خبرنگاران و حکایت آواز دهل

نبود امنیت شغلی، بیمه، مسکن، حقوق مناسب، سختی کار و... تنها بخش کوچکی از کوه یخ مشکلات خبرنگاران است که با آن دست و پنجه نرم می کنند. این قشر زحمتکش و کمتر دیده شده از نداشتن حامی مالی گرفته تا فقدان سواد رسانه‌ای در جامعه رنج می‌برند.

خبرگزاری شبستان؛خراسان جنوبی: فاطمه رحیم زاده- نبود امنیت شغلی، بیمه، مسکن، حقوق مناسب، سختی کار و... تنها بخش کوچکی از کوه یخ مشکلات خبرنگاران است که با آن دست و پنجه نرم می کنند. این قشر زحمتکش و کمتر دیده شده از نداشتن حامی مالی گرفته تا فقدان سواد رسانه‌ای در جامعه رنج می‌برند.

 

امروزه اهمیت و رسالت سنگین خبر و خبرنگار بر کسی پوشیده نیست خبرنگار شب و روز، گرما و سرما، بیماری و کرونا نمی شناسد در هر جا و در هر مکان برای تهیه خبر و اطلاع رسانی حضور پیدا می کند و با روی باز به استقبال خطرات می رود و چه بسا خبرنگارانی که جان خود را برای رسالت خود که آگاهی بخشی به جامعه است بر سر این کار گذاشته اند. 

 

روز 17 مرداد یادآور قشر فرهیخته ای است که مصداق کاملی از حکایت کوزه گر و کوزه شکسته هستند. تلاشگرانی که دهانی برای فریاد زدن مشکلات جامعه اند در حالی که خود و مشکلات خود را فراموش کرده اند.

 

هر ساله در آستانه روز خبرنگار مشکلات خبرنگاران مطرح و تکرار می شود اما فقط در حد شنیدن است و دست توانایی برای رسیدگی به این گلایه‌ها نیست این قشر زحمتکش بیداری جامعه و انعکاس دغدغه های مخاطبان را بر دوش می کشند اما دریغ از حل مشکلات خودشان.

 

 

قلم زدن خالصانه

خبرنگار پایگاه خبری خاورستان در گفتگو با خبرگزاری شبستان در بیرجند ضمن گرامیداشت ۱۷ مرداد سالروز شهادت شهید صارمی و شهید فرهادی خبرنگار شهید بیرجندی می گوید: گرچه خبرنگاران همیشه برای مردم می نویسند و تلاش می کنند تا به هر طریقی گره از مشکلات جامعه و مردم باز کرده و لبخند رضایت را بر لب مردم بنشانند، اما متاسفانه خودشان درگیر مشکلات متعددی هستند.

 

«زنگویی» با بیان اینکه مشکلات این قشر فقط در روز خبرنگار مطرح می شود، می افزاید: خبرنگاران آنقدر فکر، وقت و قلم شان را خالصانه وقف مردم کرده اند که کمتر به بیان مشکلات خود می پردازند.

 

وی از مهم ترین مشکلات خبرنگاران و اصحاب رسانه خراسان جنوبی که بارها و بارها تکرار شده، به موضوع حق التحریری بودن، نداشتن بیمه، عدم برخورداری از تسهیلات، مسکن و ... اشاره می کند و می گوید: بارها مسئولان برای رفع این مشکلات وعده داده اند، اما هنوز نه تنها گرهی باز نشده بلکه اقدام موثری نیز صورت نگرفته است.

 

به گفته وی به طور تقریبی این شرایط به جز برای عده کمی از خبرنگاران روزنامه ها و صدا و سیما که از حقوق قانون کار و بیمه برخوردار هستند برای دیگر خبرنگاران یکسان است و مابقی خبرنگاران از هیچ مزایایی حتی حقوق متناسب با میزان کاری که انجام می دهند نیز برخوردار نیستند.

 

 

زنگویی ادامه داد: برخی همکاران پس از طی کردن هفت خان رستم موفق به برخورداری از پوشش بیمه شدند و با توجه به پایین بودن دستمزد خبرنگاران حق التألیفی این تعداد اندک نیز باید تمام درآمد خود را برای حق بیمه پرداخت کنند.

 

به گفته وی این مشکلات برای جامعه رسانه ای استان در حالی است که خبرنگاران هر روز با مسئولین سر و کار دارند، اما مسئولان فارغ از یادآوری وعده های تکراری خود برای این قشر زحمتکش و شرمندگی از عدم تحقق آن، به سخنرانی ها و وعده های توخالی خود برای مردم ادامه می دهند.

 

آسمانی شدن دو خبرنگار بیرجندی

وی در ادامه گریزی به از دست دادن دو بانوی خبرنگار استان در تیرماه امسال می زند و می گوید: متأسفانه امسال اصحاب رسانه استان شاهد از دست دادن دو تن از بهترین خبرنگاران بیرجندی، مرحومه «سمانه ترشابی» و مرحومه «نجمه زهدی» بودند که غم و اندوه بزرگی برای اهالی خبر بود.

 

به گفته وی هر دو خبرنگار عزیزی که به رحمت خدا رفتند، سالها در جهت رفع مشکلات مردم قلم زده و تلاش کردند که صدای آنها باشند. دو خبرنگار مومن و انقلابی که علاوه بر کار رسانه ای، حضور جدی در امور فرهنگی، جهادی، بسیجی، نیکوکاری و خیریه داشتند.

 

همکاران از دست رفته بارها برای مطالبه گری حق مردم و تحقق وعده مسئولان در همه زمینه ها به خصوص دوبانده شدن محور بیرجند- قاین قلم زدند اما به علت کندی پروژه و عدم تحقق این مهم یکی از همکاران در همین جاده که معروف به جاده مرگ است به علت تصادف دار فانی را وداع گفت. «روحشان شاد».

 

نبود ثبات شغلی

یک فعال رسانه‌ای دیگر هم در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند از خبرنگاران به عنوان مظلوم ترین و کم درآمدترین شاغلان جامعه یاد می کند و می گوید: با وجود سختی کار و... متأسفانه حقوق خبرنگاران نه تنها به حقوق کارگر ساده نمی رسد بلکه خیلی کمترتر از آن است.

 

وی که تمایلی به بیان نام خود در رسانه ندارد، از مهم‌ترین مشکلات خبرنگاران به نبود امنیت و ثبات شغلی اشاره می کند و می افزاید: تعداد زیادی از خبرنگاران بدون داشتن قرارداد رسمی و... برای رسانه های مکتوب و برخط فعالیت می کنند.

 

به گفته وی، حرفه خبرنگاری با وجود اینکه در گروه مشاغل سخت و زیان آور قرار دارد، اما متأسفانه خبرنگاران از حداقل ها نظیر حقوق مناسب و در خورشأن، پوشش بیمه ای، مسکن و... محروم هستند و مشکلات و چالش‌های زیادی از لحاظ معیشتی و ... را پیش رو دارند.

 

وی تاکید می کند: سالی یک بار مسئولان به یاد مشکلات خبرنگاران می‌افتند، از مسکن و بیمه درمانی و خدماتی گرفته تا رفاه و امنیت شغلی، اما متأسفانه این وعده‌ها فقط در حد حرف بوده و در طول سال فراموش می‌شود.

 

در ادامه مدیر مسئول پایگاه خبری تحلیلی بیرجند رسا در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با بیان اینکه خبرنگاران پل ارتباطی بین مردم و مسئولان هستند، از کم لطفی برخی مسئولان گلایه می کند و می گوید: متأسفانه شأن و کرامت خبرنگاران نادیده گرفته می شود.

 

 

 

 

«محسن نوفرستی» عدم دیده شدن کرامت خبرنگار را باعث بر زمین ماندن مطالبات مردم می داند و می افزاید: توجه نکردن و عدم تحقق وعده مسئولان ارشد در بحث رسانه باعث زیر سوأل بردن شأن و کرامت خبرنگاران شده است بگونه ای که متأسفانه برخی مسئولان از خبرنگاران فقط به عنوان تریبون خبری و بیان اقدامات بهره می گیرند و در مقابل آنطور که شایسته این قشر زحمت کش و بی مدعا است به وجهه کرامت انسانی آن ها توجه نمی شود.

 

به گفته این خبرنگار خبرگزاری حوزه و مستندساز خبرگزاری فارس با وجود شیوع بیماری کرونا و مشکلات احتمالی شاهد برگزاری جلسات متعدد در استان هستیم اما آیا برای بزرگداشت روز خبرنگار استاندار و... جلسه ای به عنوان تقدیر از زحمات این قشر تدارک دیده شده است؟

 

نوفرستی با 10 سال سابقه فعالیت کوچک شمردن پتانسیل خبرنگار را از مشکلات این قشر می داند و می گوید: خبرنگاران با وجود تجربه و ... در برخی حوزه های فعالیت، خبره شده اند اما با این وجود تاکنون کدام مدیر کل از این ظرفیت و پتانسیل برای پیشبرد اهداف سازمانی استفاده کرده است.

 

وی نبود عدالت رسانه ای در استان را از دیگر مشکلات پیش رو می داند و می گوید: متأسفانه هزینه ها فقط برای صدا و سیما و رسانه های مکتوب به عنوان رپرتاژ صرف می شود و دیگر رسانه های دیجیتالی از این نظر هم محروم هستند.

 

وی نبود امنیت شغلی، عدم پاسخگویی مسئولان، نقدپذیر نبودن مسئولان، عدم پوشش بیمه ای مناسب، مسکن و... را از مشکلات خبرنگاران عنوان می کند و می افزاید: حقوق خبرنگاران به هیچ عنوان کفاف زندگی را نمی دهد.

 

ایجاد اتاق فکر

وی ایجاد اتاق فکر غیر وابسته به هیچ گروهی را به عنوان راهکاری برای برون رفت مشکلات، حفظ شأن خبرنگاری و... می داند و می گوید: اگر در کشور صاحب قدرت بودم به طور حتم وزارت رسانه را ایجاد می کردم چرا که امروزه الفبای رسانه در همه خانه ها نفوذ کرده است و با آموزش رسانه ای به مردم فرهنگ نیز تغییر می کند.

 

یکی دیگر از خبرنگاران در گفتگو با خبرگزاری شبستان در بیرجند از مشکلات پیش رو به سفرهای غیر قابل پیش بینی اشاره می کند و می گوید: متأسفانه بدون در نظر گرفتن امکانات مناسب سفرهای درون استانی و ... پیش بینی می شود و با توجه به نبود امکانات مناسب شاهد اتفاقاتی نظیر واژگونی اتوبوس حامل خبرنگاران در کشور و از دست دادن دو تن از همکاران (خبرنگاران ایرنا و ایسنا) شدیم.

 

«زهرا حمیدی» از خبرگزاری ایسنا به رسمیت نشناختن خبرنگار، نبود بیمه، مشکل مسکن، نبود امنیت شغلی را از دیگر مشکلات این قشر اعلام می کند و می گوید: متاسفانه با وجود فعالیت خانه مطبوعات در استان، به نظر می رسد خانه مطبوعات نیز دوست ندارد مشکلات خبرنگاران را پیگیری کند.

 

وی با بیان اینکه فعالیت در حرفه خبرنگاری با توجه به پایین بودن میزان درآمد فقط به دلیل عشق و علاقه است، می افزاید: بارها به دلیل نبود امنیت شغلی، درآمد ناچیز و... شاهد خداحافظی همکاران از حرفه خبر بودیم.

 

در ادامه «عصمت برزچی» خبرنگار آزاد با بیش از 10 سال سابقه فعالیت، می گوید: متأسفانه مشکلات خبرنگاران هر ساله در 17 مرداد گفته و شنیده می شود و در عمل هیچ اقدامی برای این قشر زحمتکس صورت نمی گیرد.

 

وی نیز نبود امنیت شغلی، بیمه و... را از مهمترین مشکلات عنوان می کند و می گوید: متاسفانه به علت نبود بیمه بانوان خبرنگار نمی توانند هنگام بارداری و زایمان از مرخصی استفاده کنند و باید بلافاضله به فعالیت خود ادامه دهند.

 

وی خطرات این حرفه را بالا و درآمد آن را بسیار پایین می داند و می افزاید: خبرنگاران به علت حق التألیفی بودن، حداقل حقوق قانون کار را هم نمی گیرند فقط به میزان خبر و گزارش دستمزد دریافت می کنند اگر روزی به دلیل مشکلات یا بیماری قادر به فعالیت نباشند حقوقی دریافت نمی کنند.

 

و اما، مراسم گرامیداشت روز خبرنگار، امسال به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی با توجه به شیوع بیماری کرونا، به صورت ویدئوکنفراسی (تبریک مدیرکل به مدیران رسانه) برگزار می‌شود.

 

سخنان پایانی

مشکلات این قشر زحمتکش فراوان است اما گوش شنوا یی برای شنیدن و رفع مشکلات ندارند در گرما و سرما، سیل و زلزله، بیماری های مختلف و خطرناک و... بدون هیچ چشم داشتی برای کمک و مطالبه گری مردم حضور دارند و مشکلات را منعکس می کنند اما خود و مشکلاتشان را فراموش کرده و هر ساله فقط در روز ۱۷ مرداد بازگو می کنند و می رود تا سال آینده ۱۷ مرداد. 

 

 

 

 

 

 

 

کد خبر 1082999

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha