت دیرهنگام به آسیب های فضای مجازی در کشور خاطرنشان کرد:بنده نیز با شما موافقم. عقب بودن نهادهای دینی در بحث فضای مجازی هرگز به معنای عقب بودن کاربری در این فضا نیست بلکه افزایش کاربری گاهی می تواند وضعیت نهادهای دینی را با مخاطره روبرو کند. به عنوان مثال نهادهای دینی سایتی راه اندازی کرده اند که قوی نبوده و این نه تنها کمکی نکرده بلکه به تضییع جایگاه آن نهاد منجر شده است.
پایان پیام/
نظر شما