آمریکا هیچ دستاوردی در افغانستان نداشته است

اکبری با تأکید بر اینکه آمریکا هیچ دستاوردی در افغانستان نداشته است، اضافه کرد: امریکا تلاش کرد بسیاری از جریانات سیاسی افغانستان را در خدمت خود به کار گیرد و حتی ارتش و سیستم‌های امنیتی را به نوعی تابع خودش کرد.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، حسین اکبری، کارشناس مسائل منطقه شب گذشته (سه شنبه ۲۶ مرداد) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بیان اینکه آمریکایی‌ها و ناتو در افغانستان شکست سنگین و سختی خوردند به تاریخچه فعالیت طالبان در افغانستان اشاره کرد و افزود: طالبان سال‌های گذشته با طالبان امروز به علت شرایط زمانی متفاوت است. طالبان از زمانی که حذف شد در حال مبارزه با امریکاست و اکنون به نوعی با پشتوانه مردم افغانستان و کمک‌ها و حمایت‌هایی که شد امریکا را از افغانستان بیرون کرد.


اکبری با بیان اینکه علاوه بر امریکا، ناتو هم در افغانستان شکست خورد، افزود: امریکایی‌ها ۲۰ سال در این کشور بودند تا رفاه و آبادانی را ایجاد کنند که نه تنها این کار انجام نشد بلکه بر اساس نظرسنجی‌های داخلی افغانستان، ۷۲ درصد مردم معتقدند که از نظر امنیتی و اقتصادی، وضعیت بدتر شده است.


وی با تأکید بر اینکه آمریکا هیچ دستاوردی در افغانستان نداشته است، اضافه کرد: امریکا تلاش کرد بسیاری از جریانات سیاسی افغانستان را در خدمت خود به کار گیرد و حتی ارتش و سیستم‌های امنیتی را به نوعی تابع خودش کرد که پس از آنکه صحنه افغانستان را خالی کرد این ارتش و نیرو‌های امنیتی، امکان دفاع نداشتند و طالبان تقریباً بدون جنگ، افغانستان را گرفت.


این کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه پرونده ۲۰ ساله امریکا نشان می‌دهد که ضربه خیلی سنگینی خورد و بسیاری از مردم افغانستان مخالف حضور امریکا بودند، گفت: اصولاً افغانی ها، اشغال ستیز هستند. آن‌ها تاریخ طولانی در این باره دارند همان گونه که شوروی را بیرون کردند. در این ۲۰ سال حضور و جنایت امریکا در افغانستان، مردم این کشور در پی مقابله با امریکا بودند، اما دولت کاملاً با امریکا هماهنگ بود و این کشور در انتخابات و تصمیمات داخل افغانستان، دخالت و تلاش می‌کرد نفوذ خود را داشته باشند.


اکبری با بیان اینکه قبلاً طالبان جریان قومی تلقی می‌شد، اما اکنون مردم از آن‌ها استقبال و آن را به امریکا ترجیح دادند و طالبان توانست حاکم شود و امریکایی‌ها شکست بزرگی خوردند، افزود: حکومت افغانستان را در حاشیه نگه داشتن و مذاکره مستقیم امریکا با طالبان به نوعی نادیده گرفتن نقش حکومت منتخب مردم افغانستان بود.

 

اکبری با اشاره به اینکه محیط افغانستان از اقوام گوناگون شکل گرفته است، گفت: تقریباً حدود ۴۰ درصد مردم این کشور، پشتون، ۳۰ درصد ازبک و ۲۰ درصد شیعیان هستند و این جمعیت همیشه در حکومت‌های گذشته سهم خود را داشتند. هر کسی که بخواهد در افغانستان به تنهایی حکومت کند و نقش اقوام را نادیده بگیرد امنیت و آرامش در این کشور نخواهد بود.


وی گفت: صلاح بر این است که این اقوام با هم به تفاهم برسند و طالبان هم این شعار را می‌دهد که همه شخصیت‌های افغانستان برگردند و با هم مذاکره کنند. اکنون اوضاع افغانستان عادی و طالبان نیز در تلاش است تا دولت وحدت ملی را ایجاد کند.


اکبری با اشاره به اینکه طالبان می خواهد تجربه تلخ گذشته را جبران کند، افزود: افراط گرایی در دنیا شکست خورده است و طالبان اکنون نگاه متفاوتی دارد و برای تنظیم روابط با همسایگان هم اقداماتی را انجام داده است.


وی با اشاره به اینکه امنیت کشورمان برای ما مهم است، گفت: همزمان با ارتباط با دولت افغانستان، با طالبان نیز ارتباط علنی داشتیم و مذاکره کردیم. این ارتباطات نشان داد کار درست و تلاش کردیم بین دولت و طالبان واسطه شویم تا جنگ رخ ندهد.


وی با بیان اینکه وساطت و میانجی گری ایران اثر گذار بود, ادامه داد: جامع ترین نشست بین گروه های مختلف افغانستان، نشست تهران بود. نقش ما به عنوان همسایه بزرگ افغانستان، میانجی بود و در جلوگیری از جنگ های داخلی افغانستان بی تاثیر نبودیم.


این کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه مردم افغانستان, بی طرف بودند و حاضر به مقابله با طالبان نبودند, گفت: عقبه مردمی به جریانات, مشروعیت می دهد اما جریان داعش کاملا متفاوت بود؛ طالبان با داعش جنگید در حالی که سیاست آمریکا جایگزینی داعش با طالبان بود و داعش از نظر مبانی فکری و عقیدتی هم با طالبان متفاوت است.


اکبری با اشاره به اینکه «پنجشیر» افغانستان از نظر جغرافیایی ویژه است, گفت: پسر احمد شاه مسعود با اینکه اعلام مبارزه کرده و گفته تسلیم نمی شود در عین حال آمادگی خود را برای مذاکره و مصالحه اعلام کرده است. در حقیقت او به عنوان رهبر گروه تاجیک ها می خواهد در رابطه با تامین حقوق تاجیک ها از طالبان تضمین بگیرد و بر موضع خود ایستاده است.


این کارشناس مسائل منطقه گفت: به نظر می رسد طالبان با آنها مذاکره خواهد کرد و به نتایجی هم خواهند رسید. حرف فضای بین المللی این است که طالبان اجازه دهد هر کسی که می خواهد, از افغانستان به راحتی خارج شود. طالبان قصد حکومت دارد و در پی مذاکره است و بعداً باید پاسخگوی مشکلات مردم باشد.


این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اینکه موقعیت منطقه ای افغانستان، مهم است, گفت: امریکا رقیب بزرگ ماست؛ آنها در پی سلطه گری و ما در پی سلطه ستیزی هستیم. افغانستان از نظر سیاست جغرافیایی برای آمریکایی ها مهم بوده است. بیش از 500 هزار دانش آموز افغانی در ایران به طور رایگان مشغول تحصیل هستند و بیشترین مهاجران افغانی در ایران هستند.


وی با بیان اینکه با همه جریانات افغانی ارتباط داشتیم، افزود: در آینده, طالبان با روشی که در پیش گرفته است می تواند کشور امنی در کنار ما باشد و اگر طالبان بخواهد از این ریل خود خارج شود در درون افغانستان دچار مشکل خواهد شد.

کد خبر 1085849

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha