به گزارش خبرگزاری شبستان: مجموع مقالات سال هفتم، شماره چهارم (پاییز 1389) فصلنامه علمی-پژوهشی هفت مقاله است که مشتمل بر چهار مقاله فارسی، تصحیح رسالهای از ابنسینا و دو مقاله انگلیسی است که شرح مختصری از آنها در ذیل می آید:
مقالات فارسی
1- «حاکم آرمانی و عالم مثال در حکمت سیاسی اشراقی» به تألیف دکتراحمد بستانی، عضو هیئت علمی پزوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی.
موضوع این مقاله حاکم آرمانی و خصوصیات آن در فلسفه سیاسی در نظر شیخ اشراق است که در این باره به طرح لزوم حکومت «قطب» یعنی انسان کامل عرفانی پرداخت که در صورت حکومت چنین فردی نظام سیاسی هماهنگ با سامان عالم و تحت تدبیر الهی قرار خواهد گرفت. یکی از مهمترین عناصر این اندیشه ارتباط حاکم آرمانی با «عالم خیال» است.
2- «جایگاه "صورت" در هنر دینی» به تألیف دکتر سعید بینای مطلق، عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه اصفهان.
مولف در این مقاله با توجه دادن به پیوند ناگسستنی میان «صورت» و «معنی» در هنر دینی، ابتدا به «جایگاه صورت در هنر دینی» و سپس به مسئله « بحران صورت در هنر دینی معاصر ایران» میپردازد.
3- «نظریه "ایجاب بتّی" نزد سهروردی، دلیلها و پیامدها» به تألیف دکتر اسدالله فلاحی، عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران.
مسئلهای که مولف در این مقاله به آن میپردازد نظریه «ایجاب بتّی» سهروردی است که بر اساس آن سالبههای محصوره نیز مانند موجبهها بر وجود موضوع دلالت دارند و از اینرو میتوان آنها را به موجبهها برگرداند و در نتیجه تعداد قیاسها و قواعد منطقی را کاهش داد که از نظر مولف، این نظریه از استحکام کافی برخوردار نیست و ضمن برشمردن دلایل چهارگانه آن، نه آنها را اقناعکننده میداند و نه پیامدهایشان را پذیرفتنی و از این رو در نقد آن میکوشد.
4- «نگاه عرفانی به اختلاف عقاید و ادیان؛ بررسی دیدگاه قونوی» به تألیف دکتر سیدمحمود یوسفثانی، عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران.
در این مقاله مسئله اختلاف عقاید و ادیان و پیجویی از علت یا علل آن از نظر قونوی بررسی میشود که وی ابتدا تبیینی معرفتشناختی از این اختلاف بهدست میدهد، اما سپس آنها را به امور هستیشناسی ارجاع میدهد و درنهایت آنها را معلول توجهات ادراککنندگان میداند که خود تابع مقاصد و اهداف آنهاست، مقاصد و اهدافی که تابع اختلاف شرایط جسمانی و روحانی افراد است؛ که البته خود این اختلاف معلول اختلاف در آثار تجلیات اسمایی متعین در مرتبه قابلها و به تناسبت استعدادات آنها است که در نتیجه اختلاف عقیده در خصوص امری واحد مسئلهای طبیعی و ناگزیر است.
5- تصحیح «رساله فی الارزاق» ابنسینا به تصحیح دکتر نجفقلی حبیبی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران.
موضوع این رساله بررسی سوالاتی در حوزه عدل الهی و نسبت آن با تفاوت انسانها در بهرهمندی از آن است که در قالب گفتوگویی میان ابنسینا با یک جدلی مطرح شده است.
مقالات انگلیسی
1- «روش سهروردی در قیاس» به تألیف دکتر ضیاء موحد، عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران.
مولف در این مقاله با اشاره به اینکه سهروردی، در حکمتالاشراق، بر آن است تا نظریه قیاس ارسطویی را بر مبانی آسانتری پایهگذاری کند و صحت ضربهای منتج را با قاعدههای کمتر و سادهتر نشان دهد، و ضمن برشمردن روش سهروردی در این کار، به معرفی بخش غیرموجّه نظریه قیاس او پرداخته و ادعای سادهتر بودن روش او را ارزیابی میکند.
2- «مسئلهای در باب حدوث نفس از نظر ابنسینا و پاسخی به آن» به تألیف آیتالله سیدحسن مصطفوی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع).
این مقاله استدلالی است علیه نظریه ابنسینا درباره حدوث نفس که مقارن یا بعد از حدوث بدن واقع میشود و در برابر آن تفسیری بدیل از نظر ابنسینا در باب حدوث نفس عرضه میشود.
انتهای پیام/
نظر شما