به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، عبدالله کاظمی، استاد دانشگاه هرات شب گذشته (سه شنبه ۲۶ مرداد) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما به علل پیروزی طالبان اشاره کرد و گفت: فساد اداری دولت حاکم، نداشتن تعهد ملی به کشور، ضعف اخلاقی دولتمردان، نبود شایسته سالاری، دوری دولت از مردم و نادیده گرفتن رای و نظر مردم، انحصار طلبی در قدرت و حذف هر صدای مخالف، قانون شکنی و عبور از قانون اساسی، تکیه و وابستگی به نیروهای خارجی، نداشتن رابطه سالم و دوستانه با کشورهای همسایه و کشورهای منطقه، نبود انگیزه دفاع از حکومت غنی در بین مردم و نیروهای نظامی و انتظامی و خروج نیروهای آمریکایی و زمزمه حکومت انتقالی از علل پیروزی طالبان است.
وی با بیان اینکه طالبان از افغانستان است و در جوامع سنتی و ویژه خارج از شهرهای بزرگ افغانستان، نفوذ قومی و مردمی دارند، افزود: سنت های جامعه و دین گرایی مردم، نسبت نزدیکی با طالبان داشت در مقایسه با نسبت دولت با مردم.
کاظمی با بیان اینکه دولت، بیشتر در شهرهای بزرگ حاکم بود و طرفدارانش نیز در این شهرها بودند اما این طرفداران دولت هم به مرور در طول این 20 سال از دولت دور شدند، گفت: به علت فساد دولت به تدریج رابطه بین دولت و مردم گسست به گونه ای که مردم نیز از دولت بیزار شدند. از طرفی با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، زمینه ای برای ورود طالبان فراهم شد و بدون خونریزی آنچنانی از روستاها و شهرهای کوچک آغاز کردند و مردم و نیروهای دولتی نیز از دولت، حمایت و دفاع نکردند.
وی با اشاره به اینکه مقاومت های پراکنده ای از برخی مجاهدان سابق انجام شد اما این مقاومت ها گسترده نبود، افزود: نیروهای دولتی افغانستان, ارتش منظم و پیشرفته ای داشتند اما انگیزه مقابله با طالبان را نداشتند و مردم شهرها نیز حالت بی طرفی داشتند. از یک طرف از دولت آقای غنی، زده شدند و از طرفی به علت پیشینه طالبان، امیدوار به تغییر طالبان نبودند و نگران بودند و خواهان انتقال قدرت به صورت مسالمت آمیز بودند.
نظر شما