آیت الله سید محمد خامنه ای، رییس بنیاد حکمت اسلامی صدرا، در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار شبستان، با تاکید بر اینکه معمولا کارکرد فلسفه در شرق و غرب به روحیات مردم آن مناطق بستگی دارد، گفت: مردم اروپا به نوعی ملل جوانی هستند و در جنبه های مختلف علمی نوآوری هایی داشته اند، اما کارکرد و مفید بودن آنچه به دست آورده اند، بحث دیگری است.
عضو شورای تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، با اشاره به دستاوردهای جدید غرب حتی در زمینه های فلسفی، ادامه داد: اما همیشه اینطور نیست که پیشگامی در مسایل نو و جدید، لزوما کاربردی بودن آن ها را نیز به همراه داشته باشد؛ همانطوری که در فلسفه های جدید غرب می بینیم این اتفاق افتاده است.
رییس انجمن بین المللی ملاصدرا، مباحث فنامنالوژی یا فلسفه های تحلیلی را فاقد ارزش عملی واقعی حتی برای جامعه غرب دانست و گفت: هر چند آن ها توانسته اند مقداری به نیازهای جوامع خود نزدیک شوند، اما باید توجه داشت که در سنت فلسفه اسلامی و آنچه در شرق و به خصوص ایران رخ داده، اینگونه نبوده است.
مولف کتاب «سیر حکمت در ایران و جهان» مباحث اخلاقی کانت را یکی از آموزه هایی دانست که علی رغم توجه بسیار به آن در محافل علمی، کارکردی عملی برای جامعه خود نداشته است و در این باره گفت: بر خلاف آنچه که در غرب اتفاق افتاده است، ما در این سو، سنت بزرگی به نام حکمت عملی داریم که همه حکمای آن درباره آنچه مستقیما مربوط به جامعه و مردم بوده است، نظر داده و مباحث مربوطه را به چالش کشانده اند.
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری، «سیاست» را یکی از شاخه های حکمت عملی دانست و با این ادعا که با وجود فلسفه سیاسی در غرب، اما کسانی که در این حوزه اند، فیلسوف نیستند، ادامه داد: در سنت فلسفی ما، سیاست را بر پایه حکمت بنا می کردند و ما نیز باید همین الگو را دنبال کنیم و این در حالی است که این حوزه ها در غرب مدون نیست.
وی با بیان اینکه با فلسفه غرب مخالف نیست، ادامه داد: اما آنچه امروزه در آموزه های آن ها به چشم می خورد این است که با جامعه به نوعی بیگانه هستند و این در حالی است که در سنت فلسفی ما اینگونه نبوده است و فیلسوفان حکمت و عقلانیت را برای آموزه های عملی و واقعی زندگی لحاظ می کردند. حکمای ما ضمن تاکید بر حکمت نظری به حکمت عملی نیز می پرداختند.
مولف کتاب «امام علی(ع) و صلح جهانی» طبابت ابن سینا را به گونه ای در همین راستا دانست و گفت: پزشکی یکی از شاخه های خدمت کردن به مردم در حکمت بوده است و فیلسوف ضمن همه فعالیت های علمی اش، به این امر نیز می پرداخته است.
وی با بیان این ادعا که با راهیابی آموزه های مدرن فلسفه غرب به فرهنگ ما و آمیخته شدن با آموزه های سنتی، نوعی اختلاط را در آموزه ها مشاهده می کنیم، گفت: با این توصیف امروزه دانشجوی ما حیران می شود و از آنجا که تطبیق این آموزه ها شاید زمان زیادی ببرد، یک نوع اختلاط و درهم ریختگی را در این میان شاهد خواهیم بود.
مولف کتاب «القواعد الفقهیه فی الاحادیث الکاظمیه(ع)» در همین باره مدعی شد: به نظر من در آینده ای که دور نیست، در تعامل بین فلسفه اسلامی و فلسفه های غربی به سنتزی خواهیم رسید که فلسفه اسلامی پایه و مبنای آن بوده و مسایل فلسفه غرب نیز در آن طرح می شود تا در نتیجه به ترکیبی واحد و یکپارچه بتوانیم برسیم.
مولف کتاب «ملاصدرا، هرمنویتیک و فهم کلام الاهی» در راستای ترویج حکمت عملی و کشاندن حوزه نظر به حوزه عمل، بنیاد حکمت اسلامی صدرا را پیشگام دانست و گفت: همایش ها و نشست ها و تحقیقاتی که این مرکز با عناوینی همچون سیاست، خانواده، کودک و اخلاق در سال های متمادی به انجام رسانده، با همین رویکرد و منظور بوده است و در این راستا بیشتر نیز تلاش خواهیم کرد.
پایان پیام/
نظر شما