به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، مشکلات توافق نهایی برای احیا برجام به آمریکا بر میگردد، توسعه کسب و کارهای خرد و پربازده راه دستیابی به اشتغال پایدار، درخواست نماینده تهران از کنکوریها، لزوم مبارزه جهانی با فرار آمریکا از جمله گزیده اخبار سیاسی شبستان در یکشنبه ۱۳ تیر است.
مشکلات توافق نهایی برای احیا برجام به آمریکا بر میگردد
«سید حسین موسویان» دیپلمات ارشد کشورمان در گفتوگو با اعضاء کمیته شورای روابط خارجی بوستون آمریکا به توضیح مسائل هسته ای ایران پرداخت. عضو سابق تیم مذاکره کننده هستهای در ابتدا سخنان خود خلاصهای از موضوع هسته ایران ارائه کرد.
رییس سابق کمیته سیاست خارجی شورایعالی امنیت ملی ادامه داد: علت عدم حصول توافق هستهای در طول ۱۰ سال مذاکرات هسته ای از ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۳ (۸۲ تا ۹۲)این بود که آمریکا حاضر نبود حق قانونی و مشروع ایران درقالب معاهده عدم اشاعه هسته ای را بپذیرد. علت اینکه مذاکرات از ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ (۹۲ تا ۹۴) به نتیجه رسید هم این بود که آمریکا حق غنی سازی ایران را پذیرفت.
موسویان خاطرنشان کرد: کل برجام هم در دو تعهد مقابل دو تعهد خلاصه میشود: قدرتهای جهانی حقوق هسته ای ایران از جمله غنی سازی را پذیرفته و متعهد به رفع تحریمها شدند. ایران هم حداکثر شفافیت را پذیرفت و برای یک دوره محدود هم محدودیتهایی مثل غنی سازی زیر ۵ درصد را پذیرفت.
وی افزود: این توافق درقالب برجام نهایی شد و طی قطعنامه شورای امنیت به تصویب رسید. در عمل هم ثابت شد که ایران به تعهداتش کامل عمل کرد و آمریکا و سایر قدرتهای جهانی هم به تعهداتشان عمل نکردند. ایران درقالب برجام شفافیت حداکثری در چارچوب مقررات بین المللی را پذیرفته و این تعهدات تا زمانی که قدرتهای جهانی به برجام متعهد باشند، ادامه خواهد یافت ولاغیر.
موسویان ادعاهای رژیم صهیونیستی درمورد مقاصد نظامی برنامه هستهای ایران را غیر واقعی عنوان کرد و گفت: تعهد ایران به عدم ساخت بمب هستهای نه تنها بخاطر معاهده «ان پی تی» و «برجام» است، بلکه فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی درمورد حرمت سلاحهای هستهای و کشتار جمعی است و سایر مراجع مذهبی شیعه هم همین نظر را دارند.
رییس سابق کمیته سیاست خارجی شورایعالی امنیت ملی تصریح کرد: اگر ایران از «ان پی تی» و برجام خارج شود، به دلیل فتوای مذهبی، بمب هستهای نخواهد ساخت و اگر میخواست بسازد تاکنون ساخته بود همانطور که به غنی سازی دست یافت بهرغم اینکه آمریکا و قدرتهای جهانی مخالف بودند.
موسویان با بیان اینکه مجلس ایران معاهده عدم اشاعه بمب هسته ای (ان پی تی) را تصویب و به قانون تبدیل کرده است، گفت: این قانون به معنی تعهد دائمی ایران به نداشتن بمب هستهای است. ایران درقالب برجام پروتکل الحاقی و مقررات ترتیبات اجرایی کد ۳.۱ را پذیرفت در حالی که ۸۰ کشور جهان نپذیرفتند.
توسعه کسب و کارهای خرد و پربازده راه دستیابی به اشتغال پایدار است
علی آقا محمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در هفتمین نشست طرح تحول محلات کشور که با حضور نمایندگان دستگاهها در محل وزارت کشور برگزار شد با اشاره به اینکه توسعه کسب و کارهای محلی و خرد عاملی تعیین کننده در کاهش فقر و افزایش اشتغال در محلات و مناطق حاشیه نشین کشور است؛ گفت: کسب و کارهای محلی و خرد، حوزه عمل افراد بیشتری را در اقتصاد یک کشور شامل میشود و همین امر زمینه ساز کاهش فقر و افزایش تولید در یک کشور میشود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در این باره به توسعه مشاغل خانگی به عنوان یکی از ضرورتهای جدی در محلات کشور اشاره کرد و گفت: مشاغل خانگی در بخشهای مختلف از پوشاک تا صنایع دستی و سایر حوزهها میتواند بخش مهمی از مشکل بیکاری را در محلات کشور حل کند.
آقا محمدی با بیان اینکه این مشاغل از مزیتهای مختلفی نظیر کاهش هزینه دستمزد، بازار مناسب خرید، کاهش هزینه سوخت و تجهیزات، مزایای کار در منزل به خصوص برای معلولان برخوردار است؛ تصریح کرد: توسعه این کسب و کارها جزو اولویتهای جدی محلات است و در این خصوص باید با تمام تلاش و کمک گیری از دستگاههای ذی ربط زمینه فعالیت را در محلات تسهیل کنیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگری از صحبت هایش با تاکید بر اینکه توسعه و پیشرفت با تقویت مردم و محلات صورت میگیرد؛ خاطر نشان کرد: اشتغال پایدار در جهان به عنوان یک مدل پذیرفته شده و در همه جای جهان به تجربه دیده شده که راه دستیابی به اشتغال پایدار توسعه کسب و کارهای خرد و پربازده است و برای همین باید در کشور این موضوع مورد توجه جدی قرار گیرد.
وی اضافه کرد: نباید همواره در اشتغال و کارآفرینی نگاهها صرفا متوجه دولت باشد و باید در موضوع اشتغال نگاهی اجتماع محور و مردم محور داشت.
آقا محمدی دراین باره گفت: طرحهای کوچک مقیاس راهگشای امروز اقتصاد کشور است و باید با شناسایی ظرفیتهای تولیدی در کشور به سمت احیای مشاغل خرد و کوچک در کشور رفت.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در این خصوص گفت: بسیاری از محلات و مناطق روستایی کشور در حوزه صنایع دستی و سنتی فعال و پیشگام بوده اند و باید مطابق با نیازهای جدید این صنایع در کشور احیا شود.
درخواست نماینده تهران از کنکوریها
مالک شریعتی نیاسر در صفحه شخصی خود در توییتر، نوشت:
«کنکوری های عزیز!
اگر شواهد و مستنداتی درباره قرابت و شباهت سوالات آزمون سراسری امسال با سوالات کتب کمک آموزشی یا امتحانات آمادگی موسسات کنکوری دارید، حتما به صورت مکتوب و مستند به نام اینجانب به نشانی مجلس شورای اسلامی ارسال کنید!
چندی قبل رییس سازمان سنجش هرگونه شباهت را رد کرد.»
کنکور سراسری در چند روز گذشته برگزار شد اما بخشی از دانش آموزان نسبت به سختی سوالات و طرح سوالات از منابعی خارج از کتب درسی، اعتراض داشتند.
کمیسیون فرهنگی در سبد اولویت هایش دغدغه های رهبری را در راس قرار داده است
اهمیت بخش فرهنگ بر کسی پوشیده نیست. فرهنگ و توجه به آن از مهمترین مسایل جامعه است که باید حاکمیت آن را در اولویت کارهایش قرار دهد. عدم توجه به بخش فرهنگ آسیب های بسیاری را در تمامی بخش های کشور وارد می کند که شاید سالیان سال این آسیب ها قابل جبران و رفع شدن نباشد. مقام معظم رهبری همواره بر بحث توجه به فرهنگ و سر و سامان دادن به این عرصه تاکید دارند. اینکه دولت و مجلس و سایر بخش ها این بخش را تا چه اندازه مورد توجه قرار دادند موضوع گفت و گوی ما با غلامرضا منتظری نماینده مردم گرگان در مجلس شورای اسلامی و نایب رییس کمیسیون فرهنگی است که در بازدیدی که وی از خبرگزاری شبستان داشته اند، این گفت و گو انجام شده است.
دغدغه فرهنگ و مباحث مربوط به این حوزه سالهاست که جزو مطالبات رهبری است. ایشان در دیدارهایشان با شخصیت های نظام و نمایندگان مجلس بارها این مهم را متذکر شدند. مجلس یازدهم چه گام هایی را در راستای رفع این دغدغه و تامین مطالبات ایشان در حوزه های مختلف فرهنگی انجام دادند؟
راهکار مسئله در تعبیر نوع نگاه متولیان است. باید این واقعیت را بپذیریم که نگاه به عرصه فرهنگ نگاه نازلی است. ما یک نگاه تراز در کشور داریم و نمونه عالی و کم نظیر این نگاه بی تراز را باید در دیدگاه رهبری جست و جو کرد. معتقدم به جهت شاخص های فرهنگی چهره ای در جهان اسلام فرهنگی تر از مقام معظم رهبری نیست لذا این مسئله باید برای ما شاخص و معیار باشد. ایشان می فرمایند فرهنگ مثل اکسیژن است و مبدا همه تحولات است و زیرساخت همه توسعه ها و پیشرفت ها است.
وقتی در رده مسئولان و متولیان می آییم این نگاه تنزل پیدا می کند و نتیجه آن این است که کار به جایی می رسد که ما شاهد متحول شدن دغدغه هامی شویم. وقتی رهبری می بینند در جامعه توجه جدی به این مسایل نمی شود هر از گاهی باید انتقادات خودشان را مطرح کنند. در کمیسیون فرهنگی برای پاسخ به این نیاز گام های خوبی برداشته شده است. ما در سبد اولویت هایمان دیدگاه رهبری را در راس قرار دادیم.
نیازهای فرهنگی متکثر و فراوان هستند. در روزهای آغازین شروع به کار مجلس و در فصل فرهنگ ما چند اولویت را مشخص کردیم. دو بال اقتصاد و فرهنگ که در بخش فرهنگ بحث خانواده و جمعیت را خواستم، مدیریت فضای مجازی را مطرح کردم، با قید کوتاه مدت این مسئله را مطرح کردم و ما کمتر در سخنان مقام معظم رهبری قید کوتاه مدت را می بینیم و این نشان از نگرانی ایشان نسبت به فضای مجازی بود چرا که ایشان تاکید کردند که فضای مجازی میدان تاخت و تاز قرار گرفته است و به قتلگاه تبدیل شده است. همواره نگاه های مقام معظم رهبری استراتژی و راهبردی است و وقتی قید کوتاه مدت را بیان می کنند برای نجات و پیشگیری از آسیب هایی است که فضای مجازی دارد.
بحث بعدی که مورد انتظار مقام معظم رهبری بود، بحث پیوست فرهنگی بود که سالها این مسئله مطرح شده بود. بحث خانواده و جمعیت را کمیسیون به صورت جدی مورد پیگیری قرار داد. تلاش هایی که در گذشته صورت گرفته بود، تجمیع شد و سعی کردیم از همه تجربه های موفق در حوزه خانواده و جمعیت استفاده کنیم و در نهایت طرح جوانه جمعیت در مجلس مطرح شد و مراحل پایانی خودش را طی می کند که امیدواریم پس از تصویب نهایی بتوانیم شاهد آثار و برکات فراوان آن در بحث تسهیل ازدواج جوانان و هم افزایش فرزندآوری شود. در این طرح مقرر شده است که مشوق های بلندمدت به صورت جدی دیده شوند و موانع از پیش رو برداشته شود. ما وقتی موانع را برنداریم تشویق خیلی مفهومی نخواهد داشت. خیلی از دستگاه ها و سازمان هایی که بناست آستین همت را بالا بزنند این طرح را اجرایی کنند با حضور در کمیسیون از آنها خواستیم اگر حرفی در رابطه با اجرای این طرح دارند بدون هیچ گونه ملاحظه ای بیان کنند چرا که آنها مسئول اجرایی این طرح هستند. زیبایی یک قانون به اجرای آن است.
گام بعدی که برداشته شد در بحث ساماندهی فضای مجازی و مدیریت آن است که طرحی در این رابطه تهیه شده است و قرار است در دستور کار مجلس قرار گیرد. هجمه هایی در رابطه با این طرح به مجلس وارد شده است که این هجمه ها از نظر ما درست نیست. مقام معظم رهبری می فرمایند اگر کار کردید که مخالفان و معاندین ناراحت هستند بدانید که کارتان در آن مجموعه اثر گذاشته است. این طرح نیز طرح بسیار خوبی است و بسیار کارشناسی تهیه شده است. مبنای قضاوت برخی رسانه ها و مخالفان طرح نهایی کمیسیون فرهنگی نیست بلکه آنها طرح گذشته را مبنا قرار داده اند و این هجمه ها را وارد می کنند. طرح گذشته را ما اصلاح کرده ایم و قرار است این طرح در دستور کار قرار گیرد. بحث پیوست فرهنگی از دیگر دغدغه های مقام معظم رهبری است که مقام معظم رهبری در این رابطه فرمودند تمامی طرح ها و لوایح ملی اثرگذار باید پیوست فرهنگی داشته باشد ولی گوش شنوایی در این رابطه وجود نداشت. از دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی پیگیری کردم و گزارش ها را مورد بررسی قرار دادم. عمده دستگاه هایی که پاسخ داده اند فعالیت های فرهنگی شان را به عنوان پیوست فرهنگی قلمداد کردند، مثلا وزارت راه و شهرسازی فعالیت های فرهنگی اش را به عنوان پیوست فرهنگی طرح ها ارایه داده بود که مشخص است تصویر روشنی از پیوست فرهنگی ندارند.
لزوم مبارزه جهانی با فرار آمریکا از مجازات
سید مجید تفرشی در سومین کنفرانس بینالمللی «حقوق بشر آمریکایی از دیدگاه مقام معظم رهبری»، ضمن محکومیت سوءاستفاده ابزاری آمریکا از قدرت در ترور و تحریم ملتها، اظهار کرد: در مورد ترور، دامنه حقوق بشر آمریکایی محدود به مرزهای ایران نیست و نمونه افغانستان مثالی زنده است؛ جنایاتی که موجب ورود دیوان بینالمللی کیفری برای انجام تحقیقات مقدماتی شده است.
وی با اشاره به حکم دیوان لاهه در خصوص جرایم جنگی در افغانستان، یادآور شد: اسفندماه سال ۱۳۹۸ دیوان کیفری بینالمللی در لاهه با صدور حکمی اعلام کرد که دادستانی این دیوان میتواند در مورد ادعاهای مربوط به جرایم جنگی در افغانستان از جمله کشتارهایی که احتمالاً توسط نیروهای آمریکایی صورت گرفته، تحقیق کند. این حکم اما با واکنش منفی مایک پمپئو، وزیر خارجه وقت ایالات متحده روبرو شد و آن را «غیرمسئولانه» و «تعجبآور» خواند و گفت ایالات متحده هیچ الزامی برای پذیرش احکام این «به اصطلاح دادگاه» ندارد. ولی قاضی پیوتر هوفمنسکی، رئیس فرجام دیوان کیفری بینالمللی گفت دادگاه تشخیص داده است که با تصحیح حکم فرجام به دادستانی اجازه دهد که تحقیقات را آغاز کند.
معاون بینالملل ستاد حقوق بشر ادامه داد: وزیر خارجه آمریکا آن را تعجببرانگیز خواند و گفت دادگاه هیچ مسئولیتی ندارد و در ادامه سعی کرد با امضای توافقنامه تاریخی برای به اصطلاح برقراری صلح در افغانستان، اوضاع را عادی نشان داده و خود را تبرئه کند که این تلاشی برای فرار از مجازات و بیکیفرمانی بود. در نقطه مقابل این اظهارات، سولومون ساکو، از عفو بینالملل حکم جدید دیوان کیفری بینالمللی و تصمیم اتخاذ شده برای دفاع از قربانیان جرایم جنگی و جرایم علیه بشریت توسط تمامی طرفهای دخیل در جنگ افغانستان را بسیار مهم و لحظهای تاریخی برای جامعه بشری و صیانت از حقوق بشر خواند.
تفرشی پس از بیان این وقایع، تصریح کرد: امروز ۱۳ هزار نظامی آمریکایی به دلیل هراس از برگزاری دادگاه کیفری بینالمللی از افغانستان در حال فرار هستند، اگرچه آمریکا عضو دیوان بینالمللی کیفری نیست و از بیم محاکمه نظامیان مرتکب جنایات جنگی کشورش در اقصی نقاط جهان به عضویت این دادگاه درنیامده و تن به تصویب معاهده رم نداده، لیکن در مورد رسیدگی به جرایم نظامیان آمریکایی در افغانستان دادگاه صلاحیت خود را برای رسیدگی محرز دانسته است. فرایندی که عامل اصلی خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان است.
وی با استناد به آمارهای سازمان ملل متحد، بیان کرد: در جریان درگیریهای نظامی افغانستان طی ۱۸ سال گذشته بیش از ۳۲ هزار غیرنظامی قتل عام شدهاند؛ اینها نه جلوه بلکه ستونهای شکل گیری حقوق بشر آمریکایی است.
معاون بینالملل ستاد حقوق بشر در ادامه با اشاره به شناسایی غیر قانونی بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم اشغالگر صهیونیستی از سوی ترامپ، گفت: این اقدام خلاف مصوبات، مقررات و خواست جامعه بین الملل، تاکنون موجب شهادت بیش از ۶۰ فلسطینی شده و در نتیجه میتوان گفت شاهد افتتاح خونینترین سفارتخانه در تاریخ روابط سیاسی و بین المللی جامعه جهانی هستیم.
وی خاطرنشان کرد: آمریکا و اسرائیل علیرغم اطلاع از اینکه سازمان همکاریهای اسلامی در نشست فوقالعاده خود در استانبول، بیتالمقدس شرقی را پایتخت فلسطین دانسته و مطابق ماده ۲۱ منشور ۲۰۰۸ مقر دائم این سازمان بیت المقدس است (جده به طور موقت و تا پایان اشغالگری) لیکن به این ملاحظه جدی بیش از ۵۰ کشور اسلامی توجهی نکردهاند.
معاون بینالملل ستاد حقوق بشر افزود: تداوم جنایات صهیونیستها که مورد اخیر آن در منطقه شیخ جراح بیت المقدس شرقی به زیور تصرف منازل و زمینهای فلسطینیان، شهادت بیش از ۱۷۵ کودک و زن بی گناه، تخریب دهها منزل مسکونی و تخریب مراکز استقرار رسانههای خبری بزرگ دنیا، آراسته شده بود، قطعا بدون همراهی آمریکا و نگاه ضد حقوق بشری این کشور امکان پذیر نبود.
تداوم خشونت آمریکا علیه ایرانیها با تروریسم اقتصادی
«محمد جواد طریف» وزیر امور خارجه ایران در پیامی در توییتر به جنایت ۳۳ سال پیش آمریکا در هدف قرار دادن هواپیمای مسافربری ایران اشاره کرد.
وی در این پیام توییتری نوشت: «۳۳ سال پیش امروز، آمریکا هواپیمای ۶۵۵ ایران را سرنگون کرد و تمامی ۲۹۰ مسافر غیرنظامی که در آن قرار داشتند کشته شدند. به عنوان یک دیپلمات جوان، من خودداری آمریکا از عذرخواهی به دلیل تراژدی انسانی که باعث آن شد را شاهد بودم».
وزیر امور خارجه ایران در ادامه نوشت: «خشونت آمریکا علیه ایرانیها مدتها قبل آغاز شده و امروز نیز با تروریسم اقتصادی علیه مردم ما ادامه دارد».
نظر شما