باید جلوی جنگ داخلی در افغانستان گرفته شود/آمریکایی ها در پی ایجاد جنگ داخلی در افغانستان هستند

موسوی با تاکید بر اینکه باید جلوی جنگ داخلی در افغانستان گرفته شود، افزود: افغانستان در آستانه جنگ داخلی است و هنوز این جنگ در آنجا اتفاق نیفتاده است اما خشونت بسیار بالایی وجود دارد.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، سید رسول موسوی، دستیار وزیر و مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه شب گذشته (پنجشنبه ۱۷ تیر) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بیان اینکه همه ماجرا‌هایی که در افغانستان در حال وقوع است به شکست قطعی نظامی آمریکا در این کشور بر می‌گردد، گفت: آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم به افغانستان حمله کرد و ۲۰ سال، راهبرد‌های متفاوت خود را آزمایش و افغانستان را به محل آزمایش سلاح‌های خود تبدیل کرد، اما با همه این اوصاف، شکست خورد و هیچ آینده‌ای را هم برای خودش در آن جا نمی‌دید.

 

وی با بیان اینکه از زمانی که شکست نظامی برای آمریکایی‌ها روشن شد، آن‌ها تلاش کردند این شکست را به نوعی برون رفت سیاسی تبدیل کنند و بحث خروج را مطرح و مذاکراتی را با طالبان در ”دوحه“ قطر آغاز کردند و خودشان را نجات دادند، افزود: توافقی که در «دوحه» با طالبان صورت گرفت، چهار محور اساسی دارد که قرار بود دو به دو انجام شود از جمله مبارزه ضد تروریستی در مقابل خروج نیرو‌های آمریکایی ها. در مرحله دوم قرار بود آزادی زندانی‌های سیاسی در مقابل گفتگو‌های بین افغانی انجام شود.
 
 
دستیار وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه آمریکایی‌ها همه چیز را رها و فرار غیر مسئولانه کردند تا نیرو‌های خود را خارج کنند و این اوج شکست آن هاست، گفت: باید جلوی جنگ داخلی در افغانستان گرفته شود. مذاکره باید بین خود افغان ها انجام شود.
 
 

موسوی با اشاره به اینکه ایران حدود چهار سال پیش قصد میانجی گری بین گروه های افغانی را داشت و اقدام کرد، افزود: آمریکایی ها با نفوذ خود اجازه ندادند این کار انجام شود. اگر آن زمان اجازه داده می شد جمهوری اسلامی ایران نقش مثبت خود را ایفا کند، بسیاری از اتفاق ها را که رخ داد، نمی داشتیم.

 

مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه آمریکایی ها با اینکه پیمان امنیتی راهبردی با دولت افغانستان داشتند اما با مخالفان مسلح این کشور یعنی طالبان مذاکره یک طرفه کردند و متاسفانه مسیر فعلی را رقم زدند، تاکید کرد: مذاکره باید بین خود افغان ها انجام شود نه اینکه یک کشور بیگانه با یکی از طرف ها مذاکره کند.

 

موسوی با اشاره به اینکه سرکنسول ایران در «مزار شریف» حضور دارد، گفت: با توجه به تحولات افغانستان، لازم بود اقداماتی را انجام دهیم و ارباب رجوع حضوری را نپذیریم اما سرکنسول ما در آنجا حضور دارد.
 
 
وی با تاکید بر اینکه باید جلوی جنگ داخلی در افغانستان گرفته شود، افزود: افغانستان در آستانه جنگ داخلی است و هنوز این جنگ در آنجا اتفاق نیفتاده است اما خشونت بسیار بالایی وجود دارد. آمریکایی ها در پی ایجاد جنگ داخلی در افغانستان هستند تا مردم بگویند دوباره برگردند که تصور نمی کنم بحث برگشت آنها، شدنی باشد.
 
 
مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه با بیان اینکه افغانستان و مردمش باید تلاش کنند جنگ داخلی رخ ندهد زیرا این موضوع به نفع هیچ کس از جمله همسایگان نیست، گفت: بنابراین ما هیچ وقت و به هیچ عنوان تجهیزات و سلاح نمی دهیم و از جنگ داخلی حمایت نمی کنیم. همیشه از ساختار رسمی و دولتی افغانستان حمایت کردیم و این ساختار باید حفظ شود و در ذیل آن امکان مذاکره و حتی جابه جایی قدرت وجود دارد.
 
 
موسوی با اشاره به اینکه تفاوت گفت و گوی های ”تهران“ و بقیه گفت و گوها از جمله «دوحه» قطر این است که وزنه اصلی گفت و گوهای دوحه، موافقتنامه آمریکا و طالبان است و خروجی دیگری از روند دوحه نداریم، افزود: در کنار آن گفت و گوهای «مسکو» را داریم؛ در روسیه هم حرکتی انجام و تلاش شد مذاکره ای بین شخصیت های خارج از دولت افغانستان با طالبان انجام شود و این کار انجام شد اما آمریکایی ها زرنگی کردند و گفت و گوهای ”مسکو“ را به روند گفت و گوهای ”دوحه“ قطر پیوند دادند و مذاکرات مسکو در روند ”دوحه“ حل و پشتیبان آن شد.
 
 
مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه با بیان اینکه  در سازمان ملل هم حرکتی به نام 2+6 انجام و تلاش شد همسایگان افغانستان بعلاوه دو قدرت بزرگ, مذاکراتی را زیر نظر سازمان ملل انجام دهند که این موضوع، شکل نگرفت، ادامه داد: آن ها در 100 روز نخست روی کار آمدن ”بایدن“، مذاکرات ”استانبول“ را مطرح کردند تا روند ”دوحه“ از بن بست خارج شود به هر حال این ابتکارات نتیجه نداشت و همه مذاکرات به بن بست رسید.
 

 

موسوی با اشاره به اینکه ابتکار تهران با همه ابتکارات ذکر شده، متفاوت است و مذاکره بین افغان ها را مطرح کرد، گفت: از یک طرف طالبان و از طرف دیگر نمایندگان جمهوریت؛ بنابراین مذاکرات «تهران» از نظر محتوا از دیگر مذاکرات، متفاوت بوده و امیدواری خاصی به آن دیده شده است.

 

وی با اشاره به اینکه دور بعدی مذاکرات افغانی ها در تهران برگزار خواهد شد، افزود: طرفین قبول کردند جنگ, راه حل نیست و باید مذاکره کنند.
 
 
مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه درباره حضور ”داعش“ در افغانستان هم گفت: داعش یک حرکت افراطی است که دنبال جغرافیا می گردد و هر جا خلاء قدرت وجود داشته باشد تلاش می کند مکانی را پیدا کند. متاسفانه داعش در افغانستان هم به علت خلاء قدرت، خود را نشان داده است و یکی از توافق های مذاکرات این بود که بین دولت افغانستان و طالبان، خلاء شکل نگیرد. اگر روند فعلی ادامه یابد و توافقی میان دولت, جمهوریت و طالبان شکل نگیرد و آرامش در افغانستان پیدا نشود، داعش, جغرافیای گسترده ای را در افغانستان در اختیار خواهد گرفت.
کد خبر 1074036

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha