خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: وجود پتانسیل های بالقوه از قبیل وجود ۱۲ آب انبار قدیمی و کهن با آیین منحصر به فرد در محیطی کاملا تاریخی و مهیا با جاذبه ها و چشم اندازهایی زیبا مناسب ترین بستر برای راه اندازی موزه آب در شهرستان سرایان فراهم کرده است.
«علی اکبر اصیل» از شهروندان سرایان با گلایه از تعلل متولیان میراث فرهنگی گفت: سرایان با دارا بودن پیشینه تاریخی در حوزه آبیاری سنتی و نیز به عنوان سرزمین آب انبارهای کهن که بالغ بر ۵۰ آب انبار کوچک و بزرگ تاریخی با آیین سنتی منحصر به فرد که هنوز هم ساری و جاری است از نعمت موزه آب محروم مانده است.
این شهروند با اشاره به اینکه دشت سرایان یکی از دشت های فوق بحرانی به دلیل محدودیت منابع آبی در کشور به شمار می رود، بر لزوم راه اندازی موزه آب در سرایان تاکید کرد و گفت: ایجاد موزه آب در سرایان به تقویت فرهنگ و استفاده بهینه از منابع آبی کمک خواهد کرد.
به گفته وی مدارک و اسناد قابل توجهی در خصوص تقسیم آب و اهمیت موضوع در این شهرستان از گذشتگان به یادگار مانده است که در صورت راه اندازی موزه آب بر غنای آن خواهد افزود.
این شهروند وجود «میرآبها» را در این شهرستان با زنده نگهداشتن آیین منحصر به فرد در آبگیری آب انبارها در شبهای سرد زمستان را متذکر شد و اضافه کرد: سرایان تنها شهرستانی است که با دارا بودن آب انبارهای تاریخی، فعال است و میرآب ها هنوز سنت دیرینه آبگیری آب انبارها را زنده نگه داشته اند.
«مهدی کفاش مقدم» ادامه داد: فعالیت میر آب ها و ادوات و امکانات بکار گرفته شده در این آیین برای ایجاد موزه به تنهایی کفایت می کند و درسهای بسیاری را برای بازدید کنندگان به همراه خواهد داشت.
وی گفت تجمیع اسناد و ادوات و امکانات تقسیم و فرهنگ اهتمام و نگهداری آب در سرایان، به ایجاد موزه غنی و پربار در این دیار کویری کمک خواهد کرد.
وی مجموعه کاروانسرا و آبانبار سفلی در محوطه تاریخی شهر سرایان را که در سال جاری در فهرست آثار تاریخی جهانی ثبت شده است را به عنوان بستری زیبا و مناسب در انتظار راه اندازی موزه آب دانست که در صورت همت متولیان به تکمیل زنجیره گردشگری در این شهرستان نقش موثری خواهد کرد.
این شهروند ادامه داد: یکی از ویژگی هایی که ضرورت راه اندازی موزه آب را در سرایان بیشتر هویدا می کند اعتقاد و استفاده فراوان مردم از آبانبارهای موجود می باشد و بالغ بر ۱۲ آب انبار تاریخی و فعال و ثبت شده در فهرست آثار تاریخی کشور در شهر سرایان وجود دارد که میراثی ماندگار از گذشتگان است و هنوز هم مردم از آنها استفاده میکنند.
وی وجود بالغ بر ۲۵۰ قنات و چشمه در سطح شهرستان را از دیگر پتانسیلها در ایجاد موزه آب برشمرد.
یک کارشناس حوزه میراث فرهنگی هم به داشته های شهرستان سرایان در حوزه آب اشاره کرد و گفت: راه اندازی موزه آب در سرایان، میراث و یادگاری های تاریخی و تلاش چند صد ساله اهالی سرایان برای مدیریت منابع آبی محدود این شهر را در این نقطه کویری به خوبی نشان خواهد داد. سرایان یکی از مناطق گرم و خشک و کم آب استان است که اهالی این شهر از دیرباز با روشهای بسیار هوشمندانه و مهندسی دقیق، منابع آبی کم این شهر را مدیریت کرده و زندگی و کشاورزی را در این شهر حفظ کردهاند و در بخشهای مختلف خود، روشهای عرضه و مدیریت آب را به نمایش گذاشته است.
«بهمنی» افزود: وجود کاریز یا قنات بخشی مهم از موزه آب را به خود اختصاص می دهد که به منزله یکی از مهمترین مکانیزمهای انتقال آب در مناطق کویری است و روش ساخت آن بخشی از سبک زندگی مردم سرایان است.
به گفته این کارشناس، یکی از بخشهای موزه به اسناد و مدارک پیرامون آب به عنوان یک دارایی ارزشمند تعلق دارد و نیز سهم آب که مقدار توزیع آب بین کشتزارها و خانه ها بوده و توسط فردی به نام میرآب مدیریت میشده است و هنوز هم در این شهر از ارزش بسیاری برخوردار است به گونهای که گاها سهم آب به عنوان یک دارایی قابل وقف، مهریه در ازدواج یا یک دارایی قابل انتقال در نظر گرفته میشده است و اسناد آن باید در موزه آب قرار گیرد.
«بهمنی» ظرف های مرتبط با آب را از دیگر جاذبه های موزه آب عنوان کرد و گفت: انواع ظرف های فلزی مانند مشربه، ظرف های سفالی مانند کوزه ها و ظرف های شیشه ای بسیار ظریف که هنوز به یادگار مانده است و تعلل در راه اندازی موزه آب موجبات از بین رفتن آن خواهد شد.
«محمد عرب» مسئول اداره میراث فرهنگی و گردشگری سرایان هم گفت: کارهای زیادی برای راه اندازی موزه آب در سرایان انجام شده گفت اما تاکنون نتیجه نداده است.
وی از تهیه طرح توجیهی موزه آب و مکان یابی آن خبر داد و افزود: در حال حاضر از موزه ها خیلی استقبال نمی شود.
وی با بیان اینکه قرار شد تا راه اندازی موزه آب در سرایان از توان بخش خصوصی استفاده شود، اضافه کرد: از آنجا که موزه ها از درآمد کافی برخوردار نیست بخش خصوصی از آن استقبال نمی کند.
عرب خاطرنشان کرد: با اتمام عملیات مرمت و بهسازی خانه های تاریخی سرایان، برنامه ریزی شده است تا موزه آب را در یکی از آنها راه اندازی کنیم.
نظر شما