خبرگزاری شبستان، جهان اسلام: اقتصاد فرانسه در سال های 2020 و 2021 میلادی باتوجه به شیوع ویروس کرونا که تاثیرات منفی بر کل اقتصاد جهان گذاشت، با بحران مواجه شد، اگرچه فراخوانی و کمپین های تحریم کالاهای فرانسوی توسط کشورهای عربی و اسلامی در پاسخ به اهانت پاریس به دین اسلام و حضرت محمد(ص) باعث افزایش بحران اقتصادی در این کشور شد.
فرانسه یک شریک تجاری مهم برای خاورمیانه به خصوص کشورهای عربی خلیج فارس به شمار می آید. به طوری تعدادی از شرکت های فرانسوی محصولات خود را درازای نفت و انرژی به بازارهای خلیج فارس وارد می کردند.
با گذشت بیش از یک سال و نیم از شیوع کرونا و نزدیک به هشت ماه از آغاز کمپین تحریم محصولات و کالاهای فرانسوی، تجارت فرانسه درحال سقوط بی سابقه ای است.
تاثیرات تحریم بر اقتصاد فرانسه
اگرچه بیش از هشت ماه از آغاز تحریم کالاها و محصولات فرانسوی گذشته است، اما این اقدام کشورهای عربی اسلامی زودگذر نبود و تنها واکنشی به اهانت امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه به مسلمانان نیست. باوجود تلاش مکرون و دولتش برای رسیدگی به این موضوع و عذرخواهی و شفاف سازی،اما این کمپین ها در بسیاری از کشورهای عربی و اسلامی به ویژه کشورهای خلیج فارس ادامه دارد.
آمار منتشر شده توسط سازمان تجارت جهانی نشان می دهد که صادرات فرانسه به کشورهای حوزه خلیج فارس پس از تحریم تا50 درصد در برخی از کشورها کاهش یافته است.
براساس آمار رسمی قبل از تحریم فرانسه، عربستان با 27 میلیارد دلار رتبه اول را از نظر مبادلات تجاری با فرانسه داشته است و پس از آن امارات با 12 میلیارد دلار، کویت با 9 میلیارد دلار و قطر با هفت میلیارد دلار قرار داشتند.
این صادرات در قطر در طول 2020 میلادی به 1.73 میلیارد دلار کاهش یافته است، درحالی که در سال 2019 میلادی 4.29 میلیارد دلار صادرات از فرانسه داشته است. همچنین صادرات پاریس به عربستان از 3.43 میلیارد دلار در سال 2019 میلادی به 2.64 میلیارد کاهش یافته است.
در امارات نیز واردات محصولات فرانسوی به 3.61 میلیارد دلار در سال 2020 میلادی کاهش یافت. درحالی که در سال 2019 میلادی 3.64 میلیارد دلار واردات داشته است.
همچنین صادرات فرانسه به عمان در سال 2020 میلادی به 294 میلیون در مقایسه با سال 2019 میلادی با 475 میلیون کاهش داشته است. در بحرین نیز واردات از فرانسه در سال 2019 میلادی 471 میلیون بوده است، درحالی که در سال 2020 میلادی به 142 میلیون دلار تقلیل یافته است.
شبکه های اجتماعی
با نگاه به شبکه های اجتماعی در منطقه خلیج فارس می بینیم که کمپین های تحریم کالاهای فرانسوی با قدرت کار خود ادامه می دهند و از طریق گذاشتن هشتگ به خواسته خود استمرار می بخشند.
« محمد ضاهر العریفی» در توئیتر خود نوشت: اجازه ندهید ناراحتی و افسردگی در قلب شما نفود کند یا ناامید روح شما را بپوشاند. به لطف خدا این اقدام به راه و روش زندگی میلیون ها مسلمان تبدیل شده است. ان شاء الله با ادامه این تایید و یادآوری پیام مان را به فرانسه می رسانیم. نبرد ما طولانی و متوقف نمی شود.
«عبدالعزیز النعیم» در صفحه توئیتر خود نوشت: تحریم تنها یک هشتگ عبوری نیست. بلکه واقعیتی است که به آن متعهد هستیم و وظیفه ای که آن را انجام می دهیم، ما از خداوند به خاطر اهانت به پیامبر اکرم(ص) عذرخواهی می کنیم.
پیامدهای بزرگ
«نبیل بنسالم» پژوهشگر امور اروپا می گوید: کمپین تحریم با یکی از بدترین بحران های اقتصاد فرانسه مربوط به اقتصادی جهانی و پس از شیوع کرونا و پیامدهای آن همزمان شد. تاثیرات آن بیشتر از انتظار بود.
بنسالم تاکید می کند: دوران مکرون از نظر سیاسی و اقتصادی برای کشور فرانسه بدترین است.به طوری که نقش فرانسه در سطح بین المللی در منطقه خاورمیانه و آفریقا کاهش است. همچنین روابط فرانسه با ترکیه به دلیل سخنرانی های تحریک آمیز پوپولیستی و خالی از دیپلماسی دچار اختلاف شده است.
این پژوهشگر امور اروپا معتقد است که محبوبیت مکرون در داخل فرانسه با از دست دادن انتخابات شورای منطقه ای و استانی رو به کاهش است. سیلی که چندیپیش خورد، تنها نشان از نارضایتی نسبت به عملکرد وی به ویژه از نظر اقتصادی است. جنبش جلیقه زردهای کارگر در دوره وی ایجاد شد، این جنبش خواستار وضعیت معیشتی خود شد. معترضان حتی خواستار عزل وی شدند.
بنسالم می گوید: برای نخستین بار است که کمپین تحریم هشت ماه ادامه دارد، پیش بینی می شود که این تحریم ادامه دار باشد. زیرا شبکه های اجتماعی با این تحولات همراهی می کنند و می توانند بیش از هر وسیله دیگری مردم را بسیج کنند.
اومعتقد است که اقتصاد فرانسه به دلیل روابط پاریس قدرتمند است، اما به دلیل عملکرد دولت به سمت خسارت های هنگفت پیش می رود. این کمپین ها سودمندی خود را درحمایت از محصولات ملی به اثبات رسانده است. زیرا می تواند صنعت داخلی را رشد دهد.
برهمین اساس، کشور فرانسه در کنار تحریم با بحران کرونا نیز دست و پنجه نرم می کند. زیرا پروازهای این کشور به دلیل کرونا به پایین ترین سطح خود رسیده است و بر روابط تجاری فرانسه تاثیرمنفی گذاشته است. این مسئله فرصت سرمایه گذاری خارجی را کاهش داده است و به شرکت های فرانسوی خسارت زده است.
به همین دلیل می توان گفت که تحریم محصولات فرانسه در کنار بحران کرونا باعث شده است که اقتصاد فرانسه با بحران شدیدی مواجه شود و نارضایتی عمومی از عملکرد دولت این کشور ایجاد شود.
نظر شما