به گزارش خبرگزاری شبستان از بجنورد، مجتبی قیطاقی، یکی از هنرمندان موسیقی مقامی خطه خراسان و رییس هیئت داوران این جشنواره با ابراز خرسندی از برگزاری این رویداد هنری، اظهار داشت: این امر علاوه برفراهم آوردن شرایط برای ارایه هنر هنرمندان و ایجاد انگیزه، زمینه رشد کمی و کیفی تولیدات هنری این عرصه را مهیا می کند.
وی با اشاره به اینکه موسیقی مقامی پیشینه فرهنگی و بخشی از زندگی معنوی ماست، گفت: بنابراین هرگونه توجه به این موسیقی نوعی خدمت و ارزش گذاری فرهنگ است.
وی به اهمیت فرهنگ خودی در سرنوشت فرهنگی ملت ها اشاره کرد و بیان داشت: ضبط و ثبت موسیقی، رسیدگی به امور هنرمندان، توجه به هنرمندان موسیقی به عنوان میراث داران فرهنگ وهنر به نوعی توجه به فرهنگ خودی است.
وی ادامه داد: طبقه بندی آثارهنرمندان و در اختیار قرار دادن آن به جامعه هنری، آموزش این هنر از سوی پیشکسوتان این عرصه زمینه را برای رشد فرهنگی نسل ها فراهم می کند.
قیطاقی سطح کیفی جشنواره را مطلوب ارزیابی کرد و اظهار داشت: مسئولان باید بستری را فراهم آورند تا بتوان از دانش و تجربه هنرمندان این عرصه به بهترین شکل ممکن استفاده شود.
* حسین حصاری، دیگر داور این جشنواره و یکی از هنرمندان موسیقی مقامی خراسان شمالی نیز در ادامه این گفتگو با اشاره به ضرورت و اهمیت برگزاری جشنواره های موسیقی در رشد و تعالی این هنر، گفت: شناسایی گروه های فعال، آشنایی گروه های موسیقی با یکدیگر و فراهم شدن بستر برای ارایه توانمندی های هنرمندان از اثرات مثبت جشنواره است.
وی تعریف کردن برنامه های درازمدت و در اولویت قرار دادن هنر موسیقی را از عوامل موثر در رشد و گسترش این هنر عنوان کرد و اظهارداشت: مدیران و مسئولان فرهنگی کشور باید در برنامه های کلان فرهنگی به این مهم توجه بیشتری داشته باشند.
وی انتشار آثار صوتی و تصویری، برگزاری نشست های تخصصی و چاپ کتاب را در معرفی بیشتر و بهتر این هنر موثر دانست.
وی افزود: بازگذاشتن فضا برای فعالیت هنرمندان و تشویق و ترغیب هنرمندان نیز از جمله مواردی است که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
حصاری خاطرنشان کرد: ایجاد انگیزه و تشویق هنرمندان موسیقی مقامی با مشارکت آنان در مدیریت موسیقی مقامی این هنرمندان برای مشارکت بیشتر آنان در این صحنه از دیگر راه کارهای مدنظر است.
*حسن روشان، یکی از پژوهشگران عرصه فرهنگ عامه در خراسان شمالی و دیگر داور این جشنواره، گفت: جشنواره علاوه بر اینکه محلی برای بروز استعدادها است، بستری مناسب است تا استادان این عرصه داشته های خود را به جوانان منتقل و به هدایت آنها بپردازند.
وی اضافه کرد: از آنجایی که بسیاری ازهنرمندان و استادان موسیقی به دنبال تکرار آهنگ های گذشته هستند و ساختار آهنگ های جدید را ندارند این جشنواره زمینه را برای ایجاد آهنگ های جدید فراهم می کند.
وی ایجاد علاقه در مخاطبان عام برای فراگیری این هنر اصیل، از دیگر دستاوردهای این جشنواره نام برد و افزود: با توجه به غربتی که موسیقی مقامی استان دارد این جشنواره فرصتی مناسب برای شناختن و حفظ و حراست از این میراث معنوی است.
وی با بیان اینکه هر چند بخشی از موسیقی مقامی استان به ثبت جهانی رسیده است اما جایگاه خود را در سطح ملی پیدا نکرده است، اظهارداشت: برای شناسایی بهتر و بیشتر نیازمند پژوهش در این عرصه هستیم.
وی با اشاره به اینکه مردم استان شناخت کافی نسبت به این میراث معنوی ندارند، اضافه کرد: پژوهشگران نقش اساسی در معرفی و شناساندن این هنردارند.
نویسنده کتاب «چیکسای» به ثبت و ضبط نشدن موسیقی به دلیل شفاهی و متفاوت بودن روایت ها و نیز نداشتن آگاهی بسیاری از نوازندگان از فلسفه تاریخی و اجتماعی یک آهنگ اشاره کرد.
وی در خاتمه تأکید کرد: پژوهشکده موسیقی در قالب انجام پژوهش و کشف آهنگ های اصیل و بازسازی آن نسبت به برگزاری کلاس های آموزشی برای بخشی ها باید ایجاد شود.
*فرهاد باغچقی، دیگر داور این جشنواره در ادامه این گفتگو با اشاره به اینکه برگزاری جشنواره زمینه را برای ایجاد انگیزه در هنرمندان فراهم می کند، گفت: این رویدادهای فرهنگی باید توسعه یابد وتداوم داشته باشد تا بیش از پیش شاهد رشد این هنر باشیم.
وی به کم رنگ بودن جشنواره های موسیقی در استان در سال های اخیر اشاره کرد و بیان داشت: فراهم کردن زمینه برای اجرای گروه های مختلف هنری از طریق جشنواره علاوه بر ایجاد رقابت، افزایش سطح کیفی کار هنرمندان را به دنبال خواهد داشت.
وی سطح کیفی جشنواره را مطلوب ارزیابی کرد و تداوم برگزاری جشنواره ها را خواستار شد.
*حسین ولی نژاد، داور بخش تکنوازی این جشنواره نیز با ابراز خرسندی از برگزاری ان برنامه هنری پس از مدت ها، گفت: به خاطر نبود جشنواره ها در سال های اخیر شاهد افت کیفی کار هنرمندان این عرصه هستیم در حالی که دردوره های قبل کارهای قوی تری ارایه می شد.
وی افزود: جشنواره ها باید برای ایجاد انگیزه در هنرمندان و ارتقاء این هنر تداوم داشته باشد چرا که جشنواره نوعی ارزش گذاری به هنر موسیقی و هنرمندان این عرصه است.
*عیسی قلی پور، دیگر داور دومین جشنواره موسیقی مقامی استان برگزاری جشنواره را در رشد و تعالی این میراث معنوی اثرگذار ذکر کرد و بیان داشت: خوشبختانه برگزاری این جشنواره سبب شد تا نگاه برخی مسئولان نسبت به این هنر تغییر کند.
وی سطح جشنواره را بسیار خوب ارزیابی کرد و خواستار فراهم کردن بسترهای وسیعتر از سوی مسئولان برای تداوم در برگزاری جشنواره ها شد.
یادآوری می شود؛ دومین جشنواره موسیقی مقامی خراسان شمالی که از 19 بهمن در تالار گلشن شهرستان بجنورد آغاز شده، 20 بهمن با برگزاری مراسم اختتامیه به کار خود پایان می دهد.
پایان پیام/
نظر شما